dilluns, 19 de desembre del 2011

JUNTA GENERAL D'ACCIONISTES
EL CONSELL OBTÉ EL 94,9% DE SUPORT EN ELS PRINCIPALS PUNTS DE D'ORDRE DEL DIA




















(Auditori de Cornellà de Llobregat: Josep Maria)

Aquesta tarda vespre ha tingut lloc la Junta General Ordinària d’Accionistes del RCD Espanyol que en primera convocatòria s’ha celebrat a l’Auditori de Cornellà. Aquesta és una relació de tot el que ha succeït en una junta que si bé ha sigut plàcida en les formes, molt assossegada, en canvi i en contra del que fins ara passava en moltes juntes, s’han escoltat veus molt crítiques contra l’actuació del Consell d’Administració.

L’acte s’ha iniciat a partir de les 18:07 quan després de sonar les notes del himne del RCD Espanyol, el seu President, Ramon Condal, prenia la paraula per delegar tota la conducció de la Junta en el seu Conseller Delegat Joan Collet. L’il•lustríssim notari de Cornellà de Llobregat, el Sr. Carlos Parejo Merino procedia al formulisme previ de preguntar si concorria alguna reserva, oposició o protesta per part d’algun accionista abans que s’iniciés pròpiament la JGA. El quòrum provisional era de 152 accionistes presents en aquest moment (57,29% del capital social). Collet explica la manera en que es desenvoluparà l’acte amb la fórmula de votació indiciaria habitual en les juntes anteriors.

El primer punt de l’ordre del dia el defensa a partir de les 18:15 hores, el President Ramon Condal, que ha sigut força breu . En primer lloc agraeix al seu predecessor Daniel Sánchez Llibre per la seva tasca –tenint en compta que el que es sotmetia a la consideració dels accionistes era l’exercici 2010/11 precisament la darrera de les 14 temporades que ocupar la presidència del RCDE - . Ha basat els seus postulats en les paraules: Rigor econòmic, i austeritat, política de planter en l’àmbit esportiu i expansió social. Ha considerat força positiu el vuitè lloc aconseguit la passada temporada i s’ha felicitat que per fi l’Espanyol des de les tres darreres temporades tingui un projecte esportiu clar encapçalat per Mauricio Pochettino i Ramon Planes. Ha afirmat que la passada temporada es va assolir la xifra record d’abonats: 35.725 i que en la vessant penyística el club està ja pràcticament en dos-centes penyes.

A les 18:21 minuts, Collet ha donat la paraula al Vicepresident econòmic Sergio Oliveró qui ha explicat de la manera més complexa que el bon home ha sabut o ha volgut, els números de l’entitat. No obstant, a tots els accionistes com sol ser habitual se’ls hi ha donat la memòria del exercici en la qual intentarem esbrinar més clarament les dades econòmiques de l’entitat que el que es pot dir en uns minuts d’intervenció.

Ha donat les dades sobre el deute net de l’entitat que passen a 148 milions augmentant en 5,8 milions l’exercici 20010/11. Aquest període es va saldar amb un dèficit de gairebé un milió d’euros malgrat l’ampliació de capital de 7,578 milions d’euros i els traspassos de Nico Pareja, Moisés Hurtado, Víctor Ruiz i Dídac Vilà.

Joan Collet a les 18:32 ens ha explicat els números de l’àrea social dividida a la seva vegada en sis àrees de negoci:

Ticketing: Ha afirmat que en aquest exercici el 67% de les entrades ja es treien pels canals alternatius (servicaixa, internet, etc.) mentre que el 33% era anant a treure-les a les taquilles. La recaptació ha baixat a 1,5 milions d’euros en part per que la temporada anterior (1,9m.e) comptava amb el partit d’inauguració que va fer augmentar considerablement les quanties totals en aquest aspecte.

Patrocini: Pujada important segons el Conseller Delegat en aquest aspecte. Interapuestas complia la seva darrera temporada com a patrocinador. S’havien renovat a l’alça diversos contractes i altres grans empreses s’havien incorporat (Iberdrola, Acer, Halcon Viajes, etc.). S’ha recaptat un milió i mig més en aquest capítol.

Hospitality - Bussines Corporate. En aquesta àrea s’han fet un 10% més de localitats però la facturació ha baixat lleugerament. En aquests moments tota la zona Vips Corporate està a un 60%.

Events: Ha destacat que s’han dut a terme més de dos-cents actes celebrats al nostre estadi des de convencions, congressos, el famós concert (que va deixar pèrdues), rodatge d’espots publicitaris de grans marques, etc.

Merchandaising – Marqueting. Ha informat de la nova línia de roba casual que va confeccionar, fabricar i comercialitzar el club des de maig, fet que encara no es pot reflectir sent poca la incidència en els números d’aquest exercici. A les botigues RCDE hi ha més de 200 productes a la venda. I al marge de les dues botigues “Estil Shop” hi ha més de 70 punts de venda per tota Catalunya de productes oficials del RCDE. Al igual que en el tema d’entrades, l’anterior temporada (2009/10) tenia un saldo més favorable ja que en el partit de inauguració de l’estadi es van desbordar totes les previsions en venda de merchandaising (200.000 euros) i també va contribuir a vendre més merchandaising la malaurada desaparició de Dani Jarque.

Altres explotacions: Ací s’entén tot el tema de Grup Serhs (bars de l’estadi), així com el tema de l’hotel que no es van finalitzar les obres i ha quedat tot pendent. Ha enumerat totes les zones que encara resten per explotar a l’Estadi, (4.000 m2 al gol cornellà per exemple, així com altres indrets) esperant pogué en el futur treure un rendiment de lloguers. Com a principal partida en el futur d’aquest capítol, el nom de l’estadi. Segueixen buscant, és un tema molt difícil i en el que s’ha de valorar que no es pot signar un acord sense que es tingui en compte un mínim d’ingressos i d’anys ja que no es bo canviar de marca cada poc temps. El moment de greu crisis, ho empitjora.

En el tema de comunicació, ha tret pit de les més de 300 mil visites de la pàgina web oficial de l’entitat, que la converteixen en la cinquena dels clubs espanyols de la lliga, així com la importància del nostre club a les xarxes socials. Sobre els mitjans de comunicació, tot i admetre que sempre podem pensar i dir que mereixem més, darrerament cada cop l’Espanyol té més presència als mitjans de comunicació tot i lamentar-se per la desaparició del diari de referència espanyolista Blanc i Blau.
Sobre la problemàtica envers les emissores de radio, ha manifestat que ell està en contra de què tinguin que pagar, però tot i posicionar-se en contra en la LFP, es va tenir que acceptar la situació ja que el nostre club tenia compromisos signats amb Mediapro que feien referència a tots els drets audiovisuals.

Sobre marqueting social, ha enumerat les diverses accions socials varies en que ha pres part l’Espanyol col•laborant i mostrant el seu recolzament: Des de diverses ONG, banc de sang, iniciatives de Pericos Solidaris, el partit per commemorar els 100 anys del rugbi a Catalunya, un congrés català de futbol amb l’INEF, així com totes les avantatges que tenen els socis gràcies als convenis amb Port Aventura, parcs temàtics, cinemes, espectacles, etc.

Finalment sobre seguretat ha informat que a l’Espanyol s’ha observat un escrupulós compliment de les normes anti-violència, sense rebre cap sanció de la comissió anti-violència, cap expedient sancionador de les autoritats respecte a la seguretat.

A les 18:55h. s’ha passat a exposar els següents punts en el ordre del dia: El tercer referent a la continuació de la mateixa empresa auditora (Tax and Auditing Consulting S.L.), el punt quart sobre el nomenament del senyor Antonio Morales com a conseller, el cinquè sobre l’autorització per modificar els estatuts a fi de que es porti a terme la pàgina corporativa de l’entitat on s’anuncien les convocatòries de les JGA (evitant despeses per la publicació en diaris i mitjans), el sisè la modificació de la nominació social en els estatuts (actualitzar el canvi que es va fer en 1995 amb la nova denominació Espanyol en comptes del anterior nom Español) i el setè punt de tràmit per atorgament de poders i facultats per formalitzar i executar els acords presos a la Junta als registres i tot el que sigui necessari a tal efecte.

Intervencions dels accionistes
A les 18:58 ha donat inici a la part més interessant de la Junta. Les intervencions dels accionistes que han demanat la paraula per exposar les seves postures en torn als diversos punts del ordre del dia. En aquesta ocasió no hi ha hagut cap tipus de faristol i cadascú dels accionistes que han intervingut ho han fet des de la seva cadira drets (motiu pel qual no podem oferir-vos les fotos reals dels mateixos sinó la imatge deficient de qualitat reflectida a la pantalla gegant a la sala).

El primer en fer us de la paraula ha sigut en representació de l’APMAE, el senyor Xavier Pujol. Ha iniciat la seva intervenció dient que no aprovarien els comptes, la gestió del Consell. Sobre el resultat del primer equip, el considera dins dels paràmetres que per pressupost li correspon a l’equip, si no fos per que la temporada va anar de més a menys, sent excel•lent la primera volta i lamentable la segona, amb números de descens a segona. Els números econòmics, els considera deficients. Si no s’hagués venut jugadors el dèficit hagués sigut de 15,9 milions d’euros. (40 milions en tres temporades sinó compten els traspassos). Una situació totalment insostenible segons les seves paraules. Més del 60% d’augment en els darrers cinc anys en sous. En despeses financeres prop de cinc milions d’euros a l’any. Va recordar que en la darrera junta ell mateix va demanar més control de les despeses, fet que segons la seva opinió no s’ha aconseguit. Es tenen que fer cada temporada 2 o 3 vendes de jugadors importants només per pogué seguir subsistint, fet que provoca un fort desencís dins la nostra massa social. S’ha vengut a Pareja, Moisés, Víctor, Didac, i encara s’han perdut diners i el deute net ha augmentat de 142 a 148 milions d’euros malgrat les vendes i l’ampliació. Ha pronosticat que amb aquesta situació, amb aquests números, continuaran existint les tensions de tresoreria ja que les despeses son desmesurades i el passiu mal estructurat. Un carreró sense sortida ha dit. I finalment ha fet referència a diverses excepcions fetes en els números de la part patrimonial de l’entitat, per l’empresa auditora que han estat incloses i que fan que els actuals números no reflecteixen la imatge fidel de la realitat segons les seves paraules a tenor d’aquestes precisions que han fet els auditors.
Ha exigit que tenim dret a conèixer la realitat, i que els espanyolistes entendrien llavors que es prenguin decisions impopulars però necessàries per garantir la subsistència de l’entitat. Màxima transparència ha demanat. Exigim prenguin les mesures necessàries per fer viable aquesta entitat i per fer un Espanyol més gran, ha conclòs, sent amplament ovacionat per la majoria dels assistents a l’acte.

Sergio González Cabello primerament ha censurat les importants vendes i la liquidació de fitxes altes que no tenen en compta el posterior afebliment del potencial de l’equip i ha exposat cinc preguntes: Una per Collet i 4 per l’àrea econòmica. A Joan Collet li preguntà com pot en declaracions efectuades a Crónica Perica posar per exemple al Sevilla FC com a referent del que té que ser l’Espanyol?. Si l’equip andalús en primer lloc no té que pagar un estadi nou, si quan venen jugadors ho fan gairebé per la totalitat de la clàusula i nosaltres el millor tracte de 30 milions el venem per 18 (Osvaldo). El quadre andalús té set anys seguits superàvits i nosaltres només l’any que vam arribar a la final de la UEFA.
Les preguntes a l’àrea econòmica, el tema del nom del estadi, (que considera que cal baixar les pretensions a fi de pogué arribar amb un acord amb algun patrocinador), el tema del Museu del RCDE, si els terrenys de Sadrià estan o no venuts, i que s’especifiqui els 16 milions dels quatre traspassos les quantitats individualitzades per cadascun.

A les 19:12 es dirigeix als presents el senyor Francesc Tarragó qui incideix en l’aspecte que part dels consellers no van anar a l’ampliació de capital. També va expressar les seves queixes en l’aspecte dels regals anunciats per la compra d’unes determinades quantitats d’accions que al menys en alguns casos el club no va ser lo curós que la situació requeria. S’ha de fer el que és promet ha dit. S’ha espantat pels números els quals ha dit que posen els cabells de punta.

A les 19:17 el senyor Josep Maria Piera s’ha dirigit als presents felicitant-se per la situació esportiva del primer equip que ja haguessin signat d’un bon principi estar com estem ara. Ha declarat que els números li esgarrifen a l’APMAE però que arriba tard aquesta preocupació. Son conseqüència de la dolenta gestió en anteriors exercicis i notava a faltar la mateixa contundència dialèctica de l’APMAE en anteriors juntes. Per últim, ha dit que no veu al senyor president Condal en les reunions a Madrid de la LFP com si veu a altres presidents dels altres equips.


A les 19:20 s’ha sentit la veu del darrer aspirant a President del RCDE, el senyor Roman Escuer que ha carregat durament contra el consell. Ha començat afirmant que l’APMAE ha batut tots els registres històrics de delegació de vot. S’ha referit a aquella darrera junta celebrada a l’Estadi on la candidatura de l’APMAE que ell encapçalava va treure el vot d’un de cada tres accionistes presents. Ha sentenciat que el canvi de Sánchez Llibre a Ramon Condal ha sigut un canvi per no canviar res. En l’aspecte esportiu, ha recordat la infausta segona volta amagada segons la seves paraules per una molt bona primera volta. Però llavors, la política de traspassos va desajustar la plantilla al mes de gener. Ha qualificat les comptes com magnituds econòmiques decebedores i algunes tortes, com les recollides pels auditors (els mateixos des de temps immemorials ha dit). Ha justificat la davallada del nombre de socis per la manca d’ambició, els traspassos que son pam per avui i fam per demà ha dit. Ha estat dur quan ha afirmat que ens prenen per ximples als accionistes. Ha dit que en l’entitat parla massa gent i els missatges solen ser moltes vegades contradictoris. Va recordar les paraules de Sergio Oliveró (esfuerzo, rigor y trasparencia), doncs, be esforç no li nega, però les dues darrers afirmacions tant rigor com transparència no es veuen per enlloc. Ha fet referència ales paraules d’Oliveró als mitjans quan va afirmar que en breu l’estadi estaria totalment pagat ja que només es devien 5 milions d’euros.
Falses promeses, ampliació de capital molt malament plantejada, pitjor finalitzada, vendre els millors jugadors, i total per tenir més deute, més despeses que ingressos. Demana acabar amb aquesta política de curts horitzons, localista ha dit, que no ens porta enlloc.
Ha finalitzat a les 19:27 i ha sigut molt aplaudit (tot i que els altres oradors també ho han sigut).

Carlo Ballero ha iniciat la seva exposició fent referència a que des de temps de Julio Pardo fins avui només ha sentit promeses i més promeses. Des de que venen Sarrià ja no tindríem més deutes i en canvi estem pitjor que llavors, augmentant l’endeutament. S’ha queixat de que les despeses de la construcció del camp hagin multiplicat per dos o inclòs per tres. S’ha preguntat: ¿Hasta cuando vamos a seguir endeudándonos?. Ha qualificat de “estar en quiebra” el futbol espanyol. I dirigint-se al president i també als seus consellers els hi ha preguntat si a les seves empreses també fan igual, si també allà les despeses pugen més que els ingressos...Com ho aconsegueix el President en la seva empresa que no es capaç d’aconseguir-lo a l’Espanyol?. “No saben, no pueden o no quieren” han sigut les seves paraules literals. Ha deixat anar un “Basta ya de promesas incumplidas!”.
Ha demanat que el president i els seus consellers signin un document per escrit en el que es comprometin si no compleixen les previsions, les promeses, marxin; dimiteixin, i convoquin eleccions. Prou d’excuses ha dit. Li ha preguntat a Condal si està disposat. El president no ha respost.

Finalment el darrer torn ha estat per Josep Sig Formentin que s’ha lamentat per lo molt que costen i s’allarguen les negociacions al nostre club. Donem una imatge a l’hora de negociar que “ parecemos tontos” ha dit. També ha dit que per més ingressos “la pelotita tiene que entrar” i per tant no s’ha mostrat partidari de que es venguin els jugadors més carismàtics sorgits de la nostra pedrera, i que es desmantelli la columna de l’equip, venent a la primera ocasió que sorgeix. Sobre el tema de les radios, ha dit que equips que també ho tenen signat amb Mediapro, en canvi son permissius a l’hora de deixar als professionals de les ones accedir a les sales de premsa, etc. i l’Espanyol no.


Respostes dels consellers.
Oliveró a les 19:38 ha contestat a Carlo Ballero dient que això és una S.A. i que tots tenen el màxim d’interès en que els números surtin. Ha explicat que del augment del deute , quatre milions son de obres de la urbanització que ningú ha ajudat econòmicament a l’entitat que ho ha tingut que sufragar.

Josep Lluis Marcó a les 19:42 li ha dit a Xavier Pujol que parla d’altres temporades ja que desconeix al no estar dins l’entitat, l’actual i les previsions futures. En caixa s’han generat vint milions en 2011 i que es decidirà no invertir en jugadors. Els propers superàvits previstos seran per eixugar el deute. Que no prenen (el Consell) per ximples a cap accionista, sinó que els hi mereixen el màxim respecte. Que des del passat estiu hi ha un exhaustiu control de la despesa. Que en el futur s’espera no tenir que vendre més que per conveniència.

A les 19:45 el cap de l’àrea esportiva Germán de la Cruz ha contestat a Piera Martorell. Ha afirmat que hi ha un projecte seriós encapçalat per Pochettino i Planes des de fa tres anys, una estabilitat esportiva, i uns resultats prou satisfactoris tenint en compte les mancances econòmiques. Que som la enveja de molts clubs d’arreu d’Espanya. Que tenim un planter que és el més jove de la lliga. Ha negat a Roman Escuer que ell no va dir mai que no es vendria cap jugador al mes de gener passat. Ha reptat que li demostri via hemeroteca que va fer aquestes declaracions que l’imputa. Ha manifestat que l’objectiu és que el futbol base formi jugadors per pogué aminorar el deute. En els dos propers anys es tindran que seguir venent jugadors, fet totalment necessari i fonamental per evitar entrar en llei concursal, precisament ara que ha estat reformada aquesta llei i que qui entri, perdrà la categoria. Ha asseverat rotundament que l’Espanyol no entrarà en llei concursal. No hi ha cap perill ni un, d’entrar-hi, ha dit. Que després del esforç a causa de la construcció del camp la situació és la que és, ja que no es poden fer miracles. Ha dit que el 90% dels traspassos s’han venut molt bé i el 10% que considera pitjors negociats ho han sigut obligats per les necessitats. Ha felicitat a Pochettino, Planes, als jugadors, al futbol base on ha realitzat el senyor Morales una gran tasca reduint dos milions les despeses i en canvi han augmentat el nombre de jugadors que han debutat i s’han incorporat al primer equip.

A les 19:52 Oliveró ha contestat al senyor González Cabello per les quantitats rebudes dels traspassos. Per Pareja: 4,8 milions, per Moisés: 1 milió, per Víctor: 7,5 i per Dídac: 4 milions.

Joan Collet a les 19:53 ha respost al senyor González Cabello dient-li que l’exemple del Sevilla era només un exemple posat a títol individual en una entrevista particular; simplement una opinió personal, de com el Sevilla s’havia fet gran a través de les vendes i comprant bé. Sobre el nom del estadi, no n’està pas d’acord amb l’accionista González Cabello. Diu que tenim un caché, i que ens hem de fer valer a l’hora de negociar el preu encara que s’hagi de tenir paciència aguantant una mica més. Sobre el museu, al igual que el tema de l’hotel, és un tema de prioritats. O era la botiga o el museu. Era qüestió de prioritats. Ha afirmat que encara no s’han venut els terrenys de Sadrià requalificats. Al senyor Tarragó li ha negat que existissin incidències en el tema dels regals per la compra d’accions. En tot cas algun cas puntual al que a ell no li ha arribat.

Des de la seva cadira el senyor Tarragó ha dit que seria un error de comunicació interna ja que dos empleats li van enumerar fins a quatre incidències. En el seu cas així va ser, molest per com havia dut el club el tema. Després de una forta inversió en accions, encara està esperant que la samarreta que tant li va costar rebre i que li corresponia, sigui signada tal com el club prometia. Va tornar a insistir preguntant-se per què diversos consellers no van anar a l’ampliació.

Va seguir responent Collet a els altres accionistes: A Josep Ma. Piera que el President no va a les reunions de la LFP ja que son reunions en les que hi van els directors generals o financers. Pràcticament la reunió de presidents és una després de moltes en les que els presidents no hi prenen part, però que son les que es fa més ressò a nivell mediàtic. Ha dit que Sánchez Llibre no obstant, sempre hi era present no fallant mai i Ramon Condal també ho farà.

Al senyor Escuer li ha negat Collet que la baixa d’associats sigui per temes esportius relacionats amb els traspassos. Segons les seves paraules, el club cerca informació de les persones que s’han donat de baixa preguntant directament als que han deixat de ser socis els motius i la gran majoria del 90% ho son (baixa) per criteris econòmics.

A Josep Sig Formentin, que les negociacions son lentes per que no estan disposats a cedir per la pressió popular en les negociacions. No pagaran preus que siguin per sobra del valor de mercat en aquestes renovacions que s’estan negociant. No rebaixaran la fitxa de cap jugador, però tampoc estan disposats a pagar el que un jugador demani. Sobre el tema de les radios, el Sevilla per exemple, no ho va incloure en el seu contracte amb Mediapro.
Finalment sobre les darreres paraules del senyor Tarragó, Collet ha dit que els consellers son lliures de participar o no com qualsevol altre accionista, en l’ampliació de capital.

Votacions
S’ha procedit a les 20:05 a requerir als presents per votació indiciaria per comprobar quines eren les posicions minoritàries i han sortit els no i les abstencions, fet que obliga a que siguin els votants d’aquestes posicions les que tinguin que anar a votar.
Torn per les votacions a partir de les 20:11.

A les 20:40 s’ha procedit en boca del senyor Joan Collet a donar les dades en quant a votació dels diferents punts del ordre del dia, que son els següents:

PUNT 2: SI: 94,91% NO: 5,04% ABST: 0,02% BLANC: 0,04%
PUNT 3: SI: 94,97% NO: 4,94% ABST: 0,07% BLANC: 0,02%
PUNT 4: SI: 94,99% NO: 4,94% ABST: 0,05% BLANC: 0,02%
PUNT 5: SI: 99,93% NO: 0,05% ABST: 0,02% BLANC: 0,00%
PUNT 6: SI: 89,69% NO: 10,3% ABST: 0,01% BLANC: 0,00%
PUNT 7: SI: 99,87% NO: 0,07% ABST: 0,03% BLANC: 0,03%

S’aproven tots els punts del ordre del dia.

A les 20;45, ha acomiadat la Junta General d’Accionistes el President Ramon Condal qui ha agraït la consideració de tots els presents en el bon desenvolupament de la mateixa, hi ha dit que tindrà en consideració les sugerències i les aportacions fetes, totes seran estudiades i ha finalitzat dient que no podem estirar més el braç que la màniga ja que tant Sadrià com Cornellà-El Prat ha costat molta suor per pogué disposar d’aquest patrimoni. S’ha acomiadat felicitant les festes nadalenques a tots els pericos. Amb les notes del himne del RCD Espanyol ha finalitzat a les 20hores i 48 minuts d’aquesta Junta General d’Accionistes que hem intentat explicar-vos amb el màxim de rigor i de veracitat de tot quant ha succeït.











S E N T I M E N T P E R I C O . C O M