EN UN DOLENT PARTIT EL FEMENÍ
CAU ALS PENALS I NO ESTARÀ A LA FINAL

(Mpal. de Les Planes, Sant Joan Despí: Josep Maria)

RCD Espanyol: 0 – FC Barcelona: 0 (3-4*pen.)

L’Espanyol femení ha dit adéu per segon any consecutiu a la Copa Catalunya davant el mateix rival i també a la tanda de penals, malgrat que enguany per caprici del sorteig ha estat a semifinals quan s’han vist les cares davant un Barcelona que no han pogut superar després de finalitzar els noranta minuts de joc sense gols. El conjunt d’Oscar Aja ha donat una imatge molt desencisadora a anys llum del futbol que oferia l’equip l’any passat i amb un alarmant dèficit de poder ofensiu.

S’ha de significar que el tècnic espanyolista no ha pogut comptar ni amb Marta Torrejón (lesionada) ni amb Vero (a EE.UU.) ni amb Sara Mérida ni Alexia amb la selecció sub-17. Amb Vanesa Gimbert re col•locada a l’eix defensiu juntament amb Lara, i amb la sorpresa de Debora García (la ex jugadora del Espanyol Femení B i primer equip que ha disputat les darreres temporades a l’Estartit) de prova pendent de convèncer a Oscar Aja, l’Espanyol ha sortit amb lo millor que li quedava intentant portar el pes del partit.

Però amb un Barcelona molt més conjuntat (només tres fitxatges: Melisa, Corredera i Sandra Jiménez), que ha donat -en reiterades ocasions- mostra de la seva solidesa defensiva, i de la seva homogeneïtat, l’Espanyol ha estat incapaç de dominar la parcel•la ampla del camp amb suficient solvència com per pogué arribar en condicions davant, on una solitària i poc afortunada Erika les veia passar una i altre vegada sense cap opció.

Ocasions de gol en el primer temps, pràcticament cap. Només, aproximacions i res més. En el 13’ Mariajo surt jugant-se el físic anticipant-se a Mari Paz. Erika remata en el 28’ entre Ráfols i una defensora en difícil situació. Un minut després la pròpia Erika fica la punta de la bota aprofitant una bola dividida, però no pot superar a la meta barcelonista que bloca ajustat al pal una rematada massa suau. L’única ocasió de perill real de les blaugranes, una centrada passada en la que Marta remata lliure de marca, però molt malament, molt alt. Una bona jugada d’Erika per l’esquerra cedint al centre a Willy, però la seva rematada molt innocent, es bola fàcil per Laura Ràfols.

No variarà gens la tònica del partit al segon temps: Un Barcelona a veure-les venir, esperar be darrera i aprofitar l’errada blanc-i-blava, i un Espanyol que seguia sense sentir-se còmode en el camp i que només l’empenta de Kenty Robles pujant la banda dreta intentava trencar la monotonia imperant.

En el segon temps, Aja ha donat minuts a la portuguesa Sonia Matías, que es recupera d’una lesió de la primavera passada patida al Prainsa i que mica a mica ha d’anar recuperant la forma física per tornar a ser la gran jugadora que en el conjunt aragonès va demostrar.

En aquests minuts ha adquirit protagonisme la col•legiada del partit, que tot i no influir en el resultat final, no ha estat gaire encertada en aquest segon temps en varies decisions que han aixecat les protestes dels molts seguidors pericos presents, i ha permès massa el joc dur del conjunt barcelonista en ocasions puntuals, estalviant alguna que altre cartolina.

Interessant els darrers vint minuts de partit després de la sortida de la jove Alba que ha revolucionat una mica el pràcticament inexistent atac espanyolista, i ha arrancat els aplaudiments de la grada en diverses jugades de mèrit. La joveneta jugadora perica no ha pogut celebrar el seu aniversari de demà (15 anys) disputant la final.

Una paret entre Alba i Meseguer, amb centrada molt tancada de la jove jugadora espanyolista que ha blocat Ràfols, ha estat de lo millor que ha protagonitzat l’Espanyol aquest matí. La primera ocasió clara de gol de les espanyolistes ha arribat al minut 88’ quan una centrada de Kenty ha estat rematada per Willy, blocant la portera barcelonista molt segura. Aquesta dada ja ho diu tot del que ha estat avui l’Espanyol, una ombra en facetes de creació del que s’espera del conjunt d’Aja.

Però l’ocasió més clara del segon temps ha estat per les barcelonistes quan en el minut 73’, Mariajo ha salvat el gol culer, després d’un servei de cantonada executat per Melanie rematant de cap a boca de canó per Ani Escribano. La portera espanyolista ha respost amb una gran intervenció.

Vist el panorama d’unes i altres, els penals s’han fet inevitables: I no han començat gens bé per l’Espanyol ja que el primer llançament l’ha enviat fora Kenty Robles. S’ha mantingut l’avantatge barcelonista fins que s’ha arribat al novè amb 4-3 favorable a les barcelonistes. Mariajo ha salvat a les espanyolistes aturant el penal amb una gran intervenció llençant-se a la seva esquerra. Però el resultat ha estat totalment estèril ja que el darrer penal, llençat per Willy, fluix, malament i a les mans de la meta barcelonista, ha acabat donant el triomf al conjunt de Xavi Llorens que es classifica per la final.

RCD Espanyol: Mariajo; Kenty, Ane, Lara, Vanesa, Sara Monforte; Meseguer, Vilanova; Debo, Willy i Erika.
Substitucions: Sonia per Ane, m. 46, Alba per Debo, m. 70. Altes suplents: Berta (ps), Andrea Pereira, i Núria.

FC Barcelona: Ràfols, Laura, Melisa, Ani Escribano, Rocío, Esther Romero, Sandra, Vicky, Mari Paz, Melanie, i Corredera.
Substitucions: Elba i Carol Férez han ocupat els llocs de Mari Paz i Marta Corredera, m. 67. Annita per Melanie, m. 80. Altres suplents: Eli (ps) i Lilo.

Àrbitre: Ana Zardaín, del comitè territorial català assistida en bandes per Sonia Zardaín, i Mireia Pedret. Ha mostrat cartolina groga a Willy, m. 62.

Penals: 1-0: Laura, gol, enganyant a l’esquerra. 1-0: Kenty, fora, alt desviat; 2-0: Romero, gol, enganyant a l’esquerra; 2-1: Sandra Vilanova, gol, per l’esquerra; 3-1: Carol Férez, gol, enganyant, ajustat a la dreta; 3-2: Vanesa, gol, colpejant a la base del pal dret; 4-2: Vicky, gol, ajustat a l’esquerra; 4-3: Erika, gol, enganyant, suau per la dreta; 4-3: Atura Mariajo, el llançament d’Elba, per l’esquerra; 4-3: Atura Ràfols el llançament fluix de Willy.

Incidències: Mpal. Les Planes, Sant Joan Despí. Primera semifinal de la Copa Catalunya de futbol femení 2010. Presència del conseller responsable del futbol femení, Josep Ramió, membres del cos tècnic del filial femení, i molts socis espanyolistes tant de Sant Joan Despí com d’altres indrets. Representació a nivell d’autoritats, locals (el Regidor d’Esports de Sant Joan Despí, Ferran Liesa) i de la FCF, així com dirigents del conjunt barcelonista.

La segona semifinal ha tingut lloc amb posterioritat al desenllaç del primer encontre, i ha acabat amb el triomf de la UE L’Estartit davant el FC Levante Las Planas per 0-3. Així, FC Barcelona i L’Estartit disputaran demà una final que per primer cop a la curta història de la competició no estarà el RCD Espanyol.