PER FER-SE AMB LA LLIGA PER PRIMER COP A LA HISTÒRIA

UE Sant Andreu Fem. “A”: 1 – RCD Espanyol Femení “B”: 6

(Narcís Sala, Sant Andreu del Palomar; Barcelona: Josep Maria)

Recital de l’equip de Carlos Gómez en un magnífic primer temps

El filial femení espanyolista té en les seves mans fer-se per primer cop a la història amb el títol de lliga de Primera Nacional (la categoria de plata del futbol femení espanyol) en el seu grup tercer, després que ahir migdia passés com un cicló pel Narcís Sala de Sant Andreu anant-se’n als vestidors amb una irreversible renda de quatre gols. L’equip era conscient que l’empat del seu màxim rival, el Girona, dissabte a Lleida a zero gols, posava en cas de triomf davant les quatribarrades, el títol de lliga a tocar.

Ara mateix, necessita quatre punts en els tres encontres que manquen tot i tenint en compta que el Girona ho guanyi tot. Per tant, un triomf a Sadrià davant el cuer, la Penya Blanc i Blava de La Roca –ja descendit matemàticament – i només un empat davant el Levante Las Planas (únic equip que ha vençut a les espanyolistes lluny de Sadrià), donarien el títol de lliga a les blanc-i-blaves i posarien en la disjuntiva de fer o no el passadís el darrer dia en la Hans Gamper al Barcelona “B”. En cas de derrota davant el Levante, s’ho jugarien tot davant el filial femení barcelonista i un punt seria més que suficient.

En quant al partit, lo ja comentat i definit ja en el començament d’aquest article. Superioritat total i abismal del conjunt espanyolista que va desarborar en vint minuts amb tres gols que van sentenciar el matx.

Ja al primer minut només treure del centre del camp, Débora ja fa ver estralls en la cobertura quatribarrada per banda dreta, rematant de cap Laura Carriba un pèl forçada per sobre el travesser. La segona ocasió, -producte d’una falta - en la que després de varis rebots, Mónica no encerta i remata fluix acabant l’esfèrica a còrner. El domini era abassegador de les espanyolistes que no trigaren en obrir el marcador. La primera acció local, un xut creuat des de la dreta de Nerea, que atura Berta en dos temps.

Així al minut vuit, primer gol perico: Pujada per la dreta de Débora, superant a dues defensores, centra, no arriba al remat de cap Laura Carriba, i la pilota refusada li cau en la frontal a Marta Yañez qui engalta una volea mortífera que s’allotja dins la porteria. Un bonic gol.

Abans del segon, un contracop de Núria amb passada llarga per Alba Pomares, i la jove extrem espanyolista se’n va per velocitat deixant en evidència a Laia i a Pidi, però no supera a Merche en l’u contra u, rebutjant l’esfèrica la portera del Sant Andreu.
El segon gol espanyolista arriba com a conseqüència d’una recuperació de pilota de Mònica Orteu en la medul•lar abans de complir-se el primer quart d’hora del partit, i passa per Yañez qui en profunditat li col•loca una pilota d’or per Débora, qui acaba definint perfectament amb un xut creuat.

El Sant Andreu va intentar escurçar distàncies amb un llançament de lliure directe a càrrec de Carla, però la pilota es va marxar per sobre el travesser. I sense solució de continuïtat, l’Espanyol feia el tercer que matava definitivament el partit. Era el minut vint, i una centrada de Débora era caçada de cap per Laura Carriba que remata a l’esquerra de Merche canviant la direcció de l’esfèrica.

Per part local, Carla en el llançament d’un còrner directe obliga intervenir de punys a Berta. L’Espanyol triangulava, arriba amb qualitat i velocitat a l’àrea quatribarrada –sobre tot per la dreta amb Débora, ja que Brenda continua lesionada – i Laura Carriba amb un xut ras que es marxa fora és a punt de fer el quart. El millor en atac de les locals, producte d’una errada en defensa de Carla Cotado, que li roba la bola Mar, centra i Nat remata tota sola per sobre el travesser en la millor ocasió de les santandreuenques.

Al minut 33, Alba Pomares estableix el que seria resultat definitiu en el primer temps, al controlar i marcar dins l’àrea, de xut ras i creuat ajustat al pal dret, en un servei de cantonada executat per la dreta de l’atac perico que es llença amb centrada curta. Amb un xut de Carriba fora, i un contracop desaprofitat per Débora que tenia sola a Alba a l’esquerra i va voler profunditzar per la dreta amb Núria qui tenia menys angle a l’hora de resoldre la jugada, guanyant l’u contra u la portera Merche, i amb un xut de Mar que bloca Berta, s’acaba el primer temps d’un molt bon partit de les espanyolistes.

En el segon temps, l’Espanyol – com també era lògic i es pot perdonar – va sortir aixecant clarament el peu de l’accelerador i va veure com el Sant Andreu el dominava i li creava situacions de perill com en el minut 47’, un intent de vaselina de Nerea tota sola davant la sortida desesperada de la meta Natàlia Pinto, és a punt de marcar però finalment la pilota surt fora a la dreta en la millor ocasió de les locals. El Sant Andreu es va aprofitar de cert grau de relaxació de les espanyolistes i van dominar el joc davant un Espanyol que ja havia solucionat i de llarg el partit.

El primer xut espanyolista en el segon temps es va produir als deu minuts a càrrec de Núria i va sortir alt desviat. Per contra, el Sant Andreu va tornar a fer emprar-se a fons a Natàlia que va haver de refusar de punys una pilota molt compromesa.

Instants abans de complir-se el primer quart d’hora del segon temps, el col•legiat assenyala un clar penal de Linda sobre la davantera Nerea quan aquesta dins l’àrea la regateja. El transforma Mar, amb llançament ajustat a l’esquerra. Era l’1-4 i a partir d’aquell instant, l’Espanyol torna a agafar les brides del partit, i torna a deixar ben clar qui mana sobre la gespa del Narcís Sala.

Alba Pomares amb un toc suau després d’uns bons moviments, marca l’1-5 nou minuts després del gol local, amb un remat que s’allotja a l’esquerra de la portera local. La sortida de la davantera Eli per una defensora, Linda (no hi havia més que dues jugadores i portera a la banqueta visitant i ja Carlos Gómez havia fet dos canvis), es soluciona col•locant Nacha de lateral dret i ocupant l’eix de la cobertura espanyolista Sara i Laura Barrau.

El Sant Andreu hauria pogut escurçar la diferència en una ocasió en la que Leny va estar a punt de marcar , quan trobant-se tota sola davant Natàlia, la seva rematada es va marxar un parell de pams del pal, fora, a la dreta de la porteria espanyolista.

A falta de deu minuts per la fi del partit, Débora amb un gran gol va elevar a definitiu el resultat del matx. Va rebre de Núria, i es va marxar per velocitat de Laia i de Carla i amb un potent xut creuat des de la dreta a mitja alçada, l’esfèrica va colpejar al pal dret de la porteria de Merche, acabant entrant dins la porteria del Sant Andreu. La darrera ocasió local, una molt bona aturada de Natàlia després d’una rematada de Sandra que obligar a la portera espanyolista a fer una bona estirada a la seva dreta. La darrera de les blanc-i-blaves, una centrada de Yañez després d’una jugada a pilota aturada que la central Sara no arriba per ben poc a rematar de cap en la zona del segon pal.

UE Sant Andreu: Merche; Pidi, Mariona, Laia, Carla; Mireia, Mar, Visa, Nat; Nerea i Sandra.
Substitucions: Leny per Mireia, m. 58; Lidia per Sandra, m. 85. Altres suplents: Silvia (ps) i Marta.

RCD Espanyol: Berta; Linda, Sara, Nacha, Carla Cotado; Mónica Orteu, Marta Yañez, Núria Mendoza; Débora, Alba Pomares i Laura Carriba.
Substitucions: Natàlia per Berta, m. 46; Laura Barrau per Mónica, m. 50; Eli Sivera per Linda, m. 70.

Àrbitre: Javier Ramos Sánchez, comitè territorial català, delegació de Barcelona. Sense problemes en un partit ben fàcil per xiular.

Gols: 0-1: Marta Yañez, m. 8; 0-2: Débora, m. 14; 0-3: Laura Carriba, m. 20; 0-4: Alba Pomares, m. 33; 1-4: Mar (pen.) m. 59; 1-5: Alba Pomares, m. 68; 1-6: Débora, m. 80.

Incidències: Estadi Narcís Sala de Sant Andreu, Barcelona. Partit corresponent a la jornada 23ena. del campionat de lliga de Primera Nacional Femenina en el seu grup tercer. Mati assolellat amb temperatura elevada, refrescant durant el transcurs del partit al aixecar-se una suau brisa d’aire fresc.

CLASSIFICACIÓ PRIMERA NACIONAL FEMENINA, Grup 3r.