dimarts, 28 d’agost del 2012

S'ESCAPA EL TÍTOL EN UNA
LLARGUÍSSIMA TANDA DE PENALS (1-1)




















(Mpal Nou Congost de Manresa, El Bages: Josep Maria)


FC Barcelona: 1 (8) – RCD Espanyol: 1 (7)

No ha pogut ser.

L’Espanyol ha lluitat fins la extenuació per fer-se amb un títol en dura pugna amb un Barcelona que partint de favorit per equip i per pressupost, ha necessitat del llançament de vint penals per pogué doblegar a les blanc-i-blaves en una tanda inacabable. Una part per cada equip, i un Espanyol que ha patit el desgast en el segon, així com no disposar d’una plantilla tant ample com el rival. La Copa Catalunya s’ha escapat, però per damunt de la derrota des dels onze metres, les noies del RCD Espanyol es poden sentir-se orgulloses de defensar aquesta samarreta i aquests colors, cosa que massa gent a la nostra entitat no ho fa. En el futbol a vegades la sort et fa costat i altres no. En el moment en que les coses es torcen, cal no llençar la tovallola, seguint lluitant i afrontar amb la dignitat i l’enteresa que avui ha mostrat el conjunt de Luis Carrión. Diumenge a bon segur hi haurà revenja esportiva... malgrat les retallades pressupostàries i les mes cruels adversitats.

Luis Carrión ha modificat en dues posicions l’onze inicial respecte a la del darrer partit: Núria Mendoza per Pereira en la lateral dret de la cobertura i Brenda en lloc de Sara Serna en la punta esquerra de l’atac espanyolista. Xavi Llorens per la seva part ha alineat l’onze de gala tret de l’absència de la sempre capitana Ani, i de la inevitable Olga que ha sortit tot just en el segon temps per capgirar el marcador llavors desfavorable als seus interessos.

Es duien quatre minuts i escaig de joc, quan Silvia Meseguer ha enviat una passada en profunditat a l’esquena de la cobertura barcelonista per la ràpida carrera de Mary Paz qui recobrant el seu encert habitual en aquesta classe de jugades, ha batut Ráfols i ha fet pujar l’1-0.

El conjunt perico s’ha mostrat molt expeditiu en defensa anul•lant pràcticament a la golejadora Sonia Bermúdez. En el mig del camp, Meseguer, Vilanova i Monforte imposaven la seva llei davant una medul•lar culer amb Virginia, Míriam, i per davant Vicky i Alexia en tasques similars. La rèplica barcelonista al gol perico ha arribat al minut vuit de joc: Vanesa al tall dins l’àrea evita la rematada de Sonia en primer lloc i posteriorment Míriam no tindria prou angle per superar a Mariajo.

La jugada que ha pogut sentenciar la final ha arribat al 14’. Brenda basculant cap a la frontal buscant forat, ha vist desmarcar-se per la dreta arribant de segona línia a Débora qui rep (potser un pèl massa tard) tota sola i penetrant dins l’àrea envia un fort tret a la xarxa exterior de la porta barcelonista.

Però el Barcelona també ha pogut empatar l’encontre quan en el 19’ Sonia Bermúdez ha enviat una canonada al travesser de la porta defensada per Mariajo. La primera targeta (com no) ha sigut per la davantera espanyolista Mary Paz. Similars infraccions del conjunt culer no han acabat sent sancionades amb amonestació. Tan sols en una fricció entre Monforte i Laura Gutiérrez, ha acabat sent castigat amb una cartolina groga per part blaugrana (en aquest cas les dues jugadores l’han vist en la mateixa acció). La permissibilitat de la senyora Zardaín envers al conjunt culer ha quedat palesa en més d’una jugada.

Les dues darreres accions del primer temps han sigut culers: Corredera arrossegant la defensa espanyolista ha deixat molt bé al forat per Sonia qui controlant ha xutat per sobre el travesser. Tampoc en altre acció al 39’ en la que ha tret de la seva zona natural a Torrejón superant-la, ha sabut acabar amb encert la jugada
rematant, fàcil per Mariajo ben situada.

Però en el segon temps, les coses han canviat i a pitjor. Xavier Llorens tècnic barcelonista, ha efectuat un quàdruple canvi donant entrada a la botxí sempre de les espanyolistes Olga García, així com a Carol, Ani Escribano i Gema. Ha tingut la fortuna de cara quan tan sols es duien uns segons jugats i Olga d’un tret llunyà a l’escaire ha sorprès a tothom, aconseguint l’empat.

Moments de desconcert, i una passada de cap de Vane per Mariajo a punt ha estat de costar força car. Amb el pas dels minuts, l’Espanyol s’ha sobreposat i ha continuat la lluita amb la mateixa solvència defensiva del primer temps, però amb un major desgast de les jugadores més veteranes del mig del camp, juntament amb la frescor de les jugadores resen incorporades del rival.

Carrión ha efectuat el primer canvi al minut 70 entrant Alba. En canvi, Llorens ha administrat els temps dels canvis doncs ha substituït a la pitxixi Sonia al descans i l’ha tornat a alinear justament al minut 70. El tècnic espanyolista ha preferit cremar les naus (amb menys banqueta, doncs moltes eren jugadores del filial) i ha mantingut l’equip base al camp, donant entrada a la recta final del matx a Andrea Pereira i a Claudia Montagut.

Un xut des de la frontal d’Alexia per sobre el travesser. El partit era disputat i els dos equips amb força precaució buscava el gol salvador. Aquest no arribava doncs les defenses s’imposaven amb encert i els minuts passaven sense pràcticament ocasions clares de gol. La més clara, per les culers al 89’ quan una centrada de la basca Laura Gómez és rematada per Carol Férez de cap amb molt de perill quan es trobava en posició immillorable per marcar.

S’ha arribat a la tanda de penals. L’Espanyol no ha sabut aprofitar les errades de Sonia en el primer llançament fallant Vane, i el de Laura Gutiérrez en el quart, fallant Marta Torrejón (segueix pesant sobre els germans Torrejón la maledicció dels penals). S’ha arribat amb empat a tres al final de la tanda de penals. Posteriorment totes les llançadores han anat marcant i amb molta solvència ( i sempre amb la pressió sobre les espanyolistes que llençaven en segon terme) fins que en el vintè penal, Alba Pomares ha errat llençant fora a l’esquerra de Ráfols.



Fitxa tècnica:
FC Barcelona: Laura Ráfols; Laura Gómez, Marta Unzúe, Meli, Melani, Virginia, Corredera, Míriam, Vicky, Sonia i Alexia.
Substitucions: Anie Escribano, Carol Férez, Gema Gili, i Olga García per Melani, Virgina, Vicky i Sonia, m. 46; Sonia per Corredera, m. 70; Laura Gutiérrez per Alexia, m 77.

RCD Espanyol: Mariajo; Núria Mendoza, Marta Torrejón, Vanesa, Sonia; Meseguer, Sandra Vilanova; Monforte, Brenda, Débora; i Mary Paz.
Substitucions: Alba Pomares per Débora, m 70; Andrea Pereira per Sonia, m. 72; Claudia Montagut per Brenda, m 78.

Àrbitre: Ana Zardaín López, del comitè territorial català, delegació del Maresme. Assistida en bandes per Lorena Collado i Alba Pérez. No ha mesurat igualment a un equip que altre a l’hora de mostrar cartolines ni a l’hora d’assenyalar algunes infraccions. Amb tot, no ha sigut determinant en el partit. Ha amonestat a Mary Paz, m. 21, Marta Torrejón, m.50, i Sara Monforte, m. 82 per part espanyolista i només a Laura Gutiérrez, m. 82 per part barcelonista.

Gols: 0-1: Mary Paz, m. 4; 1-1: Olga, m. 46.

Penals: 0-0: Sonia, atura Mariajo; 0-0: Vanesa, fora; 1-0: Laura Gómez, gol; 1-1: Sandra Vilanova, gol; 2-1: Marta Unzúe, gol; 2-2: Monforte, gol; 2-2: Laura Gutiérrez, atura Mariajo; 2-2: Marta Torrejón, atura Ráfols; 3-2: Olga, gol; 3-3: Núria Mendoza, gol.
Desempat penals: 4-3: Míriam, gol; 4-4: Meseguer, gol; 5-4: Ani Escribano, gol; 5-5: Mary Paz, gol; 6-5: Gema, gol; 6-6: Andrea Pereira, gol; 7-6: Meli, gol; 7-7: Claudia Montagut, gol; 8-7: Carol, gol; 8-7: Alba Pomares, fora.

Incidències: Encontre corresponent a la final de la Copa de Catalunya Femenina, disputada en el Mpal. Nou Congost de Manresa amb les cameres de televisió (Esports 3) retransmetent-lo en directe. Amb aquest triomf el conjunt culer iguala en nombre de copes de Catalunya al quadre espanyo
lista.





S E N T I M E N T P E R I C O . C O M