diumenge, 10 de febrer del 2013

L'ESPANYOL ENSORRA LA CATEDRAL (0-4),
I ALLUNYA EL DESCENS A VUIT PUNTS

Athletic Club: 0 - RCD Espanyol: 4



Si, 4!!!  no és un somni.. Han sigut 1,2,3 i 4 a la “Catedral” !!!...

El RCD Espanyol ha aconseguit aquesta tarda un triomf històric tant pels
guarismes com per l’indret. A San Mamés, en la que es diu era la darrera visita dels espanyolistes en tal mític escenari. Avui la Catedral s’ha ensorrat abans d’hora davant un Espanyol que s’ha avançat en un primer temps en el que els bilbaïns han sigut millors però s’han trobat amb un inspirat Kiko Casilla, i amb un cop de cap d’un Héctor Moreno refet de pífies anteriors, i que han acabat sucumbint amb estrèpit davant un Espanyol que en el segon temps ho ha bordat.

Si alguns nostàlgics de l’hispano-argentí li treien valor als resultats aconseguits pel mexicà al front de la banqueta espanyolista adduint que el futbol brillava per la seva absència (no se quin futbol es veia anteriorment?), ja en l’anterior jornada davant el Llevant i avui a la Catedral del futbol espanyol, el futbol ha aparegut a més de la millora en els resultats; l’equip perico ha donat un autèntic recital en elèctrics contracops en el segon temps,  humiliant al conjunt del “loco” Bielsa.

De números clars de descens, a registres de Champions i sempre amb aquesta dualitat de primeres i segones voltes més enllà de les naturals temporades. Amb la derrota del Celta i Deportivo i l’empat entre Osasuna i Mallorca, l’equip de Javier Aguirre es situa a 8 punts del descens; quelcom impensable fa en prou feines unes quantes jornades quan allà a Granada es produïa el relleu a la banqueta espanyolista.    

Aguirre en un escenari complicat i davant un rival sempre força combatiu com és l’Athletic ha situat a la dreta de la defensa a Javi López en comptes d’un Mattioni que mica a mica ha d’anar recuperant el ritme de competició amb minuts, sense pressa però sense pausa. I un cop més ha seguit donant confiança a un Kiko Casilla realment insuperable en detriment d’un Cristian, recuperat ja de la seva lesió.

L’encontre ja s’ha mostrat en tota la seva plenitud en els primers minuts de joc.  Un partit obert en el que els espanyolistes han arribat amb claredat amb una bona centrada de Javi López que per ben poc no ha arribat Stuani, i amb una ocasió en que Capdevila no ha pogut rematar. L’Espanyol disposava d’una bona oportunitat quan Stuani habilitava per Verdú, però el de l’Eixample rematava fora.

Però l’Athletic també donaria senyals de vida ven ràpidament i després d’una aproximació amb Muniaín com a protagonista, el conjunt basc tindria la seva primera gran oportunitat a un llançament de falta executada per Susaeta que remata Aurtenetxe salvant del gol bilbaí el meta Kiko Casilla amb una gran intervenció. Passat el primer quart d’hora de joc, Ander Herrera li dona una bona pilota a De Marcos qui remata fora.

Els imponderables al conjunt basc li comencen a fer acte de presència quan als pocs minuts es lesiona Muniaín i instants després té que ser substituït per Ibai, que tampoc acabaria l’encontre.  Però encara rebria un cop més fort el quadre de San Mamés, quan als vint-i-vuit minuts de joc a uns metres de la lateral esquerra de l’àrea de càstig, Simao executa una falta perfectament per que en mig d’un munt de jugadors, Héctor Moreno s’imposi saltant i rematant de cap al fons de la porteria.

Aquest gol donà molta més confiança als jugadors espanyolistes que han sabut contrarestar amb prou solvència els atacs dels bascos, i en darrera instància, sempre molt segur Kiko Casilla aturant els intents en xuts d’Ander, Ibai i Aurtenetxe. I entre mig dels 22 jugadors, començava a emergir la sinistra figura del col·legiat, convertint-se en protagonista negatiu amb la seva persecució als espanyolistes a l’hora d’aclivellar-los a cartolines, inclòs després de finalitzar el primer temps com en el cas de Víctor Sánchez. Sortosament cap espanyolista ha caigut en veure una hipotètica segona groga. Altre factor que també ha variat de l’anterior etapa, com eren les continues expulsions...
    
En el segon temps era d’esperar que els lleons ferits fossin encara molt més perillosos en la seva sortida al camp. I ja al primer minut Aduriz tindria una bona ocasió rematant amunt.  L’Athletic posaria setge a la porteria espanyolista en aquests minuts però Kiko Casilla estaria molt segur. L’equip baixà bastant i davant un Athletic força més envalentit que cercava amb més convicció el gol de l’empat, Javier Aguirre substituïa Simao per Víctor Álvarez; un canvi bastat difícil d’entendre tenint en compta que fa jornades que el lateral esquerrà no juga i el delicat moment en que ha sortit.

Però com que a Aguirre tot li surt bé (o gairebé tot per que l’experiment Rui Fonte no li va sortir gens ni mica), doncs ha estat decisiu l’aportació de Víctor Alvarez jugant per davant de Capdevila. Res d’estranyar doncs al futbol base ja s’ha donat aquesta circumstància (amb Clerc) i avui mateix sense anar més lluny tant al partit de l’ Espanyol B com del Juvenil A hem vist “laterals doblats” al cantó precisament esquerre. Ara, altre cosa és que et surti bé... I efectivament ja no li ha pogut anar millor.

L’Espanyol ha trencat el partit amb el segon gol. Abans, però abans l’Athletic ha gaudit d’algunes aproximacions amb perill i inclòs el propi Espanyol ha pogut marcar amb una jugada que Capdevila li ha posat una bona centrada a Stuani, qui rematant de cap ha estat a punt de marcar.  I ha sigut una jugada ben trenada pel centre de l’atac perico amb Verdú, Víctor Álvarez i assistint en profunditat per Víctor Sánchez qui toca molt lleugerament l’esfèrica davant la sortida desesperada de Gorka, i la pilota mansament cap a la porta local superant al meta navarrès, es finalment endinsada pel propi Víctor Sánchez en segona instància.

Sense solució de continuïtat arribaria el tercer en ple festival blanc-i-blau. Víctor Álvarez des de l’esquerra li col·loca una centrada d’or per que Stuani (continua amb la màscara de la sort), remati al fons de la porteria basca. Era un 0-3 que feia que molts ens pessiguéssim per pogué creure-ho el que realment estava succeint ...

Encara hagués pogut ampliar més la renda l’equip perico de no ser per Velasco Carvallo que ha deixat sense sancionar un clar penal comès per Iturraspe un cop ha sigut dins l’àrea retallat per Joan Verdú. Javi López s’ha hagut de retirar lesionat sent substituït per Mattioni.  Finalment, Víctor Álvarez ha sigut objecte d’un altre penal en la frontal de l’àrea que aquest cop si que ha xiulat. El màxim càstig l’ha llençat Verdú, errant el seu llançament, però el refús de Gorka Iraizoz li cau al seus peus (el que és la fortuna al futbol quan la tens al teu costat !) i en segona instància afusella al meta navarrès.

Era el 0-4 que feia ja consultar estadístiques per recordar-se d’un triomf a domicili amb aquests guarismes. Registres polvoritzats en tot l’historial de l’Espanyol com a visitant a la Catedral i que ja no s’alterarien tot i el gol de Susaeta, que aprofitant un refús de Kiko a un dur tret, remata en posició antireglamentària i és anul·lat.  Jornada històrica i partit que serveix per posar amb tot mereixement, terra pel mig a la classificació.   

    


Fitxa tècnica:
Athletic Club: Iraizoz; Iraola, Laporte, San José, Aurtenetxe; Iturraspe, Ander Herrera; Muniaín, De Marcos, Susaeta; i Aduriz.
Substitucions: Ibai per Muniaín, m. 23; Igor Martínez per Ibai, m. 54; Toquero per Aurtenetxe, m. 58.

RCD Espanyol: Kiko Casilla; Javi López, Colotto, Héctor Moreno, Capdevila; Forlín, Víctor Sánchez; Stuani, Verdú, Simao; i Sergio García.
Substitucions: Víctor Álvarez per Simao, m. 53; Mattioni per Javi López, m. 68; C. Alfonso per Verdú, m. 81.

Àrbitre: Carlos Velasco Carballo, de la territorial madrilenya assistit en bandes per Roberto Alonso Fernández i Juan Carlos Yuste Jiménez. Molt dolenta la seva actuació. Ha cosit de cartolines als espanyolistes i ha deixat sense sancionar un claríssim penal comès en la persona de Joan Verdú quan l’equip d’Aguirre guanyava 0-3. Ha mostrat cartolines grogues als locals San José, m. 37 i Laporte, m. 74 i als espanyolistes Simao, m. 18; Stuani (mans), m. 33, Sergio García, m. 38,  Kiko Casilla (per perdre temps), m. 44, Capdevila, m. 44, Víctor Sánchez, m. 45 (per formular-li observacions camí dels vestidors després de la finalització del primer temps), i Forlín, m. 83.

Gols: 0-1: Héctor Moreno, m. 28; 0-2: Víctor Sánchez, m. 57; 0-3: Stuani, m 58; 0-4: Joan Verdú, m 75.

Incidències: Encontre corresponent a la 23ena. jornada del campionat de lliga de 1a. Divisió, disputat a l’Estadi de San Mamés, a Bilbao.     



CLASSIFICACIÓ PRIMERA DIVISIÓ





.
CLASSIFICACIÓ
PTS
PJ
PG
PE
PP
GF
GC
1
F.C. BARCELONA
62
23
20
2
1
78
26
2
C. ATLÉTICO DE MADRID
50
23
16
2
5
44
23
3
REAL MADRID C.F.
46
23
14
4
5
58
22
4
MÁLAGA C.F.
39
23
11
6
6
36
21
5
VALENCIA C.F.
37
23
11
4
8
32
35
6
RAYO VALLECANO
37
23
12
1
10
33
39
7
REAL SOCIEDAD
36
23
10
6
7
37
29
8
REAL BETIS BALOMPIÉ
35
22
11
2
9
31
34
9
LEVANTE U.D.
33
23
10
3
10
29
35
10
REAL VALLADOLID C.F.
29
22
8
5
9
32
29
11
SEVILLA F.C.
29
23
8
5
10
30
34
12
GETAFE C.F.
29
23
8
5
10
29
42
13
R.C.D. ESPANYOL
28
23
7
7
9
30
34
14
GRANADA C.F.
26
23
7
5
11
22
32
15
ATHLETIC CLUB
26
23
7
5
11
29
46
16
REAL ZARAGOZA
24
23
7
3
13
23
33
17
CLUB At. OSASUNA
22
23
5
7
11
19
27
18
R.C. CELTA DE VIGO
20
23
5
5
13
21
28
19
R.C.D. MALLORCA
18
23
4
6
13
23
43
20
R.C. DEPORTIVO
16
23
3
7
13
27
51





S E N T I M E N T P E R I C O . C O M