diumenge, 16 de febrer del 2014

L'ESPANYOL DE LES MILLORS ACTUACIONS
ÉS EL PRIMER EN GUANYAR EN LLIGA AL NOU SAN MAMÉS (1-2)

Athletic Club: 1 - RCD Espanyol: 2

Campanada perica, a la "nova Catedral".

L’Espanyol de les dues cares avui ens ha sorprès (o no?) amb un grandiós partit davant l’Athletic Club sent el primer en guanyar al seu nou estadi en lliga (cosa també lògica tenint en compta que sempre fem el més difícil i fallem el més fàcil). Ja va acomiadar el vell San Mamés amb un escandalós 0-4 i avui ha donat la campanada enduent-se els tres punts en joc davant un equip, el basc, dels més complicats de batre de la lliga espanyola.

Cop definitiu també als que avui hauran acusat de conformisme al tècnic mexicà Javier Aguirre; diria més, de covardia inclòs en alguns sectors o mitjans, per un plantejament que s’intuïa tot el que no ha sigut. L’Espanyol ha fet una primera part antològica arribant amb claredat moltes vegades i completant un partit amb un nombre de remats entre els tres pals tenint en compta que jugaven a domicili i davant tot un Athletic Club, impressionant. I com sempre, altre cop els habituals Sergio García, Víctor Sánchez, Kiko, David López, Héctor Moreno,  han destacat pel seu rol en aquest equip. Però també altres com Javi López o Stuani reprovats en més d’una ocasió pel seu desencert, avui han completat un gran partit, inclòs Simao ha sigut el jugador que ha donat les dues assistències en els gols.    

Aguirre formava amb la principal novetat la inclusió d’Abraham per davant del doble pivot sacrificant a un dels dos puntes, Córdoba.  Després d’un primer intent dels bascos amb un xut llunyà d’Ander, seria Sergio García al tres i mig de joc qui portaria per primer cop perill amb un gran tret trepitjant la frontal, que treu Gorka a còrner.   A la segona oportunitat (minut 6), passada de Simao per que se l’emporti el del Bon Pastor entre mig dels dos centrals, entri dins l’àrea  superant per velocitat a Aymeric Laporte, tot i no tenir excessiu angle, envia un remat creuat ajustat a l’esquerra lluny de l’abast de Gorka significant el primer gol del partit.

Als 19’ gairebé Colotto s’aprofita d’una indecisió entre Gorka i la seva defensa. Bons detalls tècnics del basc Ibay per banda, però Kiko es fa amb la pilota centrada amb molta seguretat.  Remat al 22’ de nou de Sergio García des de la frontal aturant aquest cop la bola massa centrada, el meta Gorka. La mobilitat i qualitat del davanter del Buen Pastor, estava causant estralls en la cobertura basca, sent l’Espanyol l’amo i senyor del partit davant un Athletic que no reaccionaria fins avançat el primer temps.

En una de les arribades dels bascos, al 26’ el centre de Susaeta, és rematada l’esfèrica per Aduriz després de la sortida en fals de Kiko, estavellant-se la pilota al travesser. Fou la jugada més clara de tot el partit dels locals, al marge es clar del gol.  Al 29 una falta dura comesa per Moreno es llençada per Ibai,  rematant de cap  Mikel Rico i salvant Kiko al seu equip d’encaixar l’empat amb una gran estirada.

Al 38’ l’Espanyol tornaria a ensenyar els dents amb una jugada molt ben trenada en la que intervenen els seus jugadors d’atac passant Abraham per Sergio García qui envia una pilota d’or a l’espai pel remat de Stuani que s’estavella al pal esquerre; tota la jugada  al primer toc. En el temps d’afegit contracop amb pujada d’Héctor Moreno que finalment no arriba per ben poc a la passada elevada un pèl massa forta de Sergio García des de l’esquerra. El mexicà en cas d’haver controlat, arribava tot sol dins l’àrea. 

En el segon temps Ernesto Valverde dona entrada a Erik Morán. L’Athletic comença a fer-se amb el domini del partit. Una pilota centrada amb molt de perill per Ibai es passeja sense rematador.  Al 53’ falta directa molt  perillosa que Susaeta executa per sobre el travesser.

I al minut 56’  en una fase de domini local, una falta penjada per Ibai Gómez, en el que és la clàssica jugada de tota la vida d’aquest club, remat de cap de Gurpegi avançant-se a la sortida de Kiko, i dins. Amb l’empat sembla que l’Athletic Club es creix i que començarà a posar fil a l’agulla per acabar amb l’aventura espanyolista; amb la gosadia de profanar la nova “Catedral”.  A punt del segon el quadre basc en el 58’ amb una gran oportunitat del davanter Aduriz dins l’àrea, però els defensors espanyolistes i Kiko se li llencen al damunt tancant-lo i evitant remati amb èxit.  

Aguirre fa el primer canvi. Surt Alex per Abraham. En uns instants, córner executat per Simao des de la dreta,  i Colotto amb el genoll i semblant sense voler, anota el segon amb un poc ortodox però letal remat.  L’Espanyol prenia avantatge de nou, i ara ja seria de manera definitiva. Es més,  Stuani tindria el tercer quan rebent una bona pilota  i trepitjant l’àrea remata creuat al 74’ salvant amb la mà Gorka, que rebutja en curt i San José ficant el peu esmorteint la bola li cedeix al seu porter sense que Undiano Mallenco observés cessió al meta en aquesta acció.  Abans, però De Marcos només sortir al terreny de joc, duria perill amb una jugada de Mikel Rico, mal finalitzada.  

L’Espanyol ja havia fet el més difícil i era qüestió de defensar amb solvència el resultat davant un complicat rival sobre tot en el joc aeri. Remat d’Aduriz en el 76’ fluix, ben situat Kiko. L’Athletic pressiona.  Sortida de punys de Kiko al 80’.  L’Espanyol vol sentenciar i té l’ocasió amb un servei directe de falta des del vèrtex esquerra de l’àrea, que no aprofita un Pizzi, resen ingressat al terreny de joc en lloc de Simao.

La millor ocasió per fer el tercer i deixar l’encontre sentenciat, ha correspost a Stuani qui rebent d’Alex, i entrant a l’àrea ha encarat al meta i el seu remat ha acabat sent refusat a còrner (83’).  Anteriorment també Pizzi tingué la seva ocasió. Tres minuts després Aduriz veu la segona groga per una dura entrada i se’n va al carrer. La falta l’executa malament Sergio García.

En els darrers instants i durant l’afegit de tres llargs minuts i escaig, l’Athletic ho intentarà amb pilotes penjades, amb un servei de cantonada al 91’,i amb una falta penjada per Ibai al 93’  que puja Gorka al remat. Però sense èxit, aturant bé Kiko. Aguirre havia fet el tercer canvi per perdre temps i tallar el ritme donant entrada a Córdoba per Sergio García. L’Espanyol ha defensat amb ungles i dents els tres punts que finalment acaben volant cap a Barcelona.

Que brillant seria tot plegat sinó giréssim la moneda i a l’altre cantó de la preciosa cara no hi hagués una creu ben gran com aquell partit davant un cuer anomenat Betis... És la dualitat del nostre club en els darrers temps. Malgrat tot... Chapeau ! per la temporada tenint en compte els recursos i pressupost.


Fitxa tècnica:
Athletic Club: Gorka; Iraola, Gurpegi, Laporte, Valenciaga;  Mikel Rico, San José; Ibay, Ander Herrera, Susaeta; i Aduriz.
Substitucions: Erik Morán per Laporte, m. 46; De Marcos per Ander Herrera, m. 68;  Muniaín per Susaeta, m. 75.

RCD Espanyol: Kiko; Javi López, Colotto, Héctor Moreno, Fuentes; David López, Víctor Sánchez; Stuani, Abraham, Simao; i Sergio García.
Substitucions: Alex per Abraham, m.62; Pizzi per Simao, m. 72; Córdoba per Sergio García, m. 92.

Àrbitre: Alberto Undiano Mallenco, del comitè territorial navarrès, assistit en bandes per José Manuel Fernández Miranda i Jesús Calvo Guadamuro. Cartolines grogues a Aduriz, (m.31 i m.86), David López, m. 46, Colotto, m. 52, Iraola, m. 62, i Gurpegi, m. 81

Gols: 0-1: Sergio García, m.6; 1-1: Gurpegi, m.56; 1-2: Colotto, m. 64

Incidències: Encontre corresponent a la 24èna jornada de lliga de 1a divisió, disputat aquest vespre al nou Estadi de San Mamés, Bilbao. El tècnic del conjunt basc, Ernesto Valverde complia el seu partit 100 amb el seu equip.    




S E N T I M E N T P E R I C O . C O M