diumenge, 12 d’octubre del 2014

EL MILLOR: EL RESULTAT,
DAVANT UNA REAL QUE HA CERCAT EL TRIOMF (2-2)

RCD Espanyol Femení “A”: 2 – Real Sociedad de Futbol: 2

L’equip de José Antonio Montes s’ha fet amb un punt en un partit molt dolent en el que pràcticament tot ell ha estat a mercè del seu rival que tant per joc, ganes, convicció i fe en la victòria, com per molt clares ocasions, ha merescut el triomf. Em dol molt tenir que expressar-me en aquests termes, però tothom que hagi vist el partit i no es deixi dur per fanatisme de colors o d’equip, o bé per supòsits  interessats, ho ha pogut comprovar. I en front avui no teníem el Valencia (a Déu gràcies, doncs haguessin superat de llarg el marcador obtingut en la jornada inaugural), sinó un dels tres equips que tanquen la classificació i que encara no havien puntuat fins les hores.

D’entrada el Sr. Montes no ha alineat a Núria Mendoza, donant entrada en el seu lloc a una Andrea Pereira també allunyada durant varies jornades de l’onze inicial sense que a ulls dels seguidors es puguin esbrinar els motius tècnics d’aquestes decisions. Semblava amb tot, que la cosa començava força bé i més amb la tornada d’una recuperada Rivi. L’empat a Vallecas davant un Rayo que segueix sense guanyar però que ahir esgarrapava un punt al totpoderós Valencia, animava a pensar que veuríem un gran espectacle davant la Real de la navarresa Ane i Cía. La primera i única ocasió perica del primer temps, una pilota penjada rematada al primer minut era rebutjada per la meta de la Real i allunyat el perill per una defensora.

Però als tres minuts, greu errada defensiva de les espanyolistes a  l’hora d’intentar sortir amb l’esfèrica controlada en zona força perillosa i la Real mitjançant Nahikari s’avança en el marcador en un greu i imperdonable errada que ha encès al propi tècnic espanyolista. Amb el pas dels minuts les coses no s’han arreglat ni de bon tros. Arribades amb perill de les donostiarres com una pilota centrada que no arriba Paula i es passeja la bola o una ocasió de María Díaz en el 23’ que no ha acabat dins de pura casualitat.

El domini era visitant i a sobre en el 39, Troyano necessitava de les assistències tot i que es reintegraria al joc minuts després. Un remat ben dirigit de Pomares s’estavellà a les cames d’una defensora. Era tot el que s’havia vist. L’empat a zero era el resultat més just vist els mèrits d‘unes i altres, però les errades greus... es paguen molt car.

En el segon temps, l’Espanyol ha sortit més fort, i als sis minuts de joc després ‘un embolic dins l’àrea, l’esfèrica acaba al pal dret de la porteria i Alba fent-se amb el refús de la fusta remata al fons de la porteria basca amb un xut inapel·lable. La rèplica visitant una bona jugada finalitzada sortosament amb un xut fluix que aturà Paula.

Als nou del segon temps, la millor (i potser única) jugada de les espanyolistes ben trenada, obrint a banda dreta per la incorporació de Lombi qui centra i molt bé Rivi, en el lloc adequat i en el moment just, remata amb el peu al fons de la porteria  defensada per  Quiñones. Era el 2-1 i amb molt poc, amb molt poc repeteixo, les blanc-i-blaves li havien donat la volta al marcador.

Però fou tot un lamentable miratge. L’Espanyol retrocedí cada cop més davant l’empenta de la Real. Tancà d’una manera humiliant a les espanyolistes darrera, al seu camp, sense que les de Montes passessin ni per casualitat de la medul·lar. I començaren a succeir-se les ocasions del quadre basc fruït del seu abassegador domini.  En els primers minuts intentaren entrar pel centre amb pilota controlada abusant del  passi curt, defensant-se bé l’Espanyol. Però amb el pas dels minuts començaren ja a obrir a banda (fent mal per la dreta) amb els canvis efectuats pel tècnic visitant (Montes només ha fet dues substitucions) i ha sigut un autèntic calvari el que s’estava veient.

Un centre xut ben blocat per Paula, un remat fora ben perillós, i sobre tot una jugada per la dreta amb arribada a la línia de fons, bona bola centrada, i amb tot a favor la jugadora de la Real envia als núvols quan estava a boca de canó. Finalment al 81’ arribà el gol visitant de l’empat després d’un domini continuat de les basques.

Llavors qualsevol podia pensar que l’Espanyol reaccionaria, obriria línies en busca del gol del triomf, doncs no.  Al contrari, la Real decidida a fer-se amb els tres punts no ha perdut gens ni mica temps a l’hora de treure de banda o posar la bola en joc en busca del gol de la victòria.  L’Espanyol tan sols en un contracop ha dut perill en un xut de la solitària Rivi que ha sortit fora a l’esquerra.

Quan passaven 30 segons dels 90 reglamentaris, la Real Sociedad ha tingut el gol del triomf (que hagués sigut totalment just i merescut) amb un centre d’Aintxane rematat de cap a boca de canó per Peña en altre errada defensiva clamorosa, que sortosament ha enviat la jugadora de la Real la pilota fora quan ho tenia tot al seu favor.  Encara en el 91 i mig la Real ho ha provat amb un perillós xut que ha sortit ras però desviat.

Molt han de canviar la dinàmica d’aquest equip doncs malgrat els punts aconseguits, l’equip segueix sense convèncer. Entenc, i comprenc  que certes expressions  que arriben des del més alt de l’entitat (Joan Collet al períodic "La Grada") no col·laborin gens ni mica a la tranquil·litat de les jugadores, així com la manca de confiança (i de pressupost) des dels estaments rectors de l’entitat.

Però és en aquests moments quan més s’ha de treure el millor de cadascú per al menys no aconseguí en poc temps, la desafecció total de l’afició al futbol femení a la Dani Jarque. Situació aquesta que si que acabaria de ser funesta per la continuïtat de la secció i que en manera alguna desitgem. Però també l’equip ha de posar de la seva part i avui, ja no s’ha pogut fer-ho pitjor; només el desencert cara a porta de la Real, ha salvat a l’equip perico d’una derrota dolorosa.

RCD Espanyol: Paula Canals; Estella, Inés, Estivi, Cotado; Pereira, Troyano; Lombi, Paloma, Alba Pomares; i Rivi.
Substitucions: Núria per Estivi m. 46; Sara Nassim per Troyano, m.81.

Real Sociedad: Quiñones, Ainhoa,, Ane, Ainara Manterola, Gastearana, Nahikari García, Itxaso Uriarte, Sandra Ramajo, Maialen Zelaia, Leire Baños i Díaz.
Substitucions: Aintxane Encinas per Díaz, m. 61; “Chini” Pizarro i Eguzkiñe per Ainara Manterola i Gastearena, m. 72. Altres suplents: C. Cornejo (p.s.), Nerea Gabilondo, Idoia Agirre i Leyre Fernández.

Àrbitre: Oscar Sánchez Arias, de la delegació de l’Osona. Cartolina groga a la central espanyolista Inés, m. 29.

Gols: 0-1: Nahikari, m. 3; 1-1: Alba Pomares, m. 51; 2-1: Rivi, m. 54; 2-2: Malaien, m. 76.

Incidències: Encontre corresponent a la cinquena jornada del campionat de lliga de 1a. Divisió Nacional Femenina, disputat en el camp tercer de la Ciutat Esportiva Dani Jarque sota un asfixiant sol d’estiu tot i trobant-nos ja a la tardor. En les files del quadre guipuscoà, la ex espanyolista Ane Bergara (veure foto amb el look que ja duia la passada temporada).