dimarts, 2 de desembre del 2014

TOT SOBRE LA JUNTA GENERAL D'ACCIONISTES



(Auditori de Cornellà de Llobregat; El Baix Llobregat: Josep Maria)

Aquesta tarda de les 18:08 fins passades les 22:07 hores, ha tingut lloc a l’Auditori de Cornellà de Llobregat, la Junta General d’Accionistes del RCD Espanyol de Barcelona SAD. Amb les notes del himne del RCD Espanyol, ha donat inici aquesta junta amb uns minuts de retard sobre l’horari previst.  El President Joan Collet ha anunciat que Javier Fontcuberta, com a Secretari del Consell d’Administració seria l’encarregat de conduir aquesta junta d’accionistes, qui ha xifrat el quòrum en aquells moments en un 55,36% motiu pel qual ja es podia celebrar la Junta.  Posteriorment com sol ser habitual, l’il·lustríssim Notari de Cornellà el senyor C.M. Parejo-Merino ha preguntat si algú volia formular reserves o plantejar algun tipus de dubtes. Davant el silenci de la sala, cap impediment existia per donar començament de manera oficial a la JGA.

A les 18:12 es comunica que com sol ser habitual, les votacions tindran lloc seguint el procediment indiciari, es a dir, aniran a votar les opcions perdedores un cop a mà alçada s’han avaluat i quantificat les diferents opcions. Llavors el President Joan Collet ha procedit a tractar el primer punt de l’ordre del dia, l’informe de gestió.


Ha començant recordant l’encertada contractació d’Aguirre per aconseguir salvar l’equip, motiu pel qual se li renovà el seu contracte. La temporada fou de més a menys, amb el final que tots sabem d’un punt dels sis darrers partits. A la Copa s’arribà a quarts on l’equip caigué donant la cara davant el R. Madrid. A partir d’aquí, de mutu acord tant president com tècnic decidiren posar punt i final a aquesta relació  professional.  En el filial, la temporada fou a l’inrevés. De menys a més, passant per la destitució de Manolo Márquez, fent-se càrrec de l’equip Sergio González. Amb un gran final de temporada, tant ell com el seu consell van ratificar que Sergio passés a fer-se càrrec del primer equip. En quant al futbol base (no futbol sala com en dues ocasions ha tingut el lapsus al referir-se a ell) , després d’una temporada força difícil, Collet ha fet referència a la gran quantitat d’equips que enguany encapçalen les seves diferents categories. En futbol femení, fracàs en no pogué ni tan sols classificar-se per la Copa de la Reina, objectiu aquest que està convençut si que s’assolirà enguany.  Ha parlat també del bateig de l’estadi amb el nou patrocinador (Power8) i del bateig oficial de la Ciutat Esportiva, amb el nom de Dani Jarque.  En la parcel·la financera ha destacat que basant-se en l’estabilitat, hi ha tres objectius fonamentals que conformen la seva gestió: Reducció del deute, augment d’ingressos i menys costos.  Ha parlat de mantenir la despesa futbolística compaginant l’estalvi però sense que això incideixi en l’eficiència esportiva del planter professional.

A les 18:20 Collet ha parlat de l’informe de gestió i els comptes. De la substitució d’Albert Amat per Josep María Durán.  Ha parlat del moment de crisi i la conjuntura negativa que l’hi ha tocat en aquests dos anys en que va accedir a la Presidència.  S’han perdut una quantitat important d’ingressos per la crisi del sector públic. Els ingressos de TV3 i algun patrocinador menys rellevant. S’ha endurit tot el tema d’Hisenda sobre possibles ajornaments en els pagaments, sobre tot d’IRPF. Hisenda vol cobrar i no està per masses ajornaments.  El crèdit sindicat avalat, les pignoracions sobre la Ciutat Esportiva, deixen molt poc marge de maniobra. Des de la LFP s’estan establint també paràmetres d’ajust als clubs a l’hora de fitxar jugadors.  Aquest ha sigut el primer exercici complert de l’actual Consell d’Administració.  S’ha vanagloriat de ser l’Espanyol el primer club que té un acord de naming right seriós, de l’Estadi.  S’ha reduït el deute en 7 milions d’euros. No volen baixar el llistó de la plantilla professional que es troba als voltants de 18/18,5 Millons d’euros, entre el 9è i 11è de la lliga. S’ha baixat altre cop el pressupost del femení i del personal no esportiu de l’entitat, que es troba en procés d’un ERTE.  Ha afirmat que les salvedats dels auditors sobre la memòria financera de la societat, es venen arrossegant des de ja fa bastants temporades, com és el tema de l’activació del futbol base que la llei no permet. S’ha mostrat moderadament optimista tot i que existeixen greus problemes de tresoreria, per que els pagaments vencen més ràpids que la generació de recursos, i el marge de maniobra és per tant negatiu generant tensions de tresoreria.

A les 18:29 Josep Maria Durán ha aprofundit més en el tema dels números.  Els ingressos en concepte de TV han passat de poc més de 27 ME a 22, per la manca dels ingressos de TV3. S’han reduït els salaris no esportius, mentre s’han incrementat els impostos locals. La rebaixa del deute brut l’ha xifrat en 6 ME, mentre que el deute Net ha baixat en 7ME.  S’ha referit al contracte amb Canal Plus, i que en la temp. 2016/17 s’espera com a mínim 30 milions pels drets televisius, mentre ha afirmat que el reial - decret del govern d’Espanya està al caure.  Que els tres primers anys del contracte amb Power 8 s’està cobrant el 50%. A partir de la temp. 15/16 seran cinc milions i mig d’euros en aquest concepte, així com el que pugui generar d’ingressos el túnel del vent en quan acabin les obres i sigui operatiu i es pugui comptabilitzar els respectius ingressos del lloguer.  S’ha parlat també del desig que la LFP faciliti un préstec als clubs amb l’aval del proper contracte d’ingressos televisius. També ha expressat la seva confiança en que Hisenda cedeixi en quant a  ajornaments per 8 anys.

Javier Fontcuberta ha donat les xifres oficials a les 18:49 sobre el quòrum. Aquest ha arribat al 73% del capital social de la SAD.
Joan Collet entrant a la part social ha parlat del 50% d’ocupació de la zona corporate, el que és l’anella central de l’estadi, que té una gran capacitat de 1080 butaques.  Ha parlat de les negociacions amb l’estat de Qintana Roo. Es substituí la denominació Cancúm per Riviera Maya, duent aquesta publicitat en el braç i pantaló després de l’acord amb Power8.  També sobre els 10.000m2 que hi ha entre la zona de la Curva i enfront de la tribuna presidencial, i que s’espera en el futur sorgeixin noves fonts d’ingressos.  Sobre el ticketing, ha augmentat especialment per l’entrada davant el R. Madrid a la Copa del Rei, tot i que sense aquest partit també va experimentar un augment però lògicament molt més lleuger.  També ha fet referència als ingressos obtinguts per l’amistós Colombia –Tunissia, i pel rodatge a l’estadi d’anuncis amb motiu del mundial de Futbol de prestigioses firmes comercials mundials que van escollir com a indret, el nostre estadi.

Pèrdua d’onze mil socis des que l’Espanyol va anar a Cornellà – El Prat. Dos mil menys la darrera temporada.  I a més, menys ingressos per que molts socis s’han canviat d’ubicació a sectors més econòmics de l’estadi. Ha parlat del retorn del carnet, rebaixes, descomptes en iniciatives (Port Aventura, Tibidabo, parcs aquàtics, etc.).  Dels actes en que pren part l’entitat: Diada de Sant Jordi amb estand a la Rambla, els 3 tombs, campanyes solidàries de recollida d’aliments, les trobades infantils (a Blanes amb la presència massiva de jugadors i jugadores del RCDE), el Caga-Tió, la signatura dels jugadors a la Dani Jarque amb motiu de les festes nadalenques, de la canastreta pels nadons socis pericos, les campanyes de Pericos Solidaris, suport a ONG i entitats de lluita contra el Càncer, Sida, etc.  La nova campanya del passat estiu “meravellosa minoria” també ha sigut objecte de comentari per part del President.  Sobre els canals de comunicació, les 300 mil visites mensuals del web oficial del club, i dels 500 esdeveniments que han tingut lloc a l’estadi.  També ha citat la nova reestructuració en la coordinació mèdica, amb el CAR de Sant Cugat com a líder en planificació física, que tant bon resultat va donar la passada temporada en quant a poques lesions.

A les 19:13h. s’ha passat a llegir el tercer punt de l’ordre del dia, el de la reelecció de l’empresa d’auditors, la no menys famosa TAC (Tan And Auditing Consultants SL). El quart punt, el de la formalitat de demanar l’autorització per interpretar, esmenar,  executar, quant es necessiti per elevar els acords presos a escriptura pública als registres oficials.

El cinquè punt, introduït al tenir més del 5% Equipos Médico Biológicos (Sergio Oliveró), es referia als deutes amb l’hisenda pública a 1/10/2014 que pugen a 52.400.387 euros. S’han pagat 2.793.466 euros.

El sisè punt introduït per Santi 1990 SL (Néstor Oller), sobre tot el tema del patrocinador Power8.  Collet ha facilitat les dades. Les tres primeres temporades a raó de 2,750 ME, el 50%. A partir de la tercera, 5,5 ME + variables per fites esportives.  El darrer punt de la pregunta d’aquest punt no l’han volgut facilitar en considerar-ho com a matèria reservada.  Ha valorat la samarreta per sobre de 4,3 ME/ any en quant a patrocinadors. S’ha procedit a veure un video (que per error s’ha mostrat després d’aquest punt i no abans), del que ha sigut l’adequació de l’estadi al naming right de Power8.

El 7è punt de l’ordre del dia, la petició que cada accionista que intervingui disposi de 7 minuts, mentre que el 8è punt, del dret a rèplica de 3minuts. El Consell no ha volgut donar suport argumentant que si intervenien 20 accionistes, se’n anirien a 200 minuts, es a dir més de tres hores.  Ha recordat la flexibilitat que s’ha tingut en compte, doncs tot i ser les intervencions de 3 minuts, sempre els accionistes que han intervingut han doblat gairebé (o més inclòs) aquest temps.


A les 19:41, torn de precs i preguntes. En primer lloc, Sergio Oliveró encapçalant l’opositora “Genètica Perica”. Parlant tota la seva intervenció en llengua catalana, ha recordat que del 12% de fa uns anys, ja disposa el grup d’un 24% d’accions sindicades del capital social de l’entitat. La seva intenció ha dit, és seguir creixent fins arribar al 35% per forçar un relleu al comandament de l’entitat. Per demanar noves eleccions ha afirmat. Diu haver respectat el treball del Consell, sense posar pals a les rodes. Demana unitat, que la necessita aquest centenari club.  Ha dit que malgrat reconèixer el que ha fet per l’entitat Condal i Sánchez Llibre, els interessos de l’entitat estan per sobre dels particulars.  No han d’estar per sobre dels del club, doncs frenen el creixement social i esportiu de l’entitat.  Cercar noves inversions, diu comprendre la situació dels dos màxims accionistes de no abandonar el club mentre no resolen els seus interessos. Però, afirma, que no ens rendirem mai, tot i que no sigui tasca fàcil. A l’Espanyol mai ha estat res fàcil. Ofereix col·laboració amb tothom que no posi per sobre de l’entitat els seus interessos personals.

Jordi Puig a les 19:46 ha fet menció al tema de les salvedats de l’auditor. Que de 134 el deute passaria a 151 i el patrimoni net de 13  a -20, estan el club en situació de liquidació tècnicament parlant.  Ha xifrat en més de 4ME el pagament d’interessos anuals de l’entitat. Que no es assumible el calendari de pagaments a Hisenda. Falta total de liquiditat constant. La venda de jugadors incideix afeblint l’equip, amb possibles conseqüències fatals en cas de descens. Un passiu mal estructurat. Estem en un cercle viciós, el club més petit cada cop amb menys socis i menys gent a l’estadi. El club ha de canviar el model de gestió en època de greu crisi.  Ha fet 6 preguntes: Salvedats dels auditors, sobre el passiu del balanç, si hi ha o no clàusula unilateral per part de Power3 per sortir abans dels tres anys, ha demanat una explicació detallada de com es fa front als desequilibris, si es pot assegurar que no hi haurà venda de cap jugador al mercat d’hivern, i si haurà vies de finançament addicional amb els seus pros i contres i quina part es dedicaria a reforçar l’equip.

Roman Escuer ha intervingut a les 19:54. Ha instat a Collet a oblidar-se de les veus que l’incomoden i que escolti als accionistes. Li ha retret no contestar cap pregunta a la darrera JGA.  Li ha preguntat que per què va demanar l’indult a Del Nido. Per què es va possicionar –desautoritzant al portaveu- en el tema del “Dret a decidir”, doncs segons ell, el President del RCDE el representa a tota l’entitat encara que hagi sigut a títol particular, i aquesta és plural en quant a socis i accionistes. Li ha recordat que ha fet fora al Director de Seguretat –espiat per Método 3- de la casa, per dur-ne un del “altre cantó” que fa “terror”. Que ha fet fora al Director Financer. Els números els hauria de presentar vostè com a Conseller Delegat (a més de president). Li retreu que Morlanes no ha volgut signar els comptes. Del nomenament d’un Director de Control de la gestió remunerat... Segueix el club encorat en la mediocritat, en la vulgaritat absoluta. Ha parlat del gran capítol de demandes contra l’entitat als jutjats, que ha qualificat de “vergonya”.  De l’ERTE als empleats. Ha dit que no els hi reconfortaria el seu cessament, doncs vostè no és el problema...  L’hi ha censurat per immobilisme, que algun dia portarà  a una implosió. Ja vam guanyar socialment de carrer en les darreres eleccions, però es va imposar el criteri dels dos majors accionistes.  Ha parlat de la desil·lusió dins la massa social, pèrdua d’un 30%.  Gran baixada en les dades d’assistència a l’estadi.  Vostè no és el responsable principal, sinó el responsable secundari, li ha dit a Collet.  Ha demanat misericòrdia per l’espanyolisme, doncs considera que està greument ferit el club.   


Torn pel que fou candidat a la Presidència Arnau Baqué a les 20:00hores. Aprofitant bé el temps i amb molta loquacitat, ha afirmat que aquest temps ha escoltat a la gent, ha rebut idees, ha patit com tots, ha estat al costat de qui l’ha necessitat. Ha parlat de desunió, indolència, falta de transparència en vers els 12.000 accionistes i 25.000 socis. Ha demanat un exercici de sinceritat. De molta brutícia sota la catifa. S’han d’obrir les finestres. No hi ha projecte esportiu. No val l’excusa de l’11è pressupost. S’ha de lluitar fins el darrer partit per assolir la classificació europea.  Ens resignem a la mediocritat. Ha parlat de les penúries en que sobreviu el futbol femení. Quin és el seu pressupost?. Son certs els remors de desaparició?. Socialment, l’entitat està en caiguda lliure ha manifestat.  Ha aconsellar rebaixar els abonaments, els ha criticat per manca d’imaginació,  sobra conformisme. No estem al corrent de pagaments en res.  Ha felicitat al consell per naming right de l’estadi i pel ressorgir de la pedrera. Ha citat el cas del traspàs d’Osvaldo encara es deuen diners al Bolonia. Dels 2.7 ME del fitxatge de Mattioni quan se’ns va dir arribava lliure del RCD Mallorca.  De l’activació en el balanç del futbol base (la salvedat dels criteris contables expressats per l’auditor), de quines han estat les contrapartides amb el Revolt del Llobregat, dels 150.000 E que s’han de pagar a les entitats esportives de Cornellà durant 20 anys mentre es retalla el futbol femení...   



A les 20:09 Juan Tomás Sola ha obert la caixa dels trons en tan sols vint segons en dir que allà hi faltava la bandera espanyola.





Enrique Sangier ha continuat amb de la guerra de les banderes. Ha parlat de per què la nostra bandera és troba en idèntica mida amb la catalana i en canvi en falten altres ha dit,  referint-se a l’espanyola. Per aquesta circumstància ha dit que s’expressaria en castellà per les mostres d’intolerància d’alguns.  Ha preguntat quins son els objectius esportius a tres anys vista, i a nivell social, quin nombre de socis és l’objectiu. Ha parlat de com pot dir el President de que son excel·lents les relacions institucionals quan només hi ha menyspreu, quan TV3 ens maltracta, se’ns burla ha dit. Sobre el tema de les entrades i carnets, els hi ha recordat la llei de l’oferta i la demanda... en clara al·lusió a que es baixin els preus si no hi ha demanda.

Daniel Bonilla, representant l’APMAE ha afirmat que sent molta por pels números. Els 3,5 ME pendents per pagar a Hisenda aquesta temporada. Si no es compleix, no hi haurà ajornaments. En canvi, vostès s’ho prenen amb molta calma, els hi ha dit. No han dit com faran front. Amb tot pignorat, no hi ha marge de maniobra. Potser, amb influències? s’ha preguntat.  Com poden demanar 8 anys? Si no es poden complir els primers termini més baixos, com es podran pagar els 16 ME del darrer any. Ha felicitat al consell pel tema del Power8 i túnel del vent. Ha responsabilitzat a Collet i el seu consell per la pèrdua de socis, més tenint en compta que ell és un president que sorgí de la grada en el seus inicis. El darrer responsable econòmic ha marxat. Li pregunta si recull el pla de viabilitat del dimitit Morlanes, qui per cert va abandonar el vaixell i a sobre se’n va amb l’enemic.        

Jorge García, de l’APMAE en representació de l’APMAE a les 20:20h.. Ha dit que l’APMAE votaria en contra de la gestió social, després d’una pèrdua d’un 30% de socis en 5 anys. Ha qualificat de fracàs. S’ha perdut la capacitat de pogué somniar. Des de la inauguració de l’estadi no hi ha hagut res més per il·lusionar al soci, tot i les campanyes en aquest sentit.  A la gent cal escoltar-la i donar-li el que demana. S’arribà a parlar d’augmentar fins i tot en 2.000 localitats l’estadi i va haver-hi un president (Condal) que parlava d’arribar als 40mil socis.  Es necessita unitat ha dit, i ha parlat d’un fraccionament a la massa social que fa perdre força. No és pot culpar només al consell, però n’és el principal responsable, el primer que ho de resoldre. Som un club de futbol i reduir despeses que afecten al nivell de la plantilla no porta a res més que a la disminució del nombre de socis. Es una política condemnada al fracàs, ha asseverat.    

Torn per l’accionista Rodríguez Turull, qui s’ha queixat que en el darrer partit, a l’estadi plovia de mala manera tot i ser cobert, mullant-se la gent. Ell va acabar marxant-se del seu lloc doncs queia l’aigua a bots i barrals. Ha preguntat sobre el tema del deute amb l’Ajuntament de Cornellà.






A les 20:30 Ricardo H. ha recordat que la millor entrada fou davant el Depor amb poc més de 22mil espectadors i proposava regalar un carnet de soci a un fill, familiar o amic, així com invitar a col·legis, a menors de dotze anys. Ha alabat la campanya de Minoria Meravellosa, i ha demanat que la megafonia parli en les dues llengües oficials a Catalunya, doncs hi ha gent de la resta d’Espanya o sudamericans. Hem de ser diferents, ha manifestat (referint-se a l’altre club de 1a català) i sempre la còpia és pitjor que l’original. Ha demana que al descans es toqui l’anterior himne, la versió bilingüe es clar...

Sergio González Cabello ha intervingut a les 20:34 agraint el tema del naming right. Ha formulat tres preguntes. Ha preguntat si hi ha noves línies, de publicitat per exemple al sostre que es vegi des dels avions, si hi ha interès amb Splau per lloguer del centre comercial,  i si s’ha pensat en fer una assegurança en cas que es proclami la independència de Catalunya i el club sigui expulsat de la lliga com va dir Tebas.  S’ha referit al 33% d’absentisme a l’estadi... De donar cursos a la gent gran per que sàpiga com fer per procedir al “seient obert”. Incentius als socis amb descomptes per assistència que pogués arribar com a màxim al 10% del carnet.  També ha fet referència al pobre rendiment de l’equip un cop obtinguda la salvació. Ha parlat de possibles incentius a l’equip per motivar-los cara a la classificació europea. S’ha de fer un esforç en els carnets dels nens i gen gran.

Álvaro Hernández a les 20:38, ha parlat de poc afecte per la pèssima gestió. Ha reconegut els èxits, però li ha recordat els seus fracassos com a president. La fractura social que està creant a la massa social pel seu posicionament polític. Veu un futur molt negre. Cada cop veu més difícil ser soci, doncs és més forta cada cop la pressió social i el no ser del FCB està molt mal vist.  Sobre l’Espanyol a les xarxes socials, ha qualificat de pèssim tant Facebook com Twitter, poc potenciats.  Del desagradable assumpte del derbi i dels escorcolls davant el Rayo.  Li ha carregat la responsabilitat al president Collet. Li ha censurat acomiadar al cap de seguretat de la casa per contractar un de “la otra acera”. Ha parlat de provocació aquell dia. Ha alertat de la baixada dràstica en les vendes en les tendes “stil shop”, de la fractura social que anirà a més.  Comparant amb Dani Sánchez Llibre, ha manifestat que aquest sempre sortia a defensar al soci, a l’Espanyol. En canvi Collet assisteix a un acte (35 anys del diari Sport) o invita a polítics a la llotja que ens qualifiquen de “desgracia” (en al·lusió a Trias). Diu que el club s’ha convertit en un “cortijo”. Que en qualsevol empresa se’l cessaria i en canvi aquí guanya el doble com a conseller delegat.  Li aconsella (a Collet) que s’ho pensi, redireccioni o se’n vagi al seu anterior treball.       

Per últim a les 20:45h. Joan Contijoc (disculpes si no està ben escrit el cognom) diu que es congratula per que en 2016 l‘augment dels ingressos de Tv i patrocinador permetran solucionar el tema econòmic. Ha culpat al Real Madrid de fer tot el que ha pogut per aturar el decret del govern de repartiment centralitzat dels drets dels ingressos.  Encoratja al president Collet en continuar amb la seva reclamació per un millor repartiment. Diu no ser lloc per parlar de política, però afirma que sobre el dret a decidir, el President tenia tot el seu dret a nivell particular de posicionar-se, a fer els seus plantejaments privats. I conclou que l’Espanyol ha d’anar de la mà amb la societat catalana en tot el que representi valors i democràcia.

A les 20:48 finalitza el torn de precs i preguntes





S E N T I M E N T P E R I C O . C O M