dissabte, 31 de gener del 2015

HA MORT JOSÉ MANUEL LARA BOSCH


Ha mort José Manuel Lara Bosch (Barcelona, 8  de març de 1946), fill del fundador de l’Editorial Planeta, José Manuel Lara Hernández, i germà de Fernando Lara. Era l’actual President del Grup Planeta, de La Razón i Atresmedia TV i II Marquès de  “El Pedroso”. La família Lara lligada sentimentalment al club espanyolista,  en diverses èpoques de la història ocuparen càrrecs dins l’entitat perica.  A Lara Bosch li havia sigut lliurada la Creu de Sant Jordi en 2007 i la Medalla d’or “al Mérito en las Bellas Artes” per l’anterior Rey d’Espanya, Joan Carles I.  

José Manuel Lara Bosch ha mort després de no pogué superar un càncer de pàncreas que venia patint els darrers anys des que se li diagnosticà en 2011.  L’editor des de 1986 President de Planeta Internacional, acabaria sent Conseller Delegat del grup en 1997.  Havia entrat a formar part del Consell d’Administració del RCD Espanyol amb Francesc Perelló Pizzi, i  ocuparia el lloc del seu germà Fernando després de la mort d’aquest en accident de trànsit en 1995. Fou Vicepresident primer del RCDE en les presidències de Perelló Picci i Daniel Sánchez Llibre.

Per disconformitat amb la línia seguida per Dani de com considerava ell que portava la gestió de l’entitat, i per enfrontament amb les penyes i entorn social de l’espanyolisme pel tema de les jornades econòmiques i pel seu desig de que l’Espanyol sortís a borsa com una empresa cotitzada i portant a terme una forta ampliació de capital molt contestada pel soci de base,  acabà presentant la seva dimissió del consell (abril de 1998), obrint-se la primera gran escletxa en l’etapa Dani, fet que es va fer molt més palès amb la dimissió de Josep Crehueras (home fort de Planeta dins el Consell) amb la posada de la primera pedra de la futura Ciutat Esportiva (març de 1999).    

Continuà exercint una gran influència dins l’entorn social de l’entitat com a major accionista de l’entitat (Inversiones Hemisferio) que controlava pràcticament més d'un 25% del capital social entre accions directes i indirectes, però adoptant una posició d’abstenció davant el que era la gestió de la societat, permetent que Dani continués manant com a compliment i respecte per la voluntat de la majoria de la massa accionarial dels petits accionistes, en aquells moments clarament favorable amb l’empresari de Vilassar.     
  
La cada cop més enfrontada posició de Lara cara a la gestió de Dani, va fer que recolzà l’intent d’oposició de l’alternativa 3.0  primer amb Alfred Torras com a cap de cartell d’un projecte frustrat i un cop Dani (amb major poder accionarial gràcies a una ampliació de capital) va incomplir els acords del “Pacte del Windsord” de 2004,  presentà dura pugna en el procés electoral que tingué lloc en febrer de 2006 en el que el seu candidat Claudio Biern va acabar perdent finalment davant Daniel Sánchez Llibre per un estret marge percentual en decantar-se al bàndol de Dani importants accionistes que inclinaren la balança (Martín, Tarradellas, Revolt del Llobregat).  

Després de perdre la batalla  pel control del club,  acabà abandonant definitivament qualsevol intent de manar a l’Espanyol venent tot el seu important paquet accionarial precisament a persones vinculades amb l’entorn de Daniel Sánchez Llibre, com Ramón Condal i altres  (2009), i només quedant-se una participació simbòlica. Acostumat a sortir als mitjans en determinats moments com a destacada veu dels que es trobaven lluny del poder danista, no es mossegava ni un pèl la llengua a l’hora d’exposar el que ell creia eren els mals de l’Espanyol, tot i que quan ell va pogué solucionar-los, no ho va saber o voler fer. 

Amb la desaparició de José Manuel Lara Bosch, (junt abans la del seu pare i anteriorment el seu germà),  es tanca un capítol de la recent (i no tant recent) història del RCD Espanyol, en la que la malvenda de l’Estadi de Sarrià pesà de manera destacada sobre les actuacions i les consciències dels Lara (i de molts altres també)  quedant com fet lligat definitivament a la memòria dels espanyolistes.  Quedà també com un desig utòpic per part de molts pericos, que algun dia els Lara s’haguessin implicat de manera total en el nostre club, i que amb el seu capital haguessin fet d’aquesta entitat el tercer equip del futbol espanyol.  Malauradament, no fou més que el desig, la il·lusió de molts espanyolistes per un Espanyol gran. No passà mai per les seves intencions...  

Descansi en pau, José Manuel Lara Bosch.        

La capella ardent s’instal·larà al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona a partir de les 13 hores d'aquest diumenge, 1 de febrer. La cerimònia religiosa tindrà lloc el dilluns 2 de febrer al Santuari de Santa Gemma, al número 9 del carrer Capità Arenes, a les 11:30 hores.





S E N T I M E N T P E R I C O . C O M