dimarts, 23 de març del 2010

EL NOU PROJECTE DE FUTBOL BASE
QUE VOL APROVAR LA F.C.F.

El proper 24 d’abril, amb motiu de l’Assemblea General Extraordinària convocada, la Federació Catalana de Futbol pensa aprovar si s’escau, el nou projecte “Proposta de reestructuració del futbol base”.

Pels que no sapigueu de que va el tema, dir-vos que a la FCF algú es vol cobrir de glòria com en el seu dia en la Real Federación Española de Fútbol un parell d’il·luminats van concebre aquest esperpent de competició en que ha derivat la Superlliga Femenina de futbol. Gens a envejar un de l’altre…

Us faré cinc cèntims...

La nova proposta pretén com a primer punt, eliminar la competició de futbol 11 en categoria aleví. Només hi haurà futbol onze de categoria infantil cap a dalt. En segon lloc, en categoria Infantil, i Aleví, desapareix la Divisió d’Honor i la Categoria Preferent. En categoria Benjamí, també desapareix la Categoria Preferent (que era en l'actualitat, la màxima categoria).

Composició de les diverses categories
Categoria Infantil: 1a., 2na., i 3a.
A Categoria Aleví: 1a., 2na., 3a. i 4rta.
A categoria Benjamí: 1a., 2na., i 3a.
A Categoria Prebenjamí: De moment, categoria única.


Equips màxims permesos
Els clubs només podran tenir dos equips en 1a., i a 2na. un màxim de tres equips llevat de les delegacions territorials on no hi hagi 3a. que llavors serà lliure. En categoria 3a. podran tenir el nombre d’equips que vulguin.

En Divisió d’Honor Cadet, un equip tan sols, tal com succeeix en l’actualitat.
La Categoria Preferent Cadet també es modificarà ja que s’augmentarà a quatre grups en comptes dels dos existents ara. També experimentarà un canvi, la Categoria Preferent Juvenil que passarà a ser formada per quatre grups en comptes dels dos existents. La Lliga Nacional Juvenil i la Divisió D’Honor Juvenil, son competència de la RFEF i per tant no pot modificar les normatives que les regeixen.

A més, fins cadet, la màxima categoria no serà interprovincial, fet que això sí, afavorirà els desplaçaments en aquestes edats.

Temps de joc
Com si es tractés d’un partit de bàsquet, la nova estructura de competició es basarà en partits que duraran quatre períodes en comptes dels tradicionals dues parts de tota la vida…

Categoria Prebenjamí: 4 períodes de 10’ minuts.
Categoria Benjamí: 4 períodes de 12’minuts.
Categoria Aleví: 4 períodes de 15’minuts.
Categoria Infantil: 4 períodes de 18’minuts.
En totes les categories mencionades els descans entre el primer i segon quart, i entre el tercer i darrer quart, serà de dos minuts, mentre que la mitja part, de cinc minuts.

Modificació del sistema de puntuació
Aquí ja ratlla l’esperpèntic la innovació que es pretén aprovar: Es vol que cada encontre que un equip guanya, se li concedeixin 4 punts, mentre que l’empat sumi 2 punts i el partit perdut, 1 punt, i ull a la dada !!! , la màxima diferència aplicable a nivell oficial en quant a competició, serà de 5 gols. O sigui, encara que es guanyi 25-1 per posar un exemple, el resultat serà 6-1 (aquí tinc el dubte si serà 5-0 si el gol visitant es produeix posteriorment o no dels cinc del contrari. Però, es igual, tampoc paga la pena trencar-se el cap per esbrinar aquestes parides d’aquests senyors que potser els únics partits que han vist d’alevins son els de Brunete per la Tv i amb prou feines…).

Canvis en el reglament
En la Categoria Prebenjamí desapareix el fora de joc, que ja en futbol 7 té les seves particularitats. Amb aquest projecte, ja no hi haurà fora de joc, i podrem veure gols com en el bàsquet fent cistelles de “palomero”.
En Categoria Prebenjamí, també desapareix la infracció de cessió de la pilota al propi porter.

Campionats de Catalunya
S’instituirà el Campionat de Catalunya Benjamí, passant a disputar-se amb els de les altres categories ja existents: Juvenil (anteriorment amb equips de Preferent), Cadet, i Infantil.

En Categoria Benjamí, es classificaran 6 equips de la provincia de Barcelona i 2 de la de Tarragona. En Categoria Aleví, 4 de la provincia de BCN, 1 de Lleida, 1 de Girona, 1 Tarragona, i 1 de les Terres de l’Ebre.
Aquesta composició serà també valida per la categoria Infantil. En quant a Cadets, disputaran el Campionat de Catalunya, els quatre primers de la Divisió d’Honor Cadet, mentre que en juvenil, la novetat és que ara el disputaran el primer i segon de la D.H si son catalans, més dos de DH amb dues lliguetes prèvies (o fins completar 4), més el primer i segon de Lliga Nacional, i els dos de preferent que surtin de disputar una eliminatòria prèvia entre els quatre primers –ja que hi hauran quatre grups de preferent en comptes de dos- .


Participació dels nens en els partits
S’estableix en aquest projecte, uns temps mínims en que cada nen haurà de jugar en els encontres: Així, en categoria Prebenjamí, serà de 10 minuts, en Benjamins, 12’, en Aleví, 15’ i en infantils, 18’. S’eliminen les promocions d’ascens. El campió pujarà de categoria.


Justificacions i raonaments
Entre les justificacions, el tema de la mobilitat, estalvi en els viatges, es diu que afavorirà més la formació (ja ho veurem!), sobre tot es diu la individual front la col·lectiva (rendiment de l’equip). Es comenta també que afavorirà a les diverses seleccions catalanes respectives que juguen als campionats territorials.

En l’informe annexa al propi projecte en que es justifica la conveniència d’aquestes modificacions, es cita un estudi realitzat en el que es diu que el 54,65% dels alevins que jugaven a la Divisió D’Honor Aleví en la temporada 2006/07 ja no ho feien a la Divisió D’Honor Infantil dos anys després. O sigui, que en la màxima categoria d’infantils hi havia jugadors procedents de categories inferiors en bona quantitat i no dels que es van mantenir a la màxima categoria. Dades similars en quant al pas de Infantil a Cadet (52.96%).


A bon segur, no deixarà a ningú indiferent aquest projecte, i veurem quina postura adopten els clubs modestos (o sigui la totalitat menys RCDE i FCB), i com pot afectar aquests postulats a la economia d’aquestes entitats (recaptació a través del futbol base al haver-hi competicions de F-7 i per tant un màxim de dotze nens per equip en comptes de plantilles de vint o més). Dir per últim, que en altres territorials el futbol aleví ja es jugava a la modalitat de futbol 7.

En quant al RCD Espanyol, suposo que estarà a favor, ja que tot el que sigui estalviar-se un nombre de jugadors, i descarregar de partits el camp de futbol 11, serà adient per la nova política del club. La lletra al menys sona amb els mateixos compassos que des de la direcció de l’orquestra de Sadrià es proposa; la música, ja ho veurem…

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ets un crak. Ara ho he entés perquè està millor explicat a l'altre dia al diari AS.
Quasimodo

Anònim ha dit...

Aquesta gent de la FCF es creu que pot reinventar el futbol?

Fco Javier -Ripollet-

Anònim ha dit...

Bona crónica Josep Mª.
Aixó ho deu ver parit un illuminat com l'Antonio Morales, que es carregarà el nostre futbol base.

Hipopótamo




S E N T I M E N T P E R I C O . C O M