dimecres, 31 de desembre del 2014

ADÉU 2014: (ECONÒMIC, INSTITUCIONAL I SOCIAL)

Dins aquest darrer apartat, la difícil situació econòmica que viu l’entitat es fa palesa davant la gravetat del deute amb hisenda que porta de cap als rectors de la institució per pogué fer front a curt termini a aquests pagaments.  A la JGA del passat 1 de desembre, s’anuncià un lleuger gairebé insignificant dèficit de poc més de cent mil euros, i una disminució real del deute net de l’entitat que passa a ser de 134 milions d’euros (salvedats comptables esmentades per l’auditor, al marge) i del deute que ascendía a més de 52milions amb la hisenda pública, s'haurà de fer front a uns 41ME fins decembre de 2017. Per primer cop en una JGA el grup d’alternativa l’actual consell introdueix dos punts en el ordre del dia com era el tema d’hisenda i del nou patrocinador.



Un consell que s’allunya dels dos màxims accionistes per diverses qüestions de gestió, entre elles per la manera en que tingueren lloc les negociacions amb el Ministeri d’Hisenda, d’aquest deute. Succeeixen mentre diverses situacions com la dimissió (per motius personals, al menys en la seva versió oficial) del Conseller esportiu Iñaki Pérez de Arrilucea, la del màxim responsable de l’àrea econòmica José Luis Morlanes, així com es cessa al Director Financer Albert Amat, sent substituït per Josep Maria Durán en aquesta parcel·la. El nomenament que cridà més l’atenció fou el del Conseller fins les hores Ramon Robert, com a nou Director de Control de Gestió...  Un executiu a sou, per controlar a un President a sou... També aixecà força polseguera el relleu de Tomás Boticario com a cap de seguretat,  sent substituït per Álvar Mallafré.    


En el mes de juny, s‘anuncià un acord amb la xinesa “Power8” (dedicada al software del joc on line) per que es convertís en principal patrocinador de l’entitat i naming right. L’estadi perico passaria a anomenar-se “Power8 Stadium”, reportant-li a l’entitat perica bones quantitats –sobre tot a partir del tercer any- econòmiques per pal·liar es greus desequilibris de tresoreria. També amb Windoor es signà un acord amb 15 anys de venciment pel lloguer d’un “túnel del vent” que es faria junt a l’estadi i que estaria ja construït a finals de 2015 o principis de 2016.



A nivell social, la preocupació continua per la constant pèrdua de socis de l’entitat. Tot i que ha frenat el fort ritme d’aquestes desercions, el nombre ha continuat baixant fins arribar gairebé a 11.000 baixes des que es va inaugurar l’estadi. 




També, el pobre nivell que ofereix les entrades al Power 8 Stadium en els partits de lliga (i ja no diguem de Copa del Rei), donen molt que pensar i no auguren res de bo pensant en el  futur d’una institució que cada cop té a una massa social més cansada moralment i més farta de lluitar en solitari contra tot una societat, i que veu com any a any les esperances en un futur millor es venen avall ràpidament en un club que no dona ja més de si per la manca de potencial econòmic i a resultes d’aquesta circumstància, per la manca d’un equip il·lusionant i engrescador. Els horaris, i sobre tot el fet que sigui tant barat veure tot el futbol de la lliga per la petita pantalla (o per l’ordinador inclòs), fa que l’espectador s’allunyi cada cop més dels recintes esportius.     




A nivell penyístic, tingué lloc el Aplec de Penyes a Torredembarra – per sort, a finals de maig i primer de juny, i no quatre setmanes després –. L’espanyolisme es congregà a aquesta bonica població de la Costa Daurada tarragonina en un diumenge de fe espanyolista i de germanor, en el que suposava el 24è Aplec de Penyes des que es va iniciar en 1991 a Pineda de Mar.



L’altre trobada del moviment penyístic tradicional al llarg de l’any, és la Gala de Penyes del RCD Espanyol que tingué lloc a l’Hotel Hesperia Tower el passat 15 de novembre. Era la setzena edició des que es va instituir aquest esdeveniment.  En aquest 2014 es crearen la Penya Pericos de Levante i la Penya Perica de Berlín.



Dins el capítol penyístic, cal citar l’aniversari de les Noces d’Or d’Els Incansables. Mig segle ha complert enguany l’entitat presidida per Araceli Pérez. Aquesta entitat concedí els “Incansables de l’any” a Kiko Casilla i Débora.  Mentre, per la GPE Manigua, els èxits esportius van arribar en forma de tres campionats de lliga i dos subcampionats. Una temporada més, l’inigualable marc del Power 8Stadium serví per fer la tradicional fotografia dels respectius planters del futbol base d’aquesta institució que el proper any 2015 complirà 60 anys, i 40 de futbol base federat ininterromput. 



En el transcurs del seu sopar de Nadal, concedí els guardons tradicionals en aquest cas a Gonzalo Bernardos i Domènec Gómez. La GPE Manigua celebrà també un torneig La GPE Manigua celebrà un torneig de campions prebenjamins, mentre que a la Penya BB de Sant Joan Despí, el tradicional Joan Babot de Futbol Infantil, passà a disputar-se en pavelló i en la disciplina esportiva de futbol sala, amb la participació de l’Escola de Futbol Sala d’aquesta penya perica del Baix.   


A Blanes amb el suport de la Penya Espanyolista de Blanes i demés penyes dels voltants de la comarca, tingué lloc la I Trobada Infantil del RCDE, amb la presència de 9 jugadors i 2 jugadores de l’entitat espanyolista.

L’estiu passat, el club va engegar la campanya “Meravellosa Minoria” amb publicitat a tanques, panells, bus, etc.  A l’agost, es compliren 5 anys de la inauguració de l’estadi i lògicament 5 anys també de la desaparició del capità Dani Jarque. El Ciutat de Barcelona, convertit més en un esdeveniment del club que un torneig esportiu, per la pobre entrada  i pel pobre nivell del mateix, acabà amb el triomf espanyolista a la tanda de penals sobre l’italià Genoa. També a l’estadi va tenir lloc la fase final de la Danone Nations Cup en categoria aleví, jugant-se les rondes prèvies a la Dani Jarque.  També hi tingué lloc a l’estadi, la disputa d’un encontre internacional entre les seleccions de Tunísia i Colombia i el partit d’anada dels setzens de copa del Rei entre el Cornellà (exercint de local) i el R. Madrid.      




També com cada any cal destacar la Diada de Sant Jordi, amb la participació d’un estand per part del RCDE a la Rambla de Catalunya de Barcelona, així com un ventall de penyes que van estar presents al llarg de la geografia catalana amb paradetes i estands oferint al públic visitant tota l’ampla gamma de llibres pericos. També el club estigué present participant a la Festa dels 3 Tombs, o en època nadalenca, amb el Caga–Tio Perico.  Per segon any consecutiu, davant l’Estàtua de l’Afició del RCDE tingué lloc la celebració de l’aniversari de l’entitat, enguany el 114è.




La FCPE transferí la propietat de l’estàtua al RCDE en un acte que tingué lloc durant la gala de Penyes. Tampoc no faltà els actes de distinció als socis que compliren 50 anys amb el lliurament de la insígnia d’or de l’entitat i als que compliren vint-i-cinc anys. També, un any més el carnet del RCDE portà aparellat descomptes en actes i esdeveniments, no faltant dins el calendari perico, els dies de “Port Aventura” i de “Tibidabo” . El passat 30 de juny tingué lloc el XII Fòrum de la Fundació Privada del RCDE  a l’auditori del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat sota el títol “Glòria els herois”.


També a l’Ofrena Floral amb motiu de la Diada Nacional de l’ 11 de Setembre estigué present l’Espanyol, no participant com a institució en altres esdeveniments de caire polític com el de la Via Catalana o el Dret a Decidir, dels que com a club esportiu va mantenir escrupolosa neutralitat política.

Ahir tingué lloc la sessió de signatures al Power 8 Stadium pels nens i nenes periques que si van donar cita, i divendres – ja a l’encetat 2015 – tindrà lloc la II edició de “Periodistes del Futur” de Llobregat Blanc i Blau de Radio Despí.  També en aquestes dates diverses penyes realitzen la seva particular recollida de joguines pels nens necessitats (Montcada, Blanes, Gelida, etc.) en el que és el colofó de tot un ampli ventall d’actes solidaris que realitza tant el propi club, com les seves penyes.       

En quant a publicacions, Ander Mirambell publicà la seva obra “Rompiendo el hielo”. Anteriorment Sergio Fidalgo presentà “Del Sorpaso a las Telarañas” i dins la col·lecció de “Lluitadors Pericos” publicà “Els Incansables: Un viatge de 50 anys”. L’editorial “La Grada” publicà “Repensar el Futbol” del que fora gran jugador espanyolista, Javier Marcet i a l’abril  es presentà a la Ciutat Esp. Dani Jarque “La Quinta de la Intertoto” de Jordi Luengo, així com el tercer informe del llibre de l’APMAE “L’economia de l’Espanyol per a no economistes” presentat al mes de juny.


Un any més i ja son 11 temporades, Llobregat Blanc i Blau a Radio Despí, us ofereix el seu programa setmanal els dilluns de 21:00h a 23:00h. que juntament amb Gelida en Blanc i Blau, i també aquest mitjà “Sentiment Perico”,  son els mitjans de comunicació fets de manera altruista i completament amateur per pericos,  i per a pericos, sense cap ànim de lucre personal, i amb total independència respecte a patrocinadors i demés interessos.  


Finalitzaré aquestes línies recordant a quants espanyolistes ens han deixat al llarg d’aquest 2014, amb un “Glòria als Herois del RCDE” dedicat a ells,   i desitjant a tothom un feliç any 2015, carregat de pau, salut, i benestar en general per a tots, i en particular al nostre club, estabilitat, alegries esportives (de tant en tant algunes no fan mal), i nous ingressos econòmics per les buides i necessitades arques de l’entitat.

Bon any nou!.




S E N T I M E N T P E R I C O . C O M