dimecres, 1 de novembre del 2006

ENTREVISTA AMB TITI CAMUÑEZ

Ultima hora: Amb la derrota del FC Barcelona a Badalona (3-2) el Juvenil del RCD Espanyol ja es a 10 punts de diferència del conjunt blaugrana



L'altre diumenge vàrem concertar una entrevista amb Titi Camuñez, entrenadora del filial blanc i blau, i tota una llegenda en el futbol femení.

Comencem per el principi; Situem-nos al principi. Als albors del futbol femení a Catalunya... anys setanta;

¿Que em pots dir d’aquella època?
-L’any 70 el futbol femení no estava molt ben vist, doncs com aquest món es bastant masclista, no veien molt bé que les dones juguéssim a futbol, però, tot i això hi havien moltes dones que s’interessaven per aquest esport.


¿Quines van ser les primeres jugadores periques?
-Les jugadores que ara mateix recordo són bastants: Núria Oliva, Rosa Pedrosa, Isabel Ruiz, Montse Domingo, Rosario Bocanegra, MªJesús Martín, Tere Eroles, MªCarmen, Manoli Miguel,Celsa,Encarni...I altres jugadores que ara mateix no recordo. Aquestes jugadores són fundadores del primer equip de l'Espanyol.

¿Quin va ser el primer partit i quin el resultat que es va produir?
-El primer partit el vam jugar a Vic contra el Rodadeter, que per cert el resultat va ser 7-1 a favor del Rodadeter i el gol que va marcar l’Espanyol el va marcar Titi Camuñez.

¿Quines persones a més de jugadores i cos tècnic van influir en aquella travessia pel desert?
- El primer entrenador va ser s. Julián Arcas, que era un ex-jugador de l'Espanyol. Més tard va venir el s. Luís Oliva i altres persones que componien la junta esportiva, com l'espanyolista Sr.Artigas.

¿Quants anys vas jugar, i amb quines posicions?
- Vaig jugar 15 anys. Jugava de davantera centre els primers anys i després més tard de portera.

¿En quants camps has vist jugar el primer equip, fins arribar a la Ciutat Esportiva?
- El vaig veure jugar al camp del Júpiter, després va jugar a Santa Perpétua de la Moguda, tot seguit al Camp de Sant Martí, al Camp del Carmel, al Camp de la Taxonera, al Camp de l'Esplugues...

La teva temporada com a entrenadora.

Quant et vas treure el títol d’entrenadora, ¿Com estava vist que una dona fos entrenadora de futbol, en una època i un país tan masclista?
-A l'any 1982. Crec que sóc la primera entrenadora amb títol a Catalunya. El primer problema va ser que no tenia vestuari per canviar-me a les proves. A partir d’això em van tractar com una més. La veritat es que no vaig tenir cap problema, ni amb els professors ni amb els companys, que entre ells hi eren el Lobo Carrasco, Roberto Martínez...

¿ Quan va començar la teva trajectòria com a entrenadora?
- Una època feia de portera i d'entrenadora a la vegada i a l'any 1986 vaig començar a exercir com a entrenadora.

¿ Quins equips has entrenat?
-He entrenat al RCD Espanyol i l'Athenes.

Parlem ara de l’època en que vas estar al primer equip. Va ser un moment de transició entre mig dels quasi deu anys de Xavi Álvarez i l’ arribada de Santy Fernández.


¿Que em pots dir d’aquell any tan dur que et va tocar viure, que a més va coincidir amb la professionalització que es va començar a veure a la Superlliga amb la irrupció de l’Athlètic, a més del Llevant, i el difícil que es va fer pogué competir amb aquests equips?
-El problema que tenia aquest equip era que les jugadores que tenia, la majoria mai havien jugat a la Superlliga i el club va apostar per la cantera i gent molt jove, vam quedar setenes i personalment crec que va estar molt bé aquesta classificació, ja que era el primer any que jo feia d'entrenadora de l'equip i les probabilitats de fitxar jugadores de fora eren mínimes, doncs el club no tenia pressupost.

¿Que em pots dir de els fitxatges que es varen fer aquella temporada, com van ser Marta Cubí, Miriam, Sara...?
-Es van fitxar de l'Igualada a Marta i a Berta que eren dues jugadores que jugaven les dues en punta. Miriam la vam fitxar del Sant Gabriel i Sara la vam fitxar del filial del Sabadell. Aquestes 4 jugadores jugaven a Nacional, però crec que va ser un bon encert, ja que són jugadores que estàs jugant les 4 a Superlliga, tres a l'Espanyol i Berta juga al Barcelona.

En el filial, expliquem quelcom de l’última etapa, l’actual.

¿Que en penses, quan veus l’escassa atenció que molts mitjans de comunicació li dediquen al filial, i a les categories inferiors del futbol femení?

-Crec que es normal perquè els medis s'interessen pel futbol de Superlliga i els equips Nacionals, estem una mica oblidats , ja que a la majoria dels medis no els interessa els filials.

¿Com veus l’aportació del filial al primer equip i sobre les jugadores que han donat el salt al primer equip els darrers temps.?
-El filial de l'Espanyol sempre a aportat jugadores als equips superiors, ja que sempre han pujat jugadores el mateix del C al B, que del B al A. L'any passat va pujar Laura Falces i aquest any de moment 4 jugadores entrenen amb l'A, que són Rocío, Corral, Debora i Aída i per mi personalment veien avui diumenge dia 29 d'Octubre del 2006 a Aída jugar de titular al primer equip, ha sigut una satisfacció, esperant que a la llarga d'aquesta temporada pugui debutar Rocío, Debora i Corral.

¿ Creus que acabaran triomfant les noies que s’entrenen amb el primer equip, com Aída, Raquel Corral, Rocío i Debora?
-Estic segura que si, ja que les jugadores aquestes últimes nombrades tenen qualitat per debutar amb el primer equip i hi han altres jugadores al filial que segur que l'any que ve, pujaran al primer equip.

¿Quelcom més que dir als socis fidels de Sadrià al futbol femení? ¿Quelcom com postil·la final a aquesta entrevista,vols dir als directius, als patrocinadors...?
- Doncs, ja que em dones l'oportunitat per poder expresarme, els hi dire que m'agradaria que continuaran com fins ara, ja que els femenins sempre hem tingut molta ajuda dels socis espanyolistes, que solen anar els diumeges ha veure els nostres partits, que segueixin aixi ajudant a les noies com fins ara.

Gracies de tot cor a totes aquestes personas que venen a la Zona Esportiva.
Et dono les gracies per l'interés que mostres per aquesta persona i el seu equip RCD Espanyol femení B. Moltes gracies i salutacions.

Gràcies a tu, per haver col·laborat a que en Sentiment Perico, es difongui els orígens del futbol femení, del que tu ets una institució.






S E N T I M E N T P E R I C O . C O M