divendres, 1 de desembre del 2006

¡¡¡¡ NIT HISTÒRICA A AMSTERDAM. 0-2 !!!!!

L’Espanyol fa història guanyant a l’Amsterdam Arena, 0-2

L’Espanyol guanya i convenç davant un dels equips més guardonats de tota Europa, i amb més historial de quants disputen aquesta edició de la Copa de la UEFA. I ho ha fet
sense patiments de darrera hora, sense gols agònics en temps d’afegit i amb una gran demostració de joc, sobre tot a la segona part, i amb una alineació que ha posat els pels de punta a més d’un, quant hem tingut coneixement de la mateixa. Però s’ha de dir, que tots els que han sortit a la gespa del Amsterdam Arena, han fet una gran demostració de lluita, de força, de saber estar, i sobre tot de convicció en la victòria, quelcom que li ha fet falta a aquest equip en més d’una ocasió.

El partit ha començat amb un plantejament clarament defensiu de l’Espanyol amb una banqueta de luxe: Kameni, Zabaleta, Torrejón, De la Peña, Riera, Tamudo...

Domini del conjunt holandès, sobre tot en la possessió de la pilota, al minut 10, Gorka s’anticipa a Sneijder, després d’una passada en profunditat de Roger. Al minut 18’ Gorka atura un llençament sense problemes de falta del mateix Sneijder. Un minut després ho prova Gabri sense conseqüències, parant Gorka. Al minut 20, errada de l’àrbitre italià, al assenyalar falta amb una descarada simulació de Roger quant ningú l’havia ni tan sols tocat. Es llença sense problemes per la cobertura espanyolista. Al minut 32 té lloc el primer llançament del conjunt perico; una falta molt desviada de Luís García. Un minut després es Moha, qui ho intenta en altre falta en un lloc pràcticament idèntic a l’anterior esmentat. El mateix resultat; desviat a l’esquerra del porter holandès. Al minut 35, la jugada del partit: Chica habilita a Moha, qui no s’havia mostrat molt encertat fins les hores, però en aquesta ocasió arriba a la línia de fons i posa una centrada precisa i preciosa per que Walter “Rifle” Pandiani, de cap picant el bot a terra , faci pujar el primer gol del partit.

L’Espanyol marca, després d’un primer temps de contenció, el que permet jugar al contracop amb més tranquil•litat i molta més confiança i seguretat. L’Ajax per contra veu, com es té que moure en el pitjor dels escenaris possibles. Al minut 38, Gorka es llença molt bé als peus de Roger evitant el remat del ex –jugador del Espanyol. Al límit de la primera part, Pandiani treu un fort llançament des de fora de l’àrea, que es marxa fora a la dreta de Stekelenburg.

La segona part, s’inicia amb dos canvis per part del conjunt holandès, i amb un joc totalment diferent del primer temps. El Ajax es llença totalment a l’atac, i l’Espanyol ja no es conforma amb destruir i allunyar el perill, si no que amb uns laterals perfectes i un doble pivot Moisés – Costa insuperables, va en busca de la sentència del partit. Al 49, un ràpid contracop, començat per Gorka que obre a Coro, que es marxa per velocitat, però a mida que avança, perd la verticalitat de la porteria, i quan es troba lliure de marca Luís García al centre, els defensors que l’han seguit impedeixen la passada de la mort, al davanter espanyolista. Al 53, es Costa qui en ràpid contraatac supera la mitja del conjunt local, i obre a Coro qui dribla i xuta fora a l’esquerra del meta holandès.

L’Espanyol ha pogut marcar en aquestes dues ocasions que han tingut a Coro com a protagonista. Al 56, una gran jugada de Chica, que obre al espai per Moha que perd uns segons preciosos en fer el control, i el seu centre posterior es rebutjat a còrner. Al 60’ un servei de cantonada tret en curt per Luís García i Coro llença un centre –xut que Stekelenburg un pel avançat, desvia com pot amb les puntes dels dits a còrner. Quatre minuts després té lloc l’única errada de la defensa espanyolista al llarg del partit; centrada de Sneijder i rematada sol, de cap, de Gabri davant la passivitat de la cobertura perica que es marxa fora, defensa espanyolista que en el dia d’avui, ha rallat a una altura considerable, gairebé a la perfecció.

Al 65’ Jarque rebutja una perillosa centrada de un Rosales amargat tota la nit per el marcatge que l’ha sotmès un omnipresent Chica. Costa que ha fet un gran partit demostra les seves carències ofensives, quant en franca posició erra en l’última passada a la frontal de l’àrea local. Al minut 71, un fot tret de Vertonghen , es rebutjat a còrner per un molt inspirat Gorka. Son moments d’atac constant a una i a altre porteria: Coro no arriba per molt poc, a una centrada de Zabaleta que havia sortit feia poc. Al 75’ l’única errada de Chica, propicia la internada de Rosales, però el propi Chica molt bé, es refà i aconsegueix rebutjar per la línia de fons. Una jugada al contracop entre Moha i Coro, que li centra al primer, però el ex –jugador de Osasuna, no sap superar en el un contra un al seu marcador, quan ja no quedava cap obstacle per mig.

I entre tantes ocasions, en el minut 77, una jugada que neix després d’una sacada de banda, la pilota cau a Pandiani, que arriba fins línia de fons, centra com pot ajustat al pal, rebutja lleugerament el meta local, i la pilota es passeja davant d’un Zabaleta sol en la boca de gol, fins que venint de darrere, Coro empalma l’esfèrica que acaba al fons de la porteria de un Ajax, tocat i ja enfonsat definitivament. Els darrers minuts ja son de contenció, deixar passar els minuts i gaudir d’una victòria que passarà a la història del nostre club.

Huntelaar ho intenta des de fora de l’àrea, davant un Gorka ben col•locat que evita el gol de l’honor holandès. Al 86, minuts de impotència dels jugadors locals... picabaralla entre Jarque i Huntelaar, que l’àrbitre no sanciona, i ocasió de Grygera que remata dins l’àrea petita al pal, i Costa allunya amb contundència la pilota, evitant el remat de l’altre davanter holandès que seguia la jugada.

Un últim tret de Sneijder de falta que no aconsegueix superar a Iraizoz. Quatre minuts d’afegit... i l’Espanyol que es a un pas de adjudicar-se la primera posició de grup. Amb un punt que guanyi, o que el Zulte perdi ho tindrà en la ma. Inclòs en el pitjor dels casos si es perd a Montjuïc, i guanya el Zulte, sempre que la diferència de gols no sigui escandalosa.

Felicitats a tota la família perica, per que després de jornades de incertesa i patiment, hem vist per primer cop, guanyar a l’Amsterdam Arena, davant un club quatre cops campió d’Europa.

Fitxa Tècnica:

Ajax: Stekelenburg: Heatinga, Vermaelen, Maduro (Verthoghen 46’), Rosales, Huntelaar, Sneijder, Roger (Mitea 46’), Gabri (De Mul 72’), Ogararu, Grygera

RCD Espanyol: Gorka Iraizoz (8); Velasco (8), Chica (9), Jarque (9), Lacruz (8); Moisés (9), Costa(8), Moha(7) (Riera, 78’) (7) , Coro (8) (Iván de la Peña,88’) s.c.; Luís García (7) (Zabaleta 71’) (7), Pandiani (9)

Gols: 0-1 Pandiani (35’) 0-2 Coro (77’)

Àrbitre: Paolo Bertini (ITA). Sense complicacions. Ha mostrat targetes grogues a: Ogararu (43’), Velasco (54’) Moisés (62’), Costa (72’), Vertoghen (87’)Heitinga (92’)

Estadi Amsterdam Arena. Partit corresponent a la quarta jornada de la lligueta de la fase de grups de la copa de la UEFA. A l’altre partit, el conjunt txec del Sparta ha guanyat a Viena per 0-1 davant l’Austria.

La figura del partit: JAVI CHICA. Malgrat que tot l’equip ha estat a un gran nivell, i que tant Jarque com Pandiani han fet més que mèrits per tal denominació, li donarem a Chica, per el molt que ha tingut que lluitar davant Rosales, el seu esforç, i per que s’està convertint en tot un referent en quant a motivació i lluita per tot l’equip.