divendres, 23 de febrer del 2007

AMB CLAREDAT, A VUITENS: (2-0)



El RCD Espanyol s’ha classificat per els vuitens de final de la Copa de la Uefa, al tornar a derrotar al AS Livorno Calcio, amb gols de Lacruz i Coro.

D’entrada dir que Ernesto Valverde ha mantingut el bloc de competició europea, es a dir amb Gorka, Lacruz, Coro, Pandiani, i en el doble pivot Costa i Moisés. David García ha tornat una setmana més a ser el lateral esquer titular.

L’Espanyol s’ha mostrat molt superior als italians, que tot i tenir que remuntar el resultat advers del partit d’anada, han estat molt pobres d’idees i amb molt pocs arguments ofensius, i en la recta definitiva del matx, totalment impotents han recorregut a les pitjor armes dels italians; joc brut, provocacions, fet aquest que ha provocat que es quedessin amb inferioritat numèrica l’últim quart de l’encontre.

L’Espanyol no ha sortit a especular, conscient d’error passats que no em referiré i ha anat d’un bon principi per el partit.
Al minut sis, Moisés obre a la dreta molt bé, on Rufete dribla al seu marcador, s’interna, però la seva passada de la mort és interceptada en el darrer moment i Luís no pot rematar. Un minut després, és Coro, qui en individual jugada penetra per el centre, es marxa de dos contraris, i xuta un tret sec i ras que surt fregant el pal dret de la porteria d’Amelia. Era el primer avís seriós.

La rèplica dels italians no s’ha fet esperar; Cesar, sol en banda esquerra, li arriba en bones condicions l’esfèrica i s’interna a l’àrea i el seu tret creuat es rebutjat per Gorka en una molt bona intervenció evitant el gol del conjunt de la Toscana. Al minut 11, una centrada per l’esquerra de Coro, no arriba per molt poc ni Costa, ni Jarque ni Lacruz, i es passeja la pilota entre defenses i atacants sense que ningú la toqui. Posteriorment, centre de Rufete, que Pandiani remata de cap, i obliga a lluir-se a Amelia en una gran intervenció, aturant l’esfèrica sota la mateixa línia de gol.

L’Espanyol jugava be, i el ritme del partit era bastant alt. Molt diferent dels partits que ens tenen acostumats en la lliga. Fruït del major domini, i de la major claredat d’idees, els catalans han anat imposant-se poc a poc, fins que al minut 15, una centrada d’un servei de cantonada (gràcies, Ivan, per no ser-hi) ha tocat Jarque en primera instància i Lacruz, el central basc en el segon pal, lliure totalment, ha rematat al fons de la porteria italiana, en posició totalment legal, ja que a l’altre pal es trobava Filippini en la mateixa línia de gol.

Lucarelli remata alt, un servei de Fiore. A partir d’aquests moments, el joc mica a mica va decaient, les ocasions clares de gol comencen a esvair-se, i l’Espanyol comença a retenir la pilota, passades curtes, domini de l’esfèrica, i poca profunditat davant un marcador que ja el situava clarament amb avantatge en l’eliminatòria.

Fiore ho intenta, però Gorka molt atent es llença als seus peus, abans que el mitja punta italià pogués rematar en condicions.

La segona part s’inicia amb el famós minut primer de patiment en el que cada partit hi ha algun que altre ensurt. Aquesta vegada ha estat Jarque qui ha salvat el gol de l’empat, després que César totalment sol, xutés creuat.

Però avui no era dia de patiments, i la escassa parròquia blanc i blava es mereixia quelcom més. I allà estava Coro (el de les grans ocasions) per fer un altre d’aquells gols que queden bordats amb lletres d’or en la història perica. Tot i que el d’avui no era dels decisius, si que l’ocasió era també en un bon escenari, certificant el passi als vuitens de final. La jugada naixia a la defensa perica; Chica s’enduia la pilota i habilitava a un Rufete despistat que en un primer moment no s’adonava de la passada, però amb tot Rufete encara aconseguit fer-se amb ella, corre la banda, el passi de Luís García a Costa que de primera arriba a Coro, que para, retalla i engalta un xut amb paràbola que es cola a la porteria defensada per Amelia.

El perill (escàs) del Livorno, tenia un nom: Paulo Sergio Betanin, que ha sortit amb substitució de Filippini, i que en dues jugades ha deixat constància de la seva classe. Al 56, ha estat David qui ha tingut que interceptar la centrada de Paulinho Betanin abans que la situació derivés en pitjors conseqüències. La segona de Betanin, més tard, ha estat aturada per Gorka després d’una centrada de Coppola que havia sortit en el lloc de Passoni.

El joc ha començat a embrutir-se, primerament amb una forta entrada de Passoni a Costa. Coro ha demanat pena màxima en una caiguda al entrar a l’àrea entre dos contraris. Un contrataca preciós de Coro i Moha ha acabat amb aquell per terra sense que el col·legiat belga indiqués l’oportuna falta i la conseqüent targeta.

Al 75, Gorka és el protagonista, després que Lucarelli llenci una falta perillosa que s’estavella en la tanca, i el posterior remat es rebutjat per el porter espanyolista, i ell mateix acaba fent-se amb la pilota.

Valverde li ha donat una altre oportunitat a Jônatas, que avui ha fet un bon partit en el temps escàs que ha estat sobre la gespa de l’Olímpic.
I en mig de la impotència dels italians que veien com s’esvaïen les escasses opcions per classificar-se ha tingut lloc l’expulsió de César, després de colpejar la cara de Chica, quan aquest li havia fet falta. L’àrbitre ha solucionat el tema amonestant ambdós protagonistes, però en el cas de l’italià era ja la segona i per tant ha tingut que abandonar el terreny de joc.

Per acabar, diguem que una gran jugada en la que Jônatas passa en profunditat en mig del contracop perico a Pandiani que retalla i veu desmarcat al propi brasiler en el segon pal i li passa una mil·limètrica passada que acaba anotant Jônatas, però el gol no puja al marcador ja que el jutge auxiliar tenia aixecada la bandereta. Una llàstima per que el gol i la jugada havia estat esplèndida, i li hagués vingut molt bé al jugador brasiler.

FITXA TÈCNICA

RCD Espanyol: Iraizoz (6), Chica (6), David García (6), Jarque (7), Lacruz(8) ; Moisés (7) (Ito m.49’) (6), Costa (8), Rufete (7) (Moha m. 60’) (6), Coro (7); Luís García (6) (Jônatas Domingos m.73) (7) i Pandiani (7)

AS Livorno Calcio: Amelia, Grandoni, Kuffour, Pfertzel, Filippini (Paulinho, m.51), Morrone, Passoni (Coppola m.62’), Cesar, Fione, Lucarelli (Vidiga m.79’)

Gols: 1-0 Lacruz, m. 15, 2-0 Coro, m. 49.

Àrbitre; Paul Allaerts, belga. Ha mostrat targetes grogues a Filippini 22’, Cesar 40’ i 77’ motiu per el que ha estat expulsat, Kuffour 50’, Passoni 60’, Rezaei, 77’, i per part espanyolista Coro,70’ Chica 78’

Incidències; Partit de tornada dels setzens de final de la Copa de la UEFA, disputat en l’Estadi Olímpic de Montjuïc davant 12.134 espectadors dels que uns 1.800 eren tifosis del Livorno, i alguns que altres culés amb estelades, que han proferit els típics crits que tots podem endevinar. Fortes mides de seguretat en el dispositiu adoptat davant els extremistes d’un i d’altre cantó.
L’Espanyol s’enfrontarà al Macabbi Haiffa en els vuitens de final de la Copa de la UEFA.

EL MILLOR DE L’ENCONTRE: Juanmari Lacruz. El central basc ha tornat a fer un gran partit com gairebé tots els encontres que ha disputat en competició europea. Cal recordar, partits a Praga, a Amsterdam, o a Livorno, en el que aquell central espantós, insegur, i molt criticat per tothom (jo també m’incloc) en més d’un partit a la lliga, és transforma en un bon defensa i a sobre a contribuït a marcar el primer gol de l’encontre que posava en clara franquícia l’eliminatòria.


Eduardo Costa també ha fet un gran encontre. Esperem que vagi a més, i torni a ser aquell jugador que tot i tenir deficiències en la creativitat, si que al menys com a pivot defensiu, recuperant pilotes, va destacar en partits la temporada passada (en comptades ocasions, però algunes importants com en el Bernabeu el dotze d’abril).


RESULTATS TORNADA COPA DE LA UEFA
Az –
Fenerbaçe 2-2
Nanci
– Shaktar 0-1
Blacburn R.-
Leverkusen 0-0
M. Haiffa –
CSKA M
. 1-0
D
inamo Buc.-
Benfica 1-2
Osasuna –
Girondins
1-0 (pror.)
PSG –
AEK Atenas
2-0
Celta –
Spartak M
2-1
Sevilla –
Steaua
1-0
Panathinaikos
–Lens 0-0
Parma
–Braga 0-1
Newcastle –
Zulte Waregeem
1-0
Ajax A.
– Werder Bremen 3-1
Rangers –
H. Tel-Aviv
4-0
Espanyol –
Livorno
2-0
Tottenham Classificat


VUITENS DE FINAL

Maccabi Haifa FC - RCD ESPANYOL
Newcastle United FC - AZ Alkmaar
Sevilla FC - FC Shaktar Donetsk
SC Braga - Tottenham Hotspur
RC Celta de Vigo - Werder Bremen
RC Lens - Bayer 04 Leverkusen
Paris Saint Germain FC - SL Benfica
FC Rangers - CA Osasuna

Els partits d´anada es disputaran el 8 de març, i els de tornada el 14 o 15 de març



S E N T I M E N T P E R I C O . C O M