divendres, 4 de desembre del 2009

DEBAT A LA P.B.B. DE SANT ADRIÀ:
MORALES PARLA DEL SEU PROJECTE










(Penya Blanc i Blava de Sant Adrià; Sant Adrià del Besós: Josep Maria)

Aquest vespre ha tingut lloc a la Penya Blanc i Blava de Sant Adrià del Besós, dins el marc del 21è Aniversari d’aquesta ambaixada espanyolista, un debat col•loqui amb la presència del responsable del futbol base, el senyor Antonio Morales i els jugadors del RCD Espanyol Javi Márquez i Raul Baena, moderat pel periodista perico, Sergio Fidalgo.

A la nova seu social al Carrer de la Barca, a Sant Adrià del Besós, a un quart de vuit i escaig ha començat amb l’exposició de Sergio Fidalgo, sent Raul Baena, i Javi Márquez qui han contestat com a introducció a les preguntes que els ha formulat el periodista. Posteriorment el torn a estat per Antonio Morales, principal centre d’atenció del acte per tot el tema relacionat amb la seva funció de responsable del futbol base.

Morales, que ha tornat a presentar-se amb el seu currículum esportiu en les escoles de Santa Coloma, els anys a la Gramanet (23) amb els seus ascensos dient un cop més que la seva tasca dins el club blanc-i-blau és totalment altruista, sense percebe cap sou, i dedicant sis hores diàries, i portant-se els disgustos a casa (tal com ha dit) del molt que ha sentit i ha negat considerant que son barbaritats.

Ha recordat que va oferir varis jugadors al llarg dels anys que va ser president al RCDE; uns van aterrar al conjunt espanyolista com Morales, David Charcos, Javi Márquez, etc., i altres no va ser possible per que l’Espanyol els va rebutjar com Curro Torres, o el cas d’Oleguer.

Ha començat dient que quan va arribar es va trobar moltes coses que prefereix no comentar per no censurar actituds anteriors; si ha comentat la situació del filial amb més de quaranta jugadors (42) i del juvenil A (36). A preguntes dels presents no ha volgut contestar qui eren responsables d’aquesta situació, si bé ha dit que el seu objectiu era solucionar el tema, i així ho va fer, rescindint els contractes. Ha manifestat que no ha canviat, ni ha fet fora a cap entrenador, respectant tot el que ha trobat en una temporada que considera de transició. La veritable revolució vindrà en la propera (2010/11) en la que el seu projecte queda exposat en el document que ens ha lliurat. (Veure foto).



Ha tornat a manifestar que no tancarà la residència. Que només serà per jugadors com a mínim de cadets en amunt. Que no troba productiu pel club fitxar nens de fora de Catalunya i menys del estranger quan els treus del seu cercle familiar, s’han d’adaptar a un entorn totalment diferent, perden esportivament i a nivell d’estudis tenint-se que adaptar a la llengua catalana, costums, cultura, etc, diferent. I a més, sense que el club en cas que triomfin els pugui retenir ja que quan acaben edat aleví, o infantil, queden totalment lliures i se’ls poden endur sense reportar benefici a l’entitat.

Ha manifestat de nou, la seva idea de fitxar nens de l’àrea metropolitana, de la famosa “primera corona”, per que descartant els que fitxa el FC Barcelona, té l’Espanyol un mercat potencialment important en quant a jugador pel elevat nombre de fitxes en aquesta zona.

S’ha mostrat rotund a l’hora de dir que en cada plantilla hi haurà un percentatge de jugadors que per edat no els correspondria ser-hi. I plantilles curtes, per que puguin tirar els equips superiors en cas de lesions, dels jugadors del equip de la categoria immediatament següent. No ha considerat que aquestes mesures portades a la pràctica puguin significar un empitjorament i un augment del risc de que el RCD Espanyol B pugi perdre la categoria, dient que en el filial hi han jugat juvenils (Pere, Molina, Chuli, Angel) i l’equip va derrotar al Gavà i se n’està sortint... Ha manifestat que això vol dir que els jugadors patiran molt més, però maduraran abans i podran arribar més fàcilment a dalt de tot. El futbol base ha de ser per nodrir de jugadors al primer equip i no per guanyar títols. Vol jugadors que pugin i no un futbol base per guanyar tornejos. Va dir-nos que ja s’està fent un seguiment inclòs a jugadors sud-americans, però que en comptes del que es feia ara, aquests nens no es fitxaran fins que siguin al menys cadets i que continuïn tenint la mateixa projecció. El dubte que tenim, és que si no tenen cap tipus de lligam contractual, si estaran esperant-nos a nosaltres quan siguin cadets encara, o els haurà fitxat equips superiors al nostre Espanyol en quan a pressupost i categoria...



Ha posat l’exemple del juvenil A, que malgrat pugui golejar 0-7 a L’Hospitalet (per posar un exemple clar), ell no està satisfet ja que només hi ha un juvenil de primer any en l’equip i la gran majoria son de tercer any.

Ha declarat que la reducció de pressupost no afectarà més enllà del 15% del pressupost del futbol base - (a pregunta d'un perico que ha dit si no era una contradicció retallar pressupost justament quan l'Espanyol necessita nodrir-se de la pedrera per l'escassetat de recursos per pogué fitxar en el primer equip tirant de talonari- ). Morales ha dit que en canvi en altres capítols (primer equip) la retallada serà major per que vivim moments molt difícils econòmicament i de crisi; ell, com a cinquè accionista de l’entitat coneix perfectament les comptes de l’entitat. Ha dit també, que quan no es compti amb ell, quan no s’estigui d’acord amb els seus postulats que va exposar quan va accedir al càrrec, que marxarà sense fer gens de soroll pel mateix lloc per on ha vingut; Demana un parell d’anys per que la seva “obra” doni fruïts i es pugui veure els resultats.

Ha manifestat que té bones relacions amb Josep Manel Casanova del que coneix de fa molts anys, i no ha volgut desvetllar quin serà el seu futur, dient que potser el que fins ara era coordinador, ara de baixa mèdica, s’agafarà un temps de descans allunyat del tema però sense marxar a altre lloc.

També les preguntes dels presents han girat en torn a diferents temes, amb Baena i Márquez com a protagonistes, sobre la situació del primer equip, sobre les diferències (per Baena) entre la Masía i Sadrià, el escabrós tema judicial del que s’està a l’espera de la sentència recorreguda del que el jugador com és lògic ha preferit oblidar i no tenir que recordar-lo, dels motius pels que no compta gaire de moment Pochettino amb Javi Márquez quan en canvi s’especula en premsa amb fitxatges de migs centres, de diferents temes durant l’hora i quart llarga que ha durat el col•loqui.

Posteriorment ha atès molt correctament el senyor Morales les preguntes, dubtes, de les persones que hem volgut qüestionar-li certes continguts de la seva nova política a portar a terme i certs dubtes, però això ja queda en el comentari of-the record de qui escriu aquestes línies. Tan sols, com a acabament d’aquesta crònica, dir, que Morales ha negat el tema que s’hagin suprimit el tema dels viatges pels nens; diu que fins final de temporada es respectaran tots els compromisos adquirits. Després, serà altre historia; només hi hauran nens de la zona pròxima a Barcelona en les categories més inferiors del futbol base.


L’acte ha estat presidit pel màxim responsable de la Penya Blanc i Blava de Sant Adrià, senyor Josep Guillen, ha comptat amb la presència de directius i socis de la penya, i de Jordi Puyaltó.




S E N T I M E N T P E R I C O . C O M