diumenge, 12 de desembre del 2010

L'ESPANYOL PERDONA, A SAN MAMÉS (2-1)

Athletic Club: 2 – RCD Espanyol: 1

Gran oportunitat perduda

El RCD Espanyol ha perdut l’ocasió de col•locar-se tercer (primer de la “lliga justa”) en caure a San Mamés 2-1 en un partit en el que els de Pochettino s’han avançat en el primer temps i han donat tot un recital de joc i d’ocasions, rememorant encontres com els de Mallorca o del Calderón; malauradament l’equip no ha sabut o pogut mantenir el ritme en el segon temps, i al final s’ha fet enrera i en cinc minuts, el conjunt basc ha remuntat. El col•legiat ha ignorat un clar penal de Gorka en els darrers instants del partit.

L’Espanyol ha estat el clar dominador en el primer temps de la possessió i ha gaudit de les millors ocasions de gol. Ja, als sis minuts de joc una jugada de Chica per la dreta ha acabat amb una centrada que ha rematat Luis García de cap, traient Iraizoz a còrner. La rèplica local ha sorgit d’una errada espanyolista en una pèrdua de pilota en zona de mitjos, amb un contracop molt ràpid que Didac Vila llençant-se a terra davant Toquero en darrera instància ha evitat que la rematada anés a porta.

Als disset minuts de joc, Chica posa una pilota d’or a Osvaldo que arranca en posició reglamentària, bon control i girant-se se l’emporta amb el cap, i davant Gorka acaba rematant molt innocentment pel centre a les mans del meta local. Només un minut després, un llançament bombejat d’Osvaldo acaba obligant a Iraizoz a rebutjar amb la mà a còrner. L’Espanyol ho intentava per alt amb un porter de la talla de Gorka... i en el 21’ de nou altre llançament des de la frontal de Verdú que controla i sense que boti l’esfèrica deixa anar un xut bombejat que Iraizoz treu a còrner emprant-se a fons.

L’Espanyol trenava el joc al primer toc i arribava amb facilitat a l’àrea basca però no treia profit d’aquest millor futbol. Sobre la mitja hora, dues ocasions més pel quadre blanc-i-blau: Una rematada d’Osvaldo que ha blocat Gorka amb una gran intervenció tot i que l’acció quedaria anul•lada per fora de joc, i un minut desprès, una rematada creuada de Duscher a l’esquerra de Gorka.

Al 32’ una gran jugada de contracop espanyolista finalitza amb una excel•lent passada de Joan Verdú a l’espai per Dani Osvaldo. El davanter italo-argentí, controla encara al porter i aquest cop, no perdona davant Gorka, marcant el gol que donava provisionalment el tercer lloc de la lliga als de Pochettino.

L’Athletic Club ha donat senyals de vida, primer en una jugada fruït d’una indecisió defensiva en l’àrea que en darrera instància Forlín ha solucionat rebutjant, i la més clara, als 36 minuts quan una internada de Llorente per la lateral dreta de l’àrea ha acabat amb un centre xut que Kameni ha tret com ha pogut en curt, i el refús l’ha recollit Muniaín, que ha rematat aturant de nou el camerunès.

Dátolo ha tingut en les seves botes donar l’estocada al quadre basc. En un u contra u amb el porter navarrès, ha regalat en la seva rematada la pilota al meta local malbaratant una ocasió que posteriorment ha acabat fent falta... Una posterior jugada de tiralínies de l’atac espanyolista en contracop ha estat apunt de ser també el segon gol, però la culminació final de la mateixa no ha fructificat en mig de varis rebots. Per contra, els bascos han tingut una molt clara de Toquero que en posició dubtosa s’ha quedat sol desprès de rebre de mig camp un enviament llarg pentinat per Llorente; amb tot a favor, ha rematat sobre la sortida de Kameni, fora a la seva dreta a un metre del pal.

A la segona part, tot ha anat canviant. L’Espanyol ha perdut aquella frescor en el joc que ha exhibit en el primer temps, aquell combinar al primer toc desbordant al quadre local i mica a mica, ha acabat passant de dominador a dominat.
Caparrós ha introduït canvis donant entrada a Orbaiz i posteriorment a David López, i clarament ha millorat el conjunt local en aquest segon període.

Les primeres accions, una passada d’Iraola per Susaeta amb centrada que ha creat un embolic davant Kameni quan ha rebutjat en curt, i la posterior rematada salvant el gol Chica, ha estat invalidada al ser objecte de falta el camerunès a càrrec de Llorente; no obstant, la jugada ha portat molt perill. L’Athletic Club assetjava cada cop més amunt i una volea rematada per David López, després d’una centrada passada, l’aturava Kameni.

El quadre basc ja ha perdonat l’empat quan un servei curt de Kameni cau a possessió dels bilbaïns i en la culminació de la jugada la pilota acaba per Llorente que supera Víctor Ruiz per velocitat i en darrer terme a Chica i encarant Kameni envia fora en una de les més clares ocasions (62’).

Pochettino ha mogut fitxa traient a un Dátolo molt intermitent i poc afortunat, per donar entrada a David López i apuntalar més la part defensiva del mig del camp. Aquest canvi, sigui per la pròpia filosofia que desprenia (tot el contrari que a Mallorca o al Calderón on el tècnic argentí se la va jugar amb apostes més ofensives en els homes que sortien al camp que els que marxaven), o per que l’Espanyol ja havia perdut força davant l’empenta dels bascos, el cas que l’Espanyol s’ha tancat i ha renunciat a res més que defensar el mínim marcador.

I el que acostuma a passar no s’ha fet esperar. El Athletic Club ha empatat al minut 73, quan Llorente ha rematat de cap dins l’àrea una centrada per la banda dreta d’Iraola i en el que Kameni potser podia haver fet quelcom més que fica amb poca força la mà.

L’Espanyol ho estava passant ja força malament, i Muniain superant Chica centra rebutjant com pot Kameni entre Orbaiz i D. López en altre angoixant acció. I el que ens temíem ha acabat arribant: Una falta molt dubtosa assenyalada per Ayza Gámez, - molt contemplatiu tot l’encontre amb el joc dur local – ha estat llençada per David López a l’escaire sense que aquest cop no pogués fer res Kameni per evitar el gol de la derrota.

Llavors Pochettino – tard ja – ha obligat a canviar el xip a l’equip sortint primer Álvaro i després Sergio García per intentar a la desesperada un miraculós gol de l’empat que no ha arribat, malgrat el llançament de lliure directe llunyà de Luis que ha colpejat a la tanca, o dos còrners mal tirats llençats en els darrers instants. El que si que ha tingut lloc, ha estat una sortida temerària de Gorka Iraizoz que s’ha endut per davant a un jugador espanyolista derribant-lo sense que el col•legiat assenyalés el punt de penal, que hagués pogut permetre salvar un punt i continuar la ratxa de partits consecutius sense perdre des de la darrera ocasió a Riazor.Molt pobre bagatge ofensiu en aquest segon període, en el que tan sols un contracop amb centrada de Luis que ha tallat la defensa local ha estat lo mínimament destacable en l’aspecte atacant dels de Pochettino.

Ara a oblidar ràpidament aquest resultat – més que res per tal com s’ha desenvolupat el joc i el marcador, doncs perdre a San Mamés entra dins les lògiques probabilitats – i pensar ja en el proper derbi a Cornellà – El Prat, on de nou l’afició espanyolista tornarà a demostrar a tothom que allà s’hi juguen molt més que tres punts...

Athletic Club: Iraioz, Toquero, Koikili, Amorebieta, San José, Llorente, Susaeta, Iraola, Gurpegui, Javi Martínez, i Muniaín.
Substitucions: Orbaiz per Javi Martínez, m. 46; David López per Susaeta, m. 55; Gabilondo per Muniaín, m. 82.

RCD Espanyol: Kameni (7), Chica (6), Víctor Ruiz (5), Forlín (7), Didac Vilà (5), Duscher (5), Verdú (6), Callejón (4), Luis García (6), Dátolo (4), i Osvaldo (7).
Substitucions: David López (5) per Dátolo, m. 66; Álvaro (s.q.) per Duscher, m.80; Sergio García (s.q.) per Callejón, m. 87.

Àrbitre: Miguel Ángel Ayza Gámez, del comitè territorial valencià. Ha mostrat cartolines a Amorebieta, m. 51, Gurpegui, m. 67 i Orbaiz, m. 79 per part local, - sent molt benvolent amb la duresa del conjunt basc – i ha mostrat cartolines grogues a Chica, m. 21, Osvaldo, m. 80, Didac, m. 91 i Verdú, m. 92 per part espanyolista.

Gols: 0-1: Osvaldo, m. 32; 1-1: Llorente, m. 73; 2-1: David López, m. 78.

Incidències: Encontre corresponent a la jornada 15ena. de Lliga de 1a. Divisió disputat en l’estadi de San Mamés, Bilbao.