diumenge, 19 de maig del 2013

DESENCERT, POCA CONVICCIÓ... (2-0).
MALGRAT ENS PESI, AIXÒ JA S'HA ACABAT...

RC Deportivo: 2 – RCD Espanyol: 0

Ja hi tornem a ser-hi. Altre temporada l’afició espanyolista té que comprovar com aquí no hi ha altre, que salvar la categoria. Ho portem dient fa molt de temps. Sigui per un o per altre motiu. Tingui premi europeo el setè,  el vuitè o el novè. Aquesta setmana donant la raó als desconfiats s’ha demostrat quelcom ja intuíem: Que el club no té la llicència UEFA al no estar al corrent dels pagaments. L’acabarà tenint? D’on sortiran els diners per fer front a aquestes despeses? ... No hi ha res a fer... La dinàmica de l’entitat, la seva pròpia idiosincràsia i la molt greu situació econòmica no deixa lloc a dubtes. Tot estava finiquitat després del partit davant el Getafe. Davant el Madrid van deixar-se la pell. Avui ho han intentat, però sense cap tipus de convicció i encert. Quan un equip no creu en el que fa, per molt que hi posi ganes (tampoc tots en han posat avui), acaba passant el que ha passat.

L’Espanyol ha tingut tres grans ocasions (dues només iniciar el partit). Inclòs en una d’elles és més que possible que l’esfèrica hagi travessat la línia de gol, circumstància que el col·legiat a instàncies del jutge auxiliar no ha considerat. Però en el segon temps, i a mida que un cop avall en el marcador, han anat passant de manera inexorable els minuts, l’equip ha tornat a llençar la tovallola abans d’hora, rendit a la seva sort. I mireu que s’ha parlat aquesta setmana de possibles “incentius” de tercers (Celta, inclòs el Zaragoza de Molinos que està afectat per aquest resultat de manera directa)...

Però no hi ha res a fer... Europa es va perdre a l’Estadi davant el Granada. I en aquells vint-i-tres minuts nefastos a Sevilla. Aconseguir la permanència i finalitzar una temporada més, sense pena ni glòria és la realitat; que potser ja es molt, tenint en compta el repartiment dels ingressos televisius...  Amb tot, una més, sense cap objectiu més que el de sempre. La mediocritat, la vulgaritat, el no il·lusionar mai a ningú, el no tenir un clar objectiu des de l’inici fins el final, sinó trampejant, donant tombs al pas de les ganes dels jugadors, o dels ensurts diaris de tresoreria.  Així és molt difícil tirar endavant un projecte d’una entitat lluitant a més amb qui lluita a aquesta ciutat i aquest país el RCD Espanyol. Molt difícil seguir il·lusionant a una afició ja abatuda i desencisada amb tanta falta d’ambició.

Amb les baixes importants a l’equip, Aguirre donava entrada a l’onze inicial a Víctor Álvarez, Tejera (a que ha vingut aquest noi?), Baena, i altre cop li donava oportunitat a l’argentí Cristian a la porteria. L’equip sortia amb ganes a Riazor. Jugava cinc grans minuts. Tenia una bona oportunitat Stuani després d’una gran jugada de Wakaso. L’uruguaià rematava malament. Poc després la millor ocasió en el primer temps. Jugada de Sergio García per la dreta, pilota centrada, i el remat de cap de Stuani al pal, rematant molt malament Verdú en segona instància.  Aquesta jugada hagués pogut canviar la sort del partit.

Als dotze minuts Tejera veia la cartolina després  d’una caiguda dins l’àrea que el col·legiat castigà per deixar-se caure el migcampista. Reaccionà el Depor, primer amb un xut de Riki que surt fora, i en el 16’ Cristian Álvarez en el mà a mà salva el gol davant Pizzi. Una acció de Riki retallant dins l’àrea, acaba amb un xut que aturà el porter espanyolista. Amb el pas dels minuts es difuminava clarament l’Espanyol en la seva faceta atacant. Tan sols un remat de Stuani, i en el 42’ un  xut de Verdú, que no bloca Aranzubia en primera instància, però s’acaba fent amb la pilota el meta del Deportivo.

En el segon temps, al primer minut l’altre gran ocasió de l’Espanyol per avançar-se. Contracop de Wakaso i passa a Stuani qui tot sol xuta, i superat Aranzubia que toca la bola però aquesta se’n va endins, acaba traient Silvio sota pals de dins o pràcticament de dins.  El Deportivo seria qui en canvi si acabaria marcant un parell de minuts després, quan un gran canonada de Bruno Gama acaba dins la porteria espanyolista.

Una greu errada de Baena, ha estat a punt de costar-li car al conjunt d’Aguirre el segon. Ho ha evitat Cristian cobrint perfectament en el mà a mà amb Riki. L’Espanyol després del gol ha quedat seriosament tocat i ja no ha tingut poder suficient de reacció tot i que ha tingut algunes arribades.  Una centrada al 61’ de Wakaso no ha trobat rematador. Una penetració en el 68’ de Javi López entrant a l’àrea per la lateral ha acabat amb una indecisió de David Pablo al rebutjar la bola que ha estat a punt de complicar-li la vida a Aranzubia.  Al 70’ Verdú ho ha provat amb un llançament que ha donat problemes al meta de l’equip gallec.  Riki al 79’, rematava fora.  Aguirre ha donat entrada a Simao i finalment a Petrov com a darreres “esperances” per revertir el marcador advers.

Mentre, el tècnic gallec anava substituint els homes més ofensius (Riki, Valerón) i acumulant gent en defensa i en la parcel·la ampla a fi de mantenir un resultat que necessitaven com l’aire que respiraven per seguir lluitant per mantenir la categoria.

Quan ja s’havia arribat als 90 amb 3 d’afegit, Cristian Álvarez treu de manera poc efectiva, la bola li cau al poder del Depor, i jugant en llarg compta al seu favor amb l’errada de Raúl Rodríguez que no refusa la pilota davant el portuguès Nélson Oliveira i aquest enduent-se la bola i davant la mitja sortida de Cristian, el supera amb un xut creuat que ajustat al pal dret a mitja alçada suposa el 2-0 que s’ha establert com a resultat final d’aquest partit.

Deportivo: Aranzubia, Manuel Pablo, Ze Castro, Aythami, Pizzi, Juan Domínguez, Riki, Abel Aguilar, Bruno Gama, Silvio i Valerón.
Substitucions: Bergantiños per Abel Aguilar, m. 65; Kaká per Valerón m.75, Nélson Oliveira per Riki, m.81.

RCD Espanyol: Cristian Álvarez; Javi López, Colotto, Raul Rodríguez, Víctor Álvarez; Baena, Tejera; Stuani, Verdú, Wakaso; i Sergio García.
Substitucions: Cristian Gómez per Tejera, m.58; Simao per Baena, m. 71; Petrov per Verdú, m. 84.

Àrbitre: César Muñíz Fernández, del comitè territorial asturià, assistit en bandes per José Manuel Fernández Miranda i Enrique Andrés Samper. Ha mostrat cartolines grogues a Manuel Pablo, m. 30, Abel Aguilar, m. 33, i Valerón, m. 66 per part local i a Tejera, m.12, Baena, m.41, Cristian Álvarez, m. 44, Javi López, m. 55 i Colotto, m. 86.

Gols: 1-0: Bruno Gama, m. 48; 2-0: Nélson Oliveira, m. 91.

Incidències: Encontre corresponent a la 36èna. jornada del campionat de lliga disputat a l’Estadi de Riazor a La Corunya. Al minut 19, amb el joc detingut, s’ha llençat al terreny de joc una ampolla de cervesa de vidre buida des d’un dels fons de l’estadi.