diumenge, 9 de gener del 2011

DOL A L'ESPANYOL


Doble noticia luctuosa al RCD Espanyol. Ha mort l’ex jugador del RCD Espanyol Josep Artigas, i el que va ser tècnic del futbol base (Juvenil, Espanyol B), Ángel Pedraza, pare del també ex jugador del RCD Espanyol Marc Pedraza.

Josep Artigas Morraja va néixer a Terrassa el 31 d’octubre de 1923. Migcentre de 1.77 d’alçada que va formar part del RCD Espanyol durant les temporades 1945/46 fins la 1954/55, per passar a jugar la següent temporada amb el Càdiz CF a Segona divisió.

Artigas va arribar a l’Espanyol procedent de la Tercera Divisió en equips com el Terrassa (1942/43), Nàstic de Tarragona (1943/44), Girona FC (1944/45). A l’equip blanc-i-blau va disputar 135 encontres de lliga aconseguint marcar 29 gols.

Va ser un cop internacional absolut amb la selecció espanyola, (12/06/1949 Espanya :4 – Irlanda: 1), precisament la temporada 1948/49 que va ser en la que va anotar més gols (9 dianes). Va formar part de la mítica plantilla del “oxigen” amb el “Conejo” Scopelli. Una alineació tipus d’aquella època: Marcel Domingo; Argilés, Parra, Cata; Artigas, Boliches; Arcas, Marcet, Mauri, Piquín i Egea.

Descansi en pau, Josep Artigas.



L’altre finat, ha estat el ex tècnic del RCD Espanyol Ángel Pedraza que ha mort als 48 anys d’edat.

Ángel Pedraza Lamilla va néixer el 4 d’octubre de 1962 a La Rinconada (Sevilla). De ben petit es traslladar a Catalunya, i va formar part de la pedrera barcelonista. Internacional sub-18, sub-19, sub-20 i sub-23, va jugar al primer equip del FC Barcelona tot i que prèviament va ser cedit al Villarrreal CF. Va militar sis temporades al Mallorca a Segona i a Primera Divisió, penjant les botes amb el modest equip balear del Sóller.

Com a tècnic, cal dir que ho va ser dels equips inferiors del Barcelona entre 1997 i 2002 (dirigint al Cadet B, Cadet A i Juvenil B barcelonistes) fins que va abandonar l’entitat blaugrana amb el seu fill Marc, per fitxar pel RCD Espanyol de Barcelona.

Al conjunt perico va entrenar al Juvenil “A” un cop es va rellevar a Juande Ramos al primer equip, i “Tintín” Márquez va passar a entrenar al filial. Pedraza com a tècnic del juvenil va guanyar dues Copes del Rei de Juvenils (Ponferrada, 29/06/2003 Espanyol: 3 – R. Mallorca:1, i Baza, 26/06/2004 Espanyol:3 – Osasuna: 2), i dos títols de lliga de Divisió d’Honor Juvenil al grup tercer ambdues temporades que va estar al capdavant de l’equip. També el juvenil amb ell de tècnic, va participar dues vegades a la Copa de Campions Juvenil arribant a la final però sense poder alçar el trofeu (a Cambrils va perdre davant el Málaga i a Guadalajara davant l’Sporting de Gijón als penals).

La temporada 2004/05 va ascendir a entrenar el filial blanc-i-blau. Allà les coses no li van sortir tant bé i va acabar perdent la categoria de bronze del futbol espanyol, descendint el filial blanc-i-blau a Tercera Divisió. Llavors va posar punt i final a la seva etapa espanyolista, tot que el seu fill va continuar pertanyent a l’entitat espanyolista fins aquest estiu.

Posteriorment va dirigir el Benidorm (sent cessat en mig de la polèmica en el darrer encontre de lliga que precisament era davant el Barcelona B), el Villarreal B (2006/07 i 07/08), l’Iraklis grec, l’Atlètic Balears, i aquesta temporada s’havia fet càrrec del CE L’Hospitalet fins que fou rellevat del càrrec.

Descansi en pau, Ángel Pedraza.







S E N T I M E N T P E R I C O . C O M