dimecres, 1 de gener del 2014

ADÉU 2013.
LA PART SOCIAL, ECONÒMICA I INSTITUCIONAL.

La part econòmica, social  i institucional.

Estabilitzar les comptes espanyolistes ha sigut i seguirà sent el principal maldecap de l’actual Consell d’Administració a fi de pogué fer front en el més immediat termini, als pagaments més peremptoris. Començà precisament 2013 amb forces dificultats i negociacions per concretar un pagament en diferents terminis amb Hisenda, principal cavall de batalla del nou consell en els primers mesos d’estar al front de l’entitat. Necessari, providencial, el crèdit pont de 4 milions d’euros que es va obtenir a l’abril, i que permetia millor de manera considerable el fons de maniobra de la tresoreria perica.  



Després de reduir despeses en gairebé totes les partides – retallant també en les quantitats destinades a fitxes i sous del primer equip – i amb la venda de Wakaso i Forlín, l’entitat camina sobre números molt més decents cara a assegurar la supervivència econòmica de l’entitat encara que sigui a costa de sacrificar possibles escenaris d’expansió esportiva. Però els cent quaranta milions d’euros de deute no permeten gaires alegries mentre en l’entitat no hi entri altres fonts alternatives d’ingressos de les que ara mateix disposa.

Un altre de les actuacions de  l’actual Consell ha sigut la continua reclamació - en tot els fòrums haguts i per haver-hi – de l’exigència d’un millor repartiment dels ingressos de televisió, fonament per pogué tenir una lliga més competitiva lluny d’un model creat per a dos clubs com és l’actual. Vergonyosament Tebas i tots els seus acòlits prefereixen engreixar encara més als dos monstres, portant a la misèria i desaparició a infinitat d’entitats que per aquest camí, estan condemnats a l’aniquilació.


El passat 10 d’octubre, tingué lloc la Junta Ordinària d’accionistes del RCDE SAD, en la que els responsables en matèria econòmica presentaren un simbòlic superàvit per tercer any consecutiu de 117 mil euros i una reducció del deute acumulat en 3,2 milions d’euros quedant aquesta xifrada en 141 milions, - salvedats comptables fetes per l’auditor al marge -.

Socialment les coses no han anat tampoc bé en 2013... El club s’ha vist molt minvat tant a nivell de massa social com de presència d’aquesta tant a l’estadi com a la Dani Jarque. Segons dades del propi club, en relació a l’octubre de 2012, l’entitat espanyolista tenia 29.136 socis, mentre que un any després la xifra havia minvat fins arribar als 26.879 abonats. La baixada de la presència d’espectadors a l’estadi la podeu veure en aquest detallat informe.


La situació de les penyes també ha tingut que donar la confecció d’un informe intern amb un qüestionari encarregat per la FCPE a les pròpies penyes per pogué palpar quina és la seva situació, tant a nivell d’abonats, activitats, com d’implicació i fidelitat, que es donà a conèixer en la darrera Assemblea Ordinària de la FCPE. Els resultats seriosament preocupants en el mateix moment que d’unes 190 penyes registrades com a tals, tan sols 58 a Catalunya i 4 fora de la geografia catalana han tingut a bé (o han sabut, o han pogut) contestar el qüestionari. Lògicament, gran quantitat d’elles vegeten sense rumb ni activitat clara més enllà de la pura i dura supervivència.  A més, cada cop son menys persones que utilitzen els autocars doncs les entrades com he mencionat anteriorment son més minses a l’estadi, i això afecta de manera proporcional a les penyes, que a més veuen una minva continua dels seus abonats.   


Destacar com cada any els dos moments més importants del moviment penyístic: L’Aplec de Penyes, que en 2013 tingué lloc a Puigcerdà, al marc inigualable de la capital de la Cerdanya, on curiosament tot i la distància del lloc, fou un dels aplecs amb més resposta social en quant a assistència. Bé es veritat, que pocs llocs a la nostra terra poden comparar-se en quant a paisatge, clima, i lloc turístic de primer nivell amb aquestes terres ceretanes. Torredembarra, població marinera per excel·lència i també força encisadora, agafà el testimoni, i organitzarà l’Aplec de 2014.



L’altre esdeveniment clàssic en el calendari penyístic fou la Gala de Penyes del RCDE que tornava després que l’any 2012 no es pogués dur a terme al estar les dues institucions (RCDE i FCPE) en sengles processos electorals. 





Dins de la pròpia activitat penyística els tradicionals  dinars i sopars d’aniversari, sopars de Nadal, participacions en fires d’entitats, debats i col·loquis, recollida de joguines per les festes nadalenques, campanyes benèfiques, torneigs, guardons a jugadors,  i tota mena d’activitats per mostrar a tothom i a tots els indrets de la geografia catalana el sentiment envers el nostre club. Entre totes aquestes activitats destacar el 49è aniversari dels Incansables com a una de les més d’antiguitat, i actes com la Mongetada d’Argentona (17èna), o la Cigronada dels Pericos de Vilassar, esdeveniments que en l’agenda social perica apleguen a més gent. 


Un cop més tingué lloc una nova edició del Periconcurs de la GPE Manigua, penya que segueix disposant de futbol base des de fa 38 anys; enguany amb 10 equips federats, més els petitons de l’escola, i que en 2013 va celebrar el títol de lliga del seu equip Cadet A. També aquesta ambaixada perica estigué present a la Fira d’Entitats de la Mercé a Barcelona denunciant la decisió  l’Alcalde de Barcelona i al seu Ajuntament de permetre que una marca comercial embrutés un monument ciutadà com és l’estàtua de Cristobal Colón a Barcelona disfressant al navegant i descobridor amb una samarreta barcelonista, dins la campanya “Prou de colonades, i de collonades grotesques en una societat plural” 





Altre moment també present en l’agenda penyística és la festivitat de Sant Jordi, on moltes penyes de la geografia catalana treuen els seus llocs de venda de llibres pericos a les nombroses fires d’arreu del nostre país. 

Poques noves penyes han vist la llum en aquest 2013. Difícil moments per augmentar ja un atomitzat panorama penyístic en mig de la crisi que en tots els aspectes es viu. S’han creat en aquest any que ens ha deixat: Pirates Blanc i Blaus, Blanc i Blava  Farmapericos, i Ciclopericos Miquel Poblet, així com la inauguració oficial de la Peña del Valle de Lemos que ja duia un any de vida.     


El RCD Espanyol estigué present com cada any a l’ofrena floral de l’Onze de Setembre, jornada de la Diada Nacional de Catalunya. Moltes penyes al llarg de la geografia catana hi estigueren presents en cadascuna de les seves respectives ciutats oferint les seves corones blanc-i-blaves amb els seus respectius escuts de les seves entitats.  L’Espanyol també estigué present amb els seus jugadors del primer equip  en l’encontre Catalunya – Cap Verd que tingué lloc dilluns a l’Estadi Olímpic, i en el que Sergio García aconseguí dues dianes en el triomf 4-1 de la selecció catalana, convertint-se amb 7 gols en el màxim golejador de la selecció. 


Sens dubte el moment més emotiu, fou l’esperat i durant força temps ajornat, homenatge a Dani Jarque a l’estadi del RCD Espanyol, que tingué lloc el 3 de juny, organitzat per Mágic Díaz i amb Iniesta com a mestre de cerimònia. Allà en un partit amb jugadors del RCD Espanyol, de la lliga, dels que foren companys de Jarque a l’Espanyol i a la Ciudad Cooperativa, l’afició perica va retre l’homenatge merescut a l’etern capità.   

També foren noticia en 2013 a nivell social les diverses activitats i esdeveniments: La visita als hospitals d’una representació de l’entitat, la festa dels 3 tombs, “el dia dels pericos a la neu” el 23 de febrer a La Molina, la visita del nou consell encapçalat per Joan Collet a la Generalitat, sent rebuts pel President de la Generalitat Artur Mas, lliurament al RCD Espanyol del guardó al millor estadi per part de l’entitat “Aficiones Unidas”, “el dia dels pericos a Port Aventura” (28 d’abril), el torneig Fair Play interpenyes, la partipació de l’entitat al Congrés del Futbol Català, el 2n. concurs de fotografia organitzat per la FCPE, el dia “dels pericos a Waterworld” el 8 i 9 de setembre, i  l’homenatge al RCD Espanyol pels seus 113 anys a l’estàtua de l’afició.


Cal citar en el panorama dels mitjans de comunicació, la celebració dels 10 anys de “Llobregat Blanc i Blau” (programa radiofònic que s’emet els dimarts - al nou horari aquesta temporada - de 21:00 a 23:00h.), que ho celebraren amb un programa especial en el que participaren tots els membres que han pres part en el programa al llarg del temps, rebent en directe la felicitació de diverses personalitats de l’entitat al més alt nivell, i amb un altre programa radiofònic – com tots, sempre en directe – a l’Auditorium de l’Estadi del RCDE el passat 28 de desembre amb els nens pericos com a protagonistes. Llobregat Blanc i Blau va rebre el pin de plata per aquest aniversari en la passada Gala de Penyes del RCD Espanyol.

Destacar també en aquest aspecte la col·laboració d’altres modestes emissores locals com a Radio Gelida amb el programa Gelida Blanc i Blau (dimarts a les 19:00h)  on pericos aporten el millor de si mateixos de manera altruista aportant informació del nostre Espanyol,  amb les mires posades tots, d’un futur amb un Espanyol més gran. Inicià una nova singladura en aquest aspecte, els membres de la Penya Blanc Blava d’El Prat de Llobregat amb el programa “Pota blanc-blava” que començà les seves emissions el passat 14 de setembre a través de Prat Radio. També a Torredambarra els membres d’aquesta ambaixada perica participen dins el programa “El xiulet” de l’emissora local d’aquesta població, que viurà el proper aplec.

En quant al panorama informatiu, cal citar els programes de TV3 “Marcats per Leverkussen” i “Marcats pel 21” en referència a la UEFA del 88 (de la que es complí al maig 25 anys de la final perduda de Leverkussen) i en referència a la desaparició de Dani Jarque, l’etern 21. Programes com Pericos On Line TV a Canal Català, Hat-trick Espanyol a Esports 3, Pericos On Line a Radio Estel, Marca Espanyol de Radio Marca,  Tiempo de Espanyol (pin de plata a la Gala de Penyes pel seu 20è aniversari) a Cope Barcelona, completen el panorama informatiu, juntament amb el períodic La Grada.          




També l’actualitat espanyolista cal citar les presentacions de diversos llibres com “Europa a sus pies” (La Grada), “Joan Collet, mig segle de passió” (Manel Rodríguez), “Una vida de espanyolismo en Montmeló” (Dani Pérez a 23 Perico), “Luchadores por la libertad” (Sergio Fidalgo, 23 Perico), “Y nos dieron por muertos” de Jorge Larena (23 Perico), i  La Tira de Cosas (Carlos Belmar). 

I arribat a aquest punt, només cal felicitar a tots els lectors el nou any 2014, desitjar que sigui venturós tant a nivell personal, com a nivell futbolístic envers el nostre RCD Espanyol.  Gràcies un cop més, per la vostra fidelitat, per la paciència que a bon segur tindreu amb les errades, retards i dificultats siguin de caire tècnic o gràfic, i ens seguirem llegint en aquest 2014, l’any de l’esperança en què la crisi econòmica s’acabi d’una vegada a la nostra societat,  i nostre Espanyol pugui albirar horitzons d’il·lusió i d’èxit més enllà del que la nostra imaginació ens fa veure en el dur present, recordant un cop més que un col·lectiu perdura en el temps, independentment de les adversitats i obstacles que hagi d’afrontar, per la voluntat i esperit de supervivència del propi col·lectiu, i per la unitat dels seus membres que l’integren.           






S E N T I M E N T P E R I C O . C O M