dijous, 12 de febrer del 2015

EMPAT ESPERANÇADOR D'UN ESPANYOL
QUE EN LES ACABALLES, DEIXA VIUS ALS LLEONS (1-1)

Athletic Club: 1 – RCD Espanyol: 1

Bon resultat l’empat a un gol obtingut per l’Espanyol davant un Athletic Club que ha anat de més a menys durant el partit i que al final ha quedat a mercè d’un Espanyol que ha tingut l’1-2 amb una gran ocasió de Caicedo i amb el remat de Víctor Álvarez que s’ha estavellat al pal per segona vegada en el partit.  Tot quedarà pendent de la tornada al Power 8 el proper 4 de març, partint el quadre català amb l’avantatge de que forçosament el quadre basc estarà obligat a marcar.

Sergio González ha optat per Javi López a la medul·lar per cobrir la baixa del lesionat Cañas. Fuentes ha tornat a la banda esquerra de la defensa, mentre a dalt tal com era més que probable, Stuani ha sortit en l’onze inicial quedant Caicedo a la suplència en aquesta ocasió. Pel conjunt basc, Ernesto Valverde ha alineat a Herrerín sota pals i en el doble pivot finalment ha sigut San José qui s’ha fet amb el lloc, mentre que a l’eix de la cobertura finalment ha sigut Gurpegi qui ha ocupat el lloc del sancionat Laporte.

L’inici dels espanyolistes no ha sigut gens bo. L’Athletic Club arropat per un camp gairebé ple recolzant al seu equip (ho veurem al Power8 Stadium?..) ha sortit endollat i als sis minuts posava a prova a Pau amb un remat que el gironí aturava. Però en el 10’ pilota perduda, i combinació San José, Muniaín i passada a l’espai per que Aduriz entre els dos centrals trenqui l’Espanyol pel mig, entrant i encarant a Pau, i el bati amb una vaselina. Com no podia ser d’altre manera, històricament el davanter basc no perdona quan s’enfronta a l’Espanyol…  Era l’1-0 i la cosa començava a pintar força malament.

Estigué bastant tocat l’Espanyol durant uns minuts acusant el fort cop.  Mica a mica s’aniria refent, i obriria línies intentant buscar l’empat; primer en diverses accions a pilota aturada sense èxit, mentre que el quadre basc al contracop es mostrava perillós en alguna jugada com en el 33’ amb una bola centrada des de l’esquerra que es passejà per l’àrea perica.  Mentre, Sergio García no tenia protagonisme, i aixó ho notava i molt el quadre català.

Però en el 34’ centre de Sergio García que rebutja defectuosament el lateral esquerre Aurtenetxe, i  tal com li ve, engalta una volea Víctor Sánchez “marca de la casa” i envia la pilota a l’escaire dreta.  Intenta reaccionar el quadre basc que ara és ell qui avança línies i en el 37’ De Marcos per ben poc no pot rematar, aturant Pau. Molt bona la jugada del quadre basc en el 43’ per l’esquerra, arribant la bola de Susaeta a Muniaín qui en horitzontal en la frontal busca forat, rematant fora per ben poc a l’esquerra de Pau. Amb aquest resultat, finalitzà el primer temps.

En la represa, l’Espanyol s’oferiria molt més en atac intentant donar el cop de gràcia al seu rival. Sergio García en el primer minut veient avançat a Herrerín, s’equivoca intentant una vaselina que li queda curta, quan tenia a Víctor Álvarez sol a la seva esquerra. En el 47’, bon control dins l’àrea d’Aduriz, però sortosament el seu xut se’n va força alt i desviat davant Colotto.

Sergio García dona senyals de vida, i ho agraeix l’Espanyol. Per l’esquerra regateja en un pam de terreny a Gurpegi, i deixa anar un centre que s’estavella al travesser (48’). En el 56’ l’Espanyol ha gaudit d’altre gran ocasió per endur-se el partit: Fa jugada Sergio García per la dreta i li dona la passada de la mort a Stuani qui en carrera remata marxant-se la pilota per sobre el travesser.  Arbilla  (gran partit el seu) ha gaudit d’un lliure directe molt perillós però el seu llançament s’ha marxat per sobre la porteria basca.

El “Txingurri” veia que la cosa no funcionava i en el 69’ ha efectuat un doble canvi entrant Viguera i Aketxe. Ha respost Sergio González amb el clàssic relleu de davanters centre, donant entrada en el cas que ens ocupa a Caicedo. Minuts de domini local, arribant a la mitja hora de joc del segon temps. Fuentes i Pau no s’han entès en una bola centrada que no ha tingut conseqüències, i una falta lateral l’ha rematat de cap saltant més que ningú San José, però sortosament per sobre la porta defensada per Pau López.  En aquests moments, a l’Espanyol no li durava gaire la bola als peus i els bascos intentaven tancar al quadre espanyolista però amb poques idees en atac.

I arribat el minut 81’ quan una pilota en lluita després de varis rebots li cau a Caicedo qui totalment sol se’n va cap a porta; intenta driblar al meta Herrerín per tenir millor opció de remat amb la cama bona, i Etxeita salva al seu equip del desastre.

Però encara en tindria una de tan clara com l’anterior el quadre català. Sergio García fa jugada per la dreta, però la seva passada és interceptada per un defensor; la bola li cau a Lucas Vázquez qui col·loca una pilota precisa i preciosa per que Víctor Álvarez lliure de marca remati de cap al pal dret de la porteria de l’Athletic Club. Una autèntica llàstima.

Sergio substituïa a Javi López i  Víctor Álvarez posteriorment entrant respectivament Salva Sevilla i Montañés, qui sortí força accelerat i per falta continuada veié la cartolina gairebé només trepitjar la gespa.  Tan sols en els darrers minuts una jugada en la que Pau ha tingut que sortir a rebutjar fora de la seva àrea, i poc més.

Els tres minuts de temps afegit han passat sense cap sobresalt, i l’Espanyol ha arribat a la fi del partit conservant aquest esperançador 1-1 i celebrant-lo i donant gràcies als centenars de seguidors que s’han donat cita en la Catedral. L’Espanyol ha sigut molt superior en el segon temps i ha merescut el triomf.  La primera part de la feina, està feta. Falta rematar  sentenciant a la tornada. Se’ns farà llarga l’espera.

Athletic Club: Herrerín; Iraola, Etxeita, Gurpegi, Aurtenetxe; San José, Beñat; Susaeta, De Marcos, Muniaín; i Aduriz
Substitucions: Viguera i Aketxe per Susaeta i Muniaín, m. 66; Ibai per Iraola, m. 79.

RCD Espanyol: Pau; Arbilla, Colotto, Héctor Moreno, Fuentes; Javi López, Víctor Sánchez, Lucas Vázquez, Victor Álvarez; Sergio García i Stuani.
Substitucions: Caicedo per Stuani, m.69;  Salva Sevilla per Javi López, m. 87; Montañés per Víctor Álvarez, m. 90.

Àrbitre: Carlos del Cerro Grande, de la territorial madrilenya, assistit en bandes per Juan Carlos Yuste Jiménez i per Abraham Álvarez Cantón. Molt bon arbitratge. Ha mostrat cartolines grogues a Gurpegi, m. 40,  Aurtenetxe, m. 76 i a Herrerín, m. 84 per part local i a Montañés segons després de sortir, m. 91, per part visitant.

Gols: 1-0: Aduríz, m. 10; 1-1: Víctor Sánchez, m. 34.

Incidències: Encontre corresponent a l’anada de les semifinals del Campionat d’Espanya – Copa de S. M. el Rei, disputat a l’Estadi de San Mamés, a Bilbao.