divendres, 13 d’abril del 2007

ELS DOTZE D'ABRIL:

UNA DATA MÀGICA


foto web. espanyol.com
foto. pajaros.anipedia


Els dotze d’abril.

Segurament aquesta data romandrà en la memòria dels pericos durant molt de temps... A l’èxit esportiu suprem de conquerir la quarta Copa del Rei, davant el Real Zaragoza per quatre gols a un, ahir va fer un any, hi ha que sumar l’eliminació de tot un gran a Europa com és el Benfica i la classificació per les semifinals de la Copa de la UEFA.

¿Que tindrà aquest dia d’especial.... o simplement son casualitats? ¿Influeix en el joc, amb l’esperit de superació, recordar que ara fa un any a la mateixa hora sortien al Bernabeu ple de gom a gom decidits i esperonats per els 27.000 pericos a tocar amb els dits la gloria perica? ¿i que pensarà la Victòria de no haver aconseguit la victòria...?¿ Deu pensar lo tarats que estem els humans, com a creure que el resultat de vint-i-vuit tios donant puntades a una pilota en un terreny de joc depèn de les voltes que ella doni? ... En fi masses preguntes per contestar...

Furgant en la nit dels temps, es pot dir que els dotze d’abril son com tots els dies a aquest món per tothom que no sigui ja perico; amb coses bones i dolentes. I com no solament de futbol viu el perico blanc i blau, en repassarem algunes.

En el Santoral català, es celebra Sant Juli I, papa (romà, 337-352); sant Damià, bisbe; santa Vísia, Josep Moscati, Zenó de Verona, bisbe i martir; Víctor, martir; Sabas, martir; Florentí, abad.

El dotze d’abril més important a Espanya, va ser en 1931, quan es van celebrar eleccions municipals, i les candidatures de socialistes i republicans van guanyar en 41 de 50 capitals de província, i tot i perdre aclaparament per una diferència de 3-1 en el total dels municipis espanyols, tothom inclòs el sobirà va entendre que havia hagut un vot de càstig al règim en els llocs on el nivell intel·lectual de la població era mínimament acceptable i on els sufragis reflectien la realitat social lluny del omnipresent caciquisme existent a nivell rural. Així ho va entendre don Alfonso, com diria aquell locutor que tots sabeu “Se ha acabado un ciclo”. El que va venir després, forma part de la història però sobrepassa la intenció d’aquest comentari.

Per EE.UU. és un dia de dol: va morir el 32è president Frankin Delano Roosevelt. L’únic que va guanyar quatre processos electorals, va conduir fins gairebé a la victòria (el triomf, no l’àliga del Benfica) al seu país i per molt poc el seus ulls no van pogué veure l’enfonsament del Tercer Reig alemany.
I a més, en un dotze d’abril de 1861 va esclatar la Guerra de Secesió nord-americana, l’única que han vist en les seves fronteres des de que van assolir la independència en 1776.

En un dotze d’abril, els creuats de la IV Creuada van saquejar Constantinopla en 1204, en 1654 Inglaterra s’anexa Irlanda i Escocia, quaranta vuit anys abans havia adoptat la Union Jack com a bandera del que seria la Gran Bretanya.

Bartolomé Mitre va assumir la presidència de la República Argentina. I en Espanya moria la Reina Juana I (la “boja”) en 1555 en Tordesillas (Valladolid) en ple desequilibri mental que havia estat motiu per a ser reclosa apartada de l’activitat política pròpia de la seva condició de sobirana. Van descansar les seves despulles en la cripta del convent fins 1574 que el seu net Felip II les van traslladar al Monestir del Escorial i posteriorment a Granada.

En 2003, a Hongria triomfa un referèndum per adherir-se a la Unió Europea.


Per la ciència va ser un dia important. Yuri Gagarin, (com ja haureu vist al Google en caricatures ahir) en 1961 es converteix en el primer ser humà en “orbitar” al voltant del planeta amb una nau espacial Vostok 1 . Anys després, en 1982 el “Columbia” seria el primer transbordador espacial en tornar a la terra en vol aterrant com un avió.
En 1955 es va demostrar l’eficàcia de la vacuna Salk contra la poliomielitis.

En el món de la cultura, aquest dia va néixer Garcilaso de la Vega, en 1539. Va morir un dels germans Álvarez Quintero, Serafín, en 1938, creadors del teatre costumista. En 1857, Gustave Flaubert va publicar l’obra “Madame Bobary”, i en 1975 va morir la cantant Josephine Baker i en 1933 neix Montserrat Caballé. José Luis Garci obté el primer oscar per el cinema espanyol amb el film “Volver a empezar”.

Eurodisney va obrir en les afores de la capital francesa un centre d’oci en 1992, i com anècdota futbolera, dir que en 1891 van tenir lloc els dos primers partits de futbol a l’Argentina: Buenos Ayres FC s’enfrontar a Saint Andrew’s i Old Caledonians a Belgrano FC.

Com poden comprovar un dia com qualsevol altre en el curs de la història. Però per els seguidors blanc i blaus es recordarà com el dia de la Copa en el Bernabeu, i la nit que els pericos van derrotar l’àliga.



S E N T I M E N T P E R I C O . C O M