L'ESPANYOL GUANYA A L'ATHLETIC, EN UN GRAN PARTIT (3-2)

RCD Espanyol: 3 – Athletic Club: 2

Impressionant! L’equip iguala en punts al quart classificat, zona champions.
Víctor Sánchez amb dos gols i un gran partit, senzillament genial!.

En un grandiós partit del RCD Espanyol, l’equip d’Aguirre ha vençut aquesta nit a l’Athletic Club de Bilbao per 3-2. Els d’Ernesto Valverde s’han vist superats per un Espanyol immens, en el que al marge de la gran actuació de tot l’equip i d’aquesta fe i esperit de lluita i sacrifici que el mister Aguirre ha inculcat a l’equip, al marge també de ser un equip treballat, que es sap replegar i que no dona una bola per perduda, brillen amb llum pròpia el duet de la parcel·la ampla: Víctor Sánchez en pla golejador, omnipresent, recolzat per la gran revelació, David López.

Aguirre a més, té suficient amplitud de plantilla com per pogué prescindir amb degudes garanties d’èxit de jugadors com Lanzarote després del seu gol, Thievy, o els fitxatges Alex Fernández o Córdoba, doncs cap d’ells ha jugat ni un sol minut avui.  Un Athletic Club que tot i que l’any passat va puntuar (3-3) fa més de 15 anys que el quadre bilbaí no guanya a l’Espanyol com a local, tot i que arribava com un rival temible amb tres victòries i tan sols una derrota al Bernabeu.

L’Espanyol ha sortit a un ritme endiablat. L’equip de Valverde no s’ha quedat enrera, i ambdós conjunts amb fet una forta pressió. El partit era mogut i als dos minuts l’Espanyol ja ha deixat constància en el seu joc de què no anava a especular amb el marcador. Fuentes ha botat una falta que pentinant Héctor Moreno, David López a boca de canó ha rematat per sobre el travesser.  L’equip perico arribava a l’àrea rival i només amb una mica d’encert i precisió en els centres podia posar en seriosos problemes al quadre basc.

Polèmica als nou minuts quan els bascos han demanat punibilitat en unes mans de Colotto al saltar dins l’àrea.  Al quart d’hora Sergio García fa un dolent control quan es trobava dins l’àrea en bona posició. Pizzi fa una bona jugada, però tampoc està encertat en el centre final.   Als vint-i-quatre minuts, l’Espanyol s’avança quan Víctor Sánchez fora de l’àrea escorat a l’esquerra, deixa anar una volea amb l’esquerra que no pot aturar Gorka Iraizoz. Un gran gol del migcampista espanyolista.

El primer gran ensurt l’ha donat el conjunt basc en un contracop quan s’ha quedat tot sol Muniaín  i superant ja a Kiko, providencial Héctor Moreno ha tallat llençant-se a la gespa (33’). El quadre perico ha disposat d’una molt bona oportunitat quan una falta lateral penjada molt bé per, ha estat rematada de cap per Stuani, sortint l’esfèrica un pèl creuada a la dreta (38’).

Però l’alegria s’ha esvaït  de Can Perico, quan a poc menys de dos minuts per marxar als vestidors, l’Athletic ha culminat una llarga jugada de contracop que semblava ja haver avortat la cobertura perica, però el llarg desplaçament de Beñat li cau a Mikel Rico que li dona la passada de la mort a De Marcos que afusella Kiko establint les taules en el marcador. Massa poc premi per tant desgast i esforç...

Però al poc de la represa, l’Espanyol li torna la jugada al quadre basc. Gran control de Pizzi amb el pit i amb una passada elevada d’esquenes habilita per Sergio García. Aquest posa una bola centrada rasa que li cau a Víctor Sánchez tot sol dins l’àrea, qui envia la pilota al forat que té Gorka a la seva esquerra. L’equip de Javier Aguirre tornava a posar-se per davant marcant a la porteria d’El Prat (doncs l’Athletic havia guanyat el sorteig de camps i havia escollit), com a premi al major esforç, lluita, i millor futbol, tot i que ha sigut més un partit de dur combat entre dos equips difícils de batre que un partit exquisit en quant a joc tècnic.

L’Athletic ha intentat tornar  a igualar el partit, i en el 51’, De Marcos ha rematat un servei de falta sortint fora l’esfèrica. En el 53’ Beñat ha posat a prova a Kiko Casilla amb un tret que el d’Alcover ha sabut rebutjar.

Mentre en el conjunt basc Valverde movia fitxa (deixava fora  a Iturraspe per Ubai), l’Espanyol patia un seriós contracop amb la lesió de Fuentes, que obligava dos minuts després a donar entrada a Capdevila. El veterà lateral ha errat en una de les primeres ocasions que ha tingut que intervenir i a punt ha estat de costar car. Després s’ha entonat lo suficient com per que no es ressentís la línia de cobertura espanyolista i el seu sistema defensiu.

Pizzi envià una molt bona bola per Sergio García qui a la mitja volta remata obligant a intervenir Gorka junt al pal dret. I arribava el tercer que feia vibrar Cornellà-El Prat com un dels partits més assenyalats en la recent història del coliseum perico. Stuani es quedava tot sol, anava a afusellar a Gorka quan queia obstaculitzat, i l’esfèria li queia a Sergio García qui ho tornava a provar, altre cop la pilota refusada i de cap per fí, a la tercera, entrava dins tot i que el meta navarrès ficava la mà i treia la bola de dins un cop havia travessat la línia de gol.

Amb el marcador ha favor (3-1) als espanyolistes els hi sortia gairebé tot esperonats per un públic lliurat a l’equip. Pizzi a més jugava els seus millors minuts com a perico i semblava que Sergio García revifava després de seguir no estant al seu millor moment tot i el gol anotat.

Valverde fa una doble substitució entrant Susaeta i Ander Herrera. El propi Susaeta posarà una bola d’or per Aduriz qui tot sol dins l’àrea remata de cap molt malament quan ho tenia tot al seu favor. Mentre per part local, havia debutat el romanès Torje i poc després Abraham ocuparà el lloc deixat per Pizzi. Precisament el romanès ho intentarà amb un tret ras que aturà Gorka.  Un servei de falta en la frontal es penjat per Abraham, passada, i Colotto és a punt de treure petroli en l’acció rematant una bola que llisca el pal dret.

En els darrers minuts l’Espanyol trontollà més del compte després d’un cansament ja més que evident i l’Athletic intentà a la desesperada treure’n profit. Però l’Espanyol ha sabut resistir i només en el primer minut dels tres d’afegit s’ha acabat complicant la vida quan Ibai ha llençat un lliure directe dins la porteria de Kiko. El meta espanyolista ha deixat massa forat a la seva dreta i quan s’ha llençat no ha pogut arribar a l’esfèrica.

El gol només ha servit per demostrar-nos a tots nosaltres, que la idiosincràsia d’aquesta entitat passa necessària i obligatòriament per patir sempre, inclòs quan ja ens pensem que no... que avui ens ho estalviarem... Sortosament tot ha quedat en simple anècdota, i només finalitzar aquesta crònica dient dues coses: Primer, que l’equip es queda a dos gols de Zona Champions, sent el Villarreal (proper rival, dijous al Madrigal) el que l’està ocupant. I segon, que una lliga que passa per considerar-se la millor d’Europa (clarament ja fa força temps que ha deixat de ser-ho, però alguns encara ho creuen), és indigne de tal condició un horari com el d’avui, que obliga a molta gent a no pogué desplaçar-se de comarques a l’estadi, a famílies amb nens, etc., quan es dona per TV en obert, i a qui escriu aquestes línies a arribar a aquest punt a més d'un quart de quatre del matí...

RCD Espanyol: Kiko Casilla; Javi López, Colotto, Héctor Moreno, Fuentes; David López, Víctor Sánchez; Stuani, Pizzi, Simao; i Sergio García.
Substitucions: Capdevila per Fuentes, m. 61; Torje per Simao, m. 73; Abraham per Pizzi, m. 80.

Athletic Club: Iraizoz; Iraola, Gurpegui, San José, Laporte; Mikel Rico, Iturraspe, Beñat, De Marcos; Muniaín i Aduríz.
Substitucions: Ibai per Iturraspe, m. 57; Susaeta i Ander Herrera per Beñat i De Marcos, m. 72.

Àrbitre: Juan Martínez Munuera, del comitè territorial valencià,  assistit en bandes per David Canales Cerdá i Víctor Hugo Fernández Suárez.  Ha mostrat cartolines grogues a Héctor Moreno, m. 17 i David López, m. 72 per part local i a Aduriz, m. 31, i San José, m. 88.

Gols: 1-0: Víctor Sánchez, m. 24; 1-1: De Marcos, m. 43; 2-1: Víctor Sánchez, m.49; 3-1: Sergio García, m. 65; 3-2: Ibai, m. 91.

Incidències: Encontre corresponent a la cinquena jornada del campionat de lliga de Primera Divisió, disputat a un horari totalment impresentable (22:00h.) d’avui dilluns a l’Estadi del RCDE a Cornellà- El Prat. S’han donat cita a aquest intempestiu horari en un partit que a més era televisat en obert, 17.910 espectadors.  Victòria 900 del RCD Espanyol a la lliga, del que encara és el 6è club d’Espanya.