EN UN FINAL D'INFART I A LA PRÒRROGA

(Pavelló Olesa de Montserrat, Baix Llobregat: Josep Maria)

CB Olesa-Espanyol: 77 – CB Hondarribia –Irún: 76

Primer triomf
El CB Olesa-Espanyol va obtenir de manera èpica, el primer triomf en el play-off per aconseguir plaça per la Eurocopa de Clubs, en vèncer a la pròrroga al conjunt basc del Hondarribia – Irún, vuitè classificat en la lliga regular.

Feia por, el conjunt basc, quan el vàrem veure entrenar, per la presència de la pivot alemanya Katja Bavendam, nascuda a Hamburgo fa 24 anys i fitxada fa uns mesos per el conjunt basc. La pivot s’eleva fins a 203 cm. i supera en més de 7 cm. el sostre del CB Olesa-Espanyol, la russa Olga Podkolvanikova.

Però a l’hora de la veritat, en aquest encontre rés de rés: Només va intimidar i causar estralls en la pintura en els primers moments, que juntament amb la nord-americana Stacey Lovelace, aconseguiren distanciar al seu equip fins a un perillós 2-11 en el marcador. Però, de seguida es va carregar amb dues faltes personals i el seu tècnic la va substituir.

Olesa-Espanyol va començar força malament: Tret de dos tirs lliures convertits per Kelly, li va costar molt anotar la primera cistella fins que Ana Cruz (la millor d’Olesa-Espanyol sense cap tipus de dubta), va anotar per primer cop establint l’advers 4-11.

Sense Katja Bavendam en la pista, Olesa-Espanyol va reaccionar arribant a acostar-se en el marcador (11-13), però un triple de Lovelace va augmentar fins a vuit punts l’avantatge de les basques. Cruz, amb un 2+1 convertit, reduir fins al 14-19 en que va finalitzar el primer temps.

Cal destacar per l’equip visitant, els 24 punts i 9 rebots de Jovana Rad, que va ser l’autèntica protagonista del partit en el tram final, i la més destacada de les setze jugadores que van trepitjar el parquet del pavelló d’Olesa.

El segon quart va començar amb intercanvis de triples (Dapo i Liljestrand), i amb una reacció catalana que va permetre posar-se mínimament per davant al conjunt local (cistella d’Olga, 23-22 i triple de nou de la sueca Liljestrand 26-24), però un dels tres 2+1 que va aconseguir Jovana Rad va tornar a distanciar a Hondarribia i juntament amb una cistella sobre la botzina del temps de Helen Luz, establiren un 26-32, en el simultani.

El conjunt de Lucas Mondelo no acabava de imposar el seu joc, i estava molt desencertat en el tir. En el darrer tram del segon quart, un triple de Jordana torna a posar per davant a les locals a falta d’un minut i setze segons per la mitja part. Fins el descans, el segon 2+1 de Rad, la tercera personal de Bavendam (desapareguda després dels primers minuts), un triple d’Helena Boada i un intercanvi de cistelles en els darrers segons, amb penetració resolta sobre la botzina d’Ana Cruz (com no!), i victòria d’un sol punt 40-39.

En el principi del tercer quart, les locals obtindran la màxima avantatge (44-41), però de nou amb un triple de Pelaez i un parcial de 0-7, tornarà a col·locar a les basques per davant. Cinc punts consecutius de Noemí Jordana seguiran mantenint a Olesa Espanyol dins el partit remuntant l’avantatge visitant (45-50) i amb cistelles de Cruz i Olga, col·locaran al conjunt català (52-50) per davant.

En aquests moments emergeix la figura de la parella arbitral amb unes més que discutides decisions que perjudiquen sensiblement al conjunt local, en mig de l’esbroncada de l’afició. Un triple d’Helena Luz i altre cistella a falta de pocs segons de Cruz, deixen un ajustat 55-54 obert a totes les possibilitats.

En el darrer quart, una més que clara personal no xiulada a Olga, acaba amb un contracop i llançament dins des de més enllà de 6.25 a càrrec de Helen Luz. Amb cistelles de Kelly i Cruz s’iguala el matx a falta de 6’36’’ pel final.
Triple de Lovelace i posteriorment cinquena de Luz. L’intercanvi de cistelles portarà diverses igualades en el marcador, arribant-se a un 64-64 a falta de 2’37’’ amb contusió d’Ana Cruz que ha de ser substituïda.

Arriba l’hora de la veritat, i Dapo només converteix un tir lliure, Olga empata errant-ne també un, i a falta d’ 1’29’’ li cau la cinquena a la jugadora russa.
Hondarribia no pot trobar forat en la ferm defensa catalana, s’exhaureix la possessió. La pilota per les catalanes però, Helena Boada es juga el triple, erra, i agafa el rebot en atac Jael, qui obrint a l’espai a Ana Cruz anota a la mitjana distància, a falta de 28segons i 6décimes, el 67-65.

Temps mort, i personal en atac de l’alemanya en el bloqueig, però Kelly des de la línia de tirs erra els dos llançaments a falta de 10 segons i 7 dècimes.
Olesa-Espanyol defensa bé, Hondarribia falla, però Rad agafa el rebot en atac a falta de set dècimes, i els àrbitres xiulen personal sobre Jovana Rad, qui falla el primer, i tira a fallar el segon, amb la fortuna que agafa el rebot i encistella.

La taula dona per valida una cistella clarament fora de temps (en quant toca ferro i va a la jugadora servia, que agafa la bola i llença, les 7 dècimes ja s’han exhaurit amb escreix). Les protestes no valen, i es va a la pròrroga.

En el temps suplementari, les locals son les primeres en anotar (Kelly), però Hondarribia li dona la volta (69-71). Un triple de Jordana, torna a col·locar per sobre a les catalanes que amb una excel·lent defensa, les visitants no poden llençar exhaurint el temps. El marcador reflecteix un 72-71 (36’’) que amb un triple de Cruz ja recuperada, en el darrer segon de possessió, eleva a quatre punts (75-71, màxima avantatge) la diferència.

A 8segons i 9 dècimes anota Hondarribia (75-73) però Jordana des de la línia de tirs lliures demostra la seva veterania i deixa enllestit l’enllestit l’encontre amb un 77-73 decisiu. El triple coincidint amb la botzina d’Ana Suárez quedarà en simple anècdota i deixarà el marcador amb l’esmentat 77-76 que va finalitzar l’encontre.

Ara, el conjunt de Lucas Mondelo haurà de visitar la pista del conjunt basc, en busca del punt definitiu. En cas de derrota, s’hauria d’anar a un tercer i definitiu encontre, dissabte a Olesa de Montserrat