divendres, 14 d’octubre del 2011

AHIR, VA FER 40 ANYS...

40 ANYS DE FUTBOL FEMENÍ.
DINS LA GPE MANIGUA ES VA CONSTITUIR LA SECCIÓ.

Ahir va fer quaranta anys que va tenir lloc la constitució oficial del futbol femení al RCD Espanyol. Era l’octubre de 1971.

El club espanyolista acabava de pujar a 1a. Divisió de la mà de “Sant” Josep Fusté i tenia lloc la primera temporada de l’era Manuel Meler, amb Daucik a la banqueta. Aquella temporada era de transició abans que José Emilio Santamaria aterrés a Sarrià, es va saldar amb un onzè lloc, amb cinc negatius i sent l’equip perico menys golejador en lliga de tota la història. Però va salvar els mobles i inclòs es va permetre derrotar al campió Valencia en la darrera jornada a Sarrià, fent un favor - que no van aprofitar - al FC Barcelona i a l’Atlético de Madrid -.

Aquella nova temporada 1971/72, un grup de socis del RCD Espanyol van trobar en la Gran Penya Espanyolista Manigua, l’aixopluc que el club tocat i pràcticament enfonsat econòmicament després de tot “l’affaire” Vila Reyes i el descens de categoria, no estava disposat a donar. Per que a més, les mentalitats d’aquells senyors encorbatats i de puro, que conduïen amb el màxim d’esforç i sacrificis la nau espanyolista no estaven encara preparades ni predisposes per acceptar ni molt menys afavorir, la gestió directa d’un equip femení, i menys de futbol, cosa molt mal vista en aquells temps encara...

Sortosament la GPE Manigua va donar totes les facilitats per que els fundadors del femení tinguessin en aquesta ambaixada perica tot el suport i inclòs la seu social, per tirar endavant un projecte que ha esdevingut amb el pas del temps com tot un encert.

Quaranta anys després, el club tenia pensat celebrar aquesta fita. La marxa de Josep Ramió del consell d’Administració, els canvis polítics a nivell català amb la marxa de persones claus pel tema patrocinis, les escassetats econòmiques que travessa l’entitat espanyolista i que han causat retallades en la pròpia plantilla minvant el seu potencial, han paralitzat projectes previstos de homenatjar amb diversos esdeveniments, aquest aniversari del futbol femení. Esperem al menys que la pròpia entitat del RCD Espanyol se’n faci ressò tard o d’hora. De moment ahir, no va ser així, però naturalment un cop refrescada la memòria, a bon segur tots els espanyolistes i tots els membres del nostre Consell d’Administració se’n sentiran orgullosos d’haver assolit aquesta fita.

En el camí, centenars de jugadores, dones, noies, nenes, tècnics i auxiliars. Responsables i administradors de la secció. I fruït d’aquests quaranta anys, ser campió de la Superlliga, de la Copa de la Reina en cinc ocasions (més que els nois), estar entre els deu millors d’Europa a la màxima competició continental la temporada 2007/08, ser campió de Catalunya en quatre ocasions, i un munt de tornejos des d’un bon primer moment. I el que és més important: Ser la icona i la punta de llança, com en el seu dia el Volley Femení (tres lligues i cinc copes de la Reina) d’un canvi de mentalitat, un canvi a la societat, d’igualtat, d’eradicar miserables i vetustes idees masclistes, i donar pas a tota una quantitat ingent de senyores, noies i nenes que no només omplen l’Estadi de Cornellà com a socis de l’entitat en més d’un 35% sinó que a més, moltes d’elles practiquen ufanoses i satisfetes un esport que tenen el mateix dret a practicar que els homes, lluint nostres colors i deixant-los el més a munt possible, malgrat les dificultats que amb el pas del temps –des d’aquells pioners fins les darreres peripècies del dia a dia en l’actualitat – han hagut de suportar i patir amb resignació.


ACTA FUNDACIONAL DEL FUTBOL FEMENÍ DEL RCDE








2 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Josep Maria, per recordar-nos-ho. La veritable història no "l'interessa" a quasi ningú...
Gràcies, GPE MANIGUA!

JOSE CARRERA ha dit...

Moltes felicitats i seràn molts anys més, sempre amb el femení. Visca l'Espanyol femení.




S E N T I M E N T P E R I C O . C O M