LANZA CONVERTEIX UNA POLÈMICA DECISIÓ ARBITRAL,
EN EL GOL DEL TRIOMF ESPANYOLISTA A GRANADA

Granada CF: 0 – RCD Espanyol: 1

“Lanzados”!

Un magistral gol de lliure indirecte de Lanza avançat el segon temps, li ha donat el primer triomf a domicili a l’Espanyol d’Aguirre en aquest campionat. El gol ha sigut conseqüència d’una errada arbitral de Iglesias Villanueva. Sense que serveixi de precedent, una decisió del col·legiat ha afavorit els interessos espanyolistes. Aquest fet segurament serà esmentat – i magnificat, que ja els coneixem -  pels quatre cantons de la nostra geografia mentre situacions anàlogues o tremendament pitjors son ignorades o senzillament justificades. Aquí en fem ressò d’aquesta circumstància del joc que en aquest cas, el magistral llançament de Lanzarote ha convertit en jugada clau del partit; sinó, lògicament ni se’n parlaria d’aquesta errada arbitral...

Aguirre ha tret un onze amb forces variacions. Raul Rodríguez ha ocupat el lloc de Moreno no convocat, i com a sorpreses, Stuani s’ha quedat a la banqueta donant-li el “vasco” Aguirre descans després també del seu periple amb la selecció del seu país. Lanza ha ocupat el seu lloc. L’altre novetat, la presència de Abraham en una posició de falsa mitja punta, recolzant el doble pivot en la medul·lar, en lloc d’un poc afortunat Pizzi en els primers partits de lliga. Qui naturalment ha seguit en l’equip, ha sigut Simao del que segueix confiant cegament el tècnic mexicà.

El primer temps ha sigut per oblidar. No de l’Espanyol, sinó d’ambdós conjunts, més tenint en compte que qui jugava a casa era el conjunt andalús i per tant qui més tenia que arriscar. Soporífer, autènticament un suplici per l’espectador neutral que volgués veure futbol, en el que el més positiu, el punt que donava el 0-0.   La millor acció en la primera meitat del primer temps fou al 19’ en una acció espanyolista que acabà  amb una centrada massa passada   Un perillós servei de falta executada per Lanza al 23’ s’estavellà a la tanca.

L'ensurt l'ha protagonitzat Kiko Casilla abans del 29’ en un servei de cantonada des de l'esquerra de l’atac andalús. Al d'Alcover se li escapa una fàcil pilota enrera, i reaccionant molt bé desfent la greu errada, salva amb reflexes sobre la mateixa línia de gol davant Jeison Murillo i ievitant que la pífia acabi significant el primer del Granada. Minuts després una falta llençada per Simao és rematada de cap per D. López en bona posició, sortint l’esfèrica per sobre el travesser. En el 33’ perillosa falta junt a la lateral de l’àrea espanyolista, executada per Dani Benítez, molt desviada sense conseqüències. Descans.

En el segon temps, el Granada ha sortit més fort que els espanyolistes i ha protagonitzat diverses accions de perill en els primers minuts.   Una acció individual de Riki finalitzada amb xut des de la frontal força alt. Després d'una pèrdua de Simao ha provocat una contra amb  bona acció de Bryan Angulo retallant a un defensor espanyolista i intentant sorprendre a Kiko, amb un llançament que surt fora a l'esquerra.

Aguirre ha donat entrada primer a Stuani. Al poc l’equip perico és  a punt de treure petroli en una recuperació al cantó esquerre de l’atac visitant en una errada defensiva local. Raul Rodríguez  remata de cap per sobre el travesser, en altre acció a pilota aturada en un servei de cantonada llençat per Lanza (57’).

Sergio marxa amb cara de pocs amics i llençant el braçal de capità , ocupant el seu lloc  el davanter francès Thievy. El del Bon Pastor, molt sol davant – també cal dir-ho-, tampoc ha ofert el que tots esperem d’ell en aquest partit.  L’Espanyol avança línies, fet que provoca diversos contracops locals, com un  amb superioritat numèrica mal finalitzat per Dani Benítez força increpat pel públic granadista. En altre ràpida contra local seria Pereira qui se la juga amb un remat força alt (63’). El resen ingressat Ighalo supera a Raul enganxat a la banda i la seva centrada xut es aturada per Kiko.  Lliure directe a càrrec de Fran Rico per sobre del travesser, m. 72’.

I arriba la jugada clau del partit. El col·legiat indica cessió (74’) al porter del Granada en una acció en que la pilota rebotant en Thievy arriba a Roberto. Força protestada pels granadins la decisió, Iglesias Villanueva no es fa enrera i ordena el lliure indirecte dins l’àrea andalusa. Toca molt en curt Simao, pel magistrat llançament de Lanzarote que colpejant al pal esquerre, entra dins.  La sort que li mancà en el Ciutat de Barcelona, avui ha obtingut el just premi del gol del triomf de l’equip perico.

Però el Granada ha estat a punt de llençar a les escombraries l’alegria espanyolista. El sempre perillós Riki junt a la línia de fons, controla amb el pit, torna a deixar en evidència a Raul Rodríguez per dos cops, i la pilota acaba sent rematada estavellant-se al pal esquerre. Ensurt de consideració...

En el 81’ el partit queda ja trencat. Ighalo que havia sortit en el 65’ veu la cartolina groga per protestar davant Iglesias Villanueva. Segons més tard, segueix protestant airadament i veu la segona groga, deixant al seu equip amb 10 jugadors.

L’Espanyol dominant el marcador i amb superioritat numèrica sobre el camp, dominà els següents minuts i sortint al contracop creà ocasions de molt perill en ràpides accions com una  escapada de Thievy que s’escapa com una fletxa per l’esquerra i arribant a l’àrea, assistència forçada sobre Lanza al tocar en un defensor, i a aquest  no li arriba gairebé la bola i no  pot colpejar bé; amb tot,  el remat de Lanza  tocant lleugerament Roberto surt perillosament fora junt al pal esquerre. Havia pogut ser la sentència.

El conjunt granadista molt nerviós tallant en faltes clares algunes accions. Bon debut d’Alex Fernández que -amb el marcador i tot a favor- ha contribuït amb uns bons minuts.  L’equip espanyolista ha mantingut la seguretat defensiva de tot el partit amb un Colotto que tot ho ha tallat, i ha arribat a la fi del partit amb els tres punts a la butxaca. El col·legiat no s’ha volgut complicar més la vida ja,  i només ha afegit tres minuts quan s’havien perdut forces més... L’empat per joc hauria sigut força més just, doncs els mèrits d’uns i altres han sigut força igualats, però en el futbol passen aquestes coses. Prou que ho sabem els pericos...

Granada CF: Roberto; Nyom, Jeison Murillo, Diakhaté, Brayan Angulo; Recio, Fran Rico; Buonanotte, Pereira, Dani Benítez; i  Riki
Substitucions: Mainz per  Diakhaté, m. 46; Ighalo per Dani Benítez, m.65; El Arabi per Riki, m. 79.

RCD Espanyol: KiKo Casilla; Javi López, Colotto, Raul Rodríguez, Fuentes; David López, Víctor Sánchez;  Lanza, Abraham, Simao; i Sergio García.
Substitucions: Stuani per Abraham, m. 55; Thievy per Sergio García, m. 58; Alex Fernández per Simao, m. 79.

Àrbitre: Ignacio Iglesias Villanueva del comitè territorial gallec, assistit en bandes per Alfonso Costoya Rodríguez i Enrique José Ramos Ferreiro.  Cartolina groga a Lanza, m. 21, Fuentes, m. 38, Diakhaté, m. 39, Javi López, m. 71, Recio, m. 75, Ighalo, (m. 81 i 81’ expulsat), Nyom, m. 86.

Gol: 0-1: Lanza, m.76

Incidències: Encontre corresponent a la quarta jornada del campionat de Lliga de 1a.Divisió, disputat aquest migdia al camp "Nuevos Los Carmenes" de Granada, lloc on va debutar el tècnic mexicà. S'ha guardat un minut de silenci abans de l'inici del partit.  Primer gol de Lanza en la màxima categoria del futbol espanyol. Debut del migcampista Alex Fernández en l’Espanyol.