dissabte, 19 de novembre del 2011

COL·LOQUI A LA PENYA 9 BARRIS
SOBRE EL MÍTIC EQUIP DELS ANYS 20 I SAPRISSA.















(Seu social de la Penya Espanyolista 9 Barris, Barcelona: Josep Maria)

Recordem nostra història.

Aquest vespre ha tingut lloc a la seu social de la Penya Espanyolista de 9 Barris, al Passeig Verdum de la capital de Catalunya, un col·loqui sobre el mític equip de l’Espanyol dels anys vint i més concretament sobre la figura de Ricardo Saprissa.

L’acte que ha estat presentat pel President de la Penya Espanyolista de 9 Barris, Alberto Ferrero, ha comptat com a ponents a Sergio Fidalgo, com a editor del llibre: “Ricardo Saprissa: Una vida de leyenda” i a Jordi Puyaltó, coautor de l’obra amb l’escriptor costa-riqueny  José Antonio Pastor.

Jordi Puyaltó ens ha explicat el perquè d’aquest llibre, la seva passió personal pel personatge, la final de “l’aigua” de 1929, tota la personalitat d’aquell gran esportista doble campió de Catalunya i d’Espanya a la disciplina esportiva del tennis en la modalitat de dobles, va participar en els JJ.OO. de París, va ser campió d’Espanya de hoquei gespa amb el Real Polo Hockey, va practicar el bèisbol, i finalment en futbol va ser campió de Catalunya i d’Espanya amb el RCD Espanyol. A la final de Mestalla de 1929, l’Espanyol va conquerir per primer cop la glòria futbolística al màxim nivell nacional. Va ser el fundador i mecenes de la Penya Saprissa, autèntic viver de futbolistes i precursor del que es pot considerar com la pedrera espanyolista d’aquella època. I a Costa Rica va fundar un dels clubs més llorejats del continent americà: El Deportivo Saprissa. En 1932, va ser anomenat President Honorific del RCD Espanyol. Condició aquesta que s’ha perdut en l’oblit amb el pas del temps, i que gens ha interessat als diferents consellers un cop es va donar a conèixer amb l’aparició de documents que ho acreditaven.

I tot això sent un esportista amateur. Sense cobrar mai, per a vergonya d’alguns en aquests temps tant materialistes com els que ens envaeixen. Homenatge just doncs, a aquells mítics jugadors com van ser Ricardo Zamora, Saprissa, González, Kaiser, Solé, Trabal, Ventolrà, Broto, Tena, Padrón i Tin Bosch sense oblidar-nos de Portas o de l’altre germà Tena, (que no van jugar la final per diferents motius –lesió i sanció-) que van portar al nostre club al més alt nivell aquell 3 de febrer de 1929.   

Jordi Puyaltó ha fet lliurament d’una fotografia emmarcada (veure foto) de la formació espanyolista de la tornada de les semifinals d’aquella Copa d’Espanya (del Rei) a Les Corts on l’Espanyol va aconseguir empatar a un gol (a l’anada a Sarrià havia vençut el quadre perico per 2-0) i accedir a la gran final.  

També Puyaltó s’ha referit a la figura de Luis Gamito Iturralde “Pasabalón” director esportiu de la Penya Saprissa. Ens ha llegit la carta que li va enviar a Saprissa quan aquest ja va marxar de Catalunya a terres centreamericanes, i ens ha mostrat un parell de quaderns (veure darreres fotos) amb correspondència i documentació d’aquells moments.  

Després de tota la dissertació, s’ha passat a un torn de preguntes del públic assistent tant per Puyaltó com per Sergio Fidalgo. Després de diverses preguntes sobre la personalitat i la figura esportiva de Saprissa, altres temes polèmics com el poc interès del Consell en la creació d’un Museu, tantes vegades anunciat el seu estudi i sempre arraconat, han sortit a la palestra, inclòs les retallades en el futbol femení com a quantitats miserables per una entitat com l’Espanyol però que a l’hora de la veritat deixen a mitges un projecte tant il·lusionant per la institució com era i és el futbol femení, mentre en altres operacions (fitxatges fracassats) se’n van quantitats ingents amb les quals amb poc d’elles es podria dur a terme el museu o mantenir un equip femení amb aspiracions, si hagués la suficient sensibilitat.     

L’acte ha comptat amb la presència del President de la Federació de Penyes del RCD Espanyol Alberto Ariza, de la seva muller (Eternos), penyistes de diverses ambaixades espanyolistes (entre altres Penya Espanyolista Sant Adrià, GPE Manigua, Penya Sants – Hostafranchs, Pericos Fidels, etc.), així com la presència de la ex consellera Anna Maria Fusté, i del redactor en cap de la revista 23 Perico, Domènec Gómez.   


2 comentaris:

Jordi Puyaltó ha dit...

Moltíssimes gràcies una vegada més Josep Maria per la feina que fas per difondre de forma altruista el nostre espanyolisme. Tu ets l'autèntic crack!. Una abraçada molt forta i moltes gràcies un cop més per la teva presència i pel teu suport i col · laboració !!!!.

Josep Maria ha dit...

Gràcies a tu per la lliçó d'història perica que ens vas donar d'aquella època tant oblidada i poc sabuda pels pericos. I també voldria per que a segons quines hores de la matinada ja les neurones no funcionen bé, afegir a aquesta crònica, l'aplaudiment en forma d'homenatge que en l'acte a la Penya 9Barris va tenir lloc pel periodista perico José Manuel Oliván de Radio Marca per la defunció del seu pare i que únicament per lapsus de memòria havia estat omitit.

Salutacions!




S E N T I M E N T P E R I C O . C O M