GRAN TRIOMF D'UN ESPANYOL, QUE EN UN
MOLT BON PARTIT, LI REMUNTA AL VALENCIA (3-1)

RCD Espanyol: 3 – Valencia CF: 1

Primera i gran victòria espanyolista, d’aquest campionat.

El RCD Espanyol ha obtingut la primera victòria d’aquest campionat 2013/14, i ho ha fet després de remuntar el gol valencianista, arribant als minuts finals amb una exigua renda que no només han sabut mantenir els deixebles de Javier Aguirre, sinó que inclòs han sabut ampliar evitant-nos a tots un sofriment límit en el llarg afegit. Thievy (a gol per partit) ha fet el decisiu 3-1 després que els dos primers arribessin fruït de jugades d’estratègia. Caldria preguntar-se com s’assetjaven aquests tipus de jugades amb l’anterior tècnic...

Els prolegòmens i l’inici d’aquest partit no semblaven a priori que tindrien aquest final feliç. Mentre a mida que passava la tarda el cel a l’àrea metropolitana de Barcelona es cobria totalment i els negres núvols feien presagiar que en cauria una de ben forta –tal com els meteoròlegs anunciaven-, les coses ja no es podien posar pitjor quan el quadre che s’avançava en la primera jugada que arribava a l’àrea espanyolista. Però per segon cop consecutiu els d’Aguirre eren capaç de sobreposar-se a l’adversitat i al final els tres punts fan que el paisatge es vegi força millor, sense naturalment llençar les campanes al vol, doncs qui sap que li depararà el destí a Can Perico en aquests dies que manquen per que es tanqui el mercat...

Arrencava ben endollat l’Espanyol intentant sorprendre als valencianistes quan a la meitat del primer minut una obertura de Javi López per Pizzi acaba amb un centre d’aquest, que remata de primera Simao un pèl creuat. Tres minuts després una recuperació de Sergio, serveix per habilitar a Pizzi però la centrada d’aquest la talla a còrner un defensor.  Més clara la que ha tingut el central Colotto incorporat a l’atac en rebre una bona centrada de Fuentes, però el jugador argenti ha rematat de cap tan malament com ha sabut...

Però quan es complien els nou minuts de joc, el Valencia ha deixat gelat l’estadi quan en la seva primera jugada ben trenada, la pilota l’ha rebut Hélder Postiga després de deixar-li molt bé Jonas, i el portuguès  “fent de Soldado”, ha batut a Kiko amb un remat inapel·lable, ajustat a la dreta. Era el 0-1 que complicava i força les coses per l’equip espanyolista.

El Valencia amb el seu golet ja es pensava que tenia pràcticament feta la feina i que tan sols era qüestió d’especular en el joc, mantenint  la possessió davant un Espanyol que el gol lògicament l’havia deixat ben tocat. Però l’equip espanyolista ha mantingut les maneres i en el 18’ ha vist com s’anul·lava per posició antireglamentària una jugada que ha acabat amb la bola dins la porteria de Diego Alves tot i que ja havia xiulat prèviament el col·legiat Velasco Carballo la infracció.

En el 20’ bona oportunitat per Simao, però el portuguès estavella el llançament d’un cop franc, en la tanca valencianista.  Bona mitja volta de Stuani dins l’àrea i la seva centrada la talla de cap Mathieu  enviant a còrner. Tampoc Sergio García està encertat quan rematant de cap un bon servei de Simao, envia l’esfèrica fora en una gran ocasió dels locals.

Un Valencia que espantava tant per la qualitat d’alguns dels seus homes i per la pròpia entitat del rival, però que a l’hora de la veritat, no mossegava en absolut, doncs tan sols  ha arribat en comptades ocasions amb claredat al marc defensat per Kiko i no mereixia el triomf mínim que registrava el marcador. Així, el futbol ha sigut just i passada la mitja hora de joc, Simao decideix llençar el servei de cantonada en detriment de Pizzi. Pilota penjada des de la dreta de l’atac perico, i saltant més que ningú, David López anota de cap l’empat en un gol molt similar al que va aconseguir en el partit davant el Tottenham a Londres.

Simao en tasques defensives rebutja de cap al 37’ una perillosa centrada en un dels pocs contracops  dels valencianistes. L’equip perico pressionant força, lluitant per cada pilota, té uns bons minuts fins arribar al 41’ en el que el Valencia intenta donar l’ensurt en aquests minuts finals dominant el joc. A l’afegit, nervis, i picabaralla que no passa a més i que es salda amb cartolines per Simao i Rami.

En el segon temps, quan es duien poc més d’un parell de minuts de joc des la represa, l’Espanyol serveix altre cop des de la dreta un llançament a pilota aturada. En aquesta ocasió la falta lateral la fa efectiva Fuentes, enviant una bola d’or per què molt bé Stuani saltant i rematant de cap, enviï l’esfèrica dins la meta valencianista després que el cuir colpegés a la part interior del pal dret.

Era el gol que capgirava el marcador i posava per primer cop aquest campionat en avantatge al quadre perico.  La feble reacció visitant, un xut alt de Banega en una jugada amb molt de perill, i un llançament de Feghouli en rebre de Jonas, que bloca ben situat Kiko.

Mentre en el Valencia dona el seu tècnic Djukic entrada a Bernat i Canales, Aguirre fa lo propi situant Abraham en el lloc de Pizzi i posteriorment Thievy en la punta d’atac, per Sergio García. Finalment a manca de menys d’un quart d’hora situarà a Lanza per la dreta en el lloc de Stuani. El Valencia ho prova en el 75’ mitjançant Canales, però el seu centre xut es rebutjat de punys per un segur Kiko. Guardado sortirà en el lloc de Mathieu per part che.

A manca de dos minuts i mig pel final, quan el Valencia estava tancant al quadre català a la seva àrea i cada cop li costava més als blanc-i-blaus mantenir la possessió de l’esfèrica, quan la parròquia espanyolista que en menys de mitja entrada s’ha donat cita a l’Estadi es posava a punt per patir de valent davant les escomeses dels valencianistes – bé, menys els que tenen la costum de marxar cinc minuts abans sigui qui sigui el marcador –, l’Espanyol sentència el partit i ens evita el pitjor d'un llarg afegit.

Ha sigut després d’una gran acció de Lanzarote, qui ha deixat en evidència en la jugada tant a Guardado com a Javi Fuego, i en un pam de terreny els ha deixat enrera i ha donat la passada de la mort per Thievy Bifouma, qui dins l’àrea, ha afusellat per alt al meta Alves. Era el 3-1 i el públic perico ha pogut veure els darrers minuts sense cap tipus d’engoixa, tot i el darrer remat de Canales que desviat a córner, ha sortit a molt poc del travesser (89’).

RCD Espanyol: Kiko Casilla; Javi López, Colotto, Héctor Moreno, Fuentes; David López, Víctor Sánchez; Stuani, Pizzi, Simao; i Sergio García.
Substitucions: Abrahan per Pizzi, m. 63; Thievy per Sergio García, m. 72; Lanza per Stuani, m. 79.

Valencia CF: Diego Alves; Joao Pereira, Rami, Ricardo Costa, Mathieu; Javi Fuego,  Banega, Feghouli;  Michel, Jonás,  i Postiga.
Substitucions: Bernat per Michel, m. 63; Canales per Feghouli, m. 70; Guardado per Mathieu, m. 83.

Àrbitre: Carlos Velasco Carballo, del comitè territorial madrileny assistit en bandes per Roberto Alonso i Juan Carlos Yuste. Ha mostrat cartolines grogues a David López, m. 21, Simao, m. 45, Rami, m. 45, Banega m. 51, R. Costa, m. 79 i Abraham, m.92.

Gols: 0-1: Postiga, m. 9; 1-1: David López, m. 31; 2-1: Stuani, m. 47; 3-1: Thievy, m. 87.

Incidències: Encontre corresponent a la segona jornada del campionat de lliga de 1a. Divisió, disputat en l’Estadi RCDE a Cornellà-El Prat davant la presència de 18.121 espectadors. Abans de l’inici del partit s’ha guardat un minut de silenci en memòria de tots aquells espanyolistes que ens han deixat durant aquest parèntesi estiuenc, i en especial per l’aventurer Álvaro Bultó, espanyolista que ens va deixar ahir divendres.  Debut de Manu Lanzarote en la màxima categoria del futbol espanyol als vint-i-nou anys i mig.