A LA SEGONA PART,
L'ESPANYOL ESCLAFA AL MACCABI: 4-0

foto; josep maria

4-0: Pòquer d’asos. Ivan, Tamudo, Luis i Pandiani marquen en una golejada històrica.

En un partit que per el resultat sembla que ha estat un passeig, però que a la primera part l’Espanyol se les ha vist i desitjat per pogué portar perill a la porteria defensada per Davidovich, i per contra ha patit més d’un ensurt, amb el nerviosisme propi d’un empat a zero de l’anada que posava molt difícil les coses cas que els israelians marquessin.

L’Espanyol ha sortit amb tota l’artilleria; Amb Tamudo i Pandiani, amb Ivan i Luis, i amb la defensa titular. Moha li ha guanyat la partida a Riera, que s’ha quedat a la banqueta.

El partit no ha començat gens be. Al minut dos, una errada de consideració de David, ha provocat el contracop dels visitants i Gorka ha tingut que evitar mals majors al llançar-se i anticipar-se al remat dels davanters després de la perillosa centrada de Boccoli.

La primera aproximació perica ha tingut lloc després d’un desplaçament llarg de Jarque a la dreta on Luis ha centrat però Tamudo ha rematat en semi fallada, sense perill per la integritat de la meta hebrea.
Una centrada de David per darrera i un xut de Ivan de la Peña, que se’n va fora per poc després de rebotar en un defensa, i un llançament del mateix Ivan per sobre el travesser és tot el bagatge ofensiu del conjunt espanyolista en mitja hora de joc.

Però el Maccabi, tot i les baixes de Dirceu i Swan al mig del camp, es defensava, pressionava be, i amb Colautti i sobre tot Rafaelov portaven de mal viure a la reraguarda espanyolista, que sobre tot per la part esquerra feia bastant aigües. Així, Katan desde la frontal ha enviat un fort tret que Gorka en una bona intervenció ha resolt l’ensurt. Rafaelov després de internar-se a l'àrea, centra i Jarque evita la posterior rematada.

L’Espanyol començava a patir, el públic ho veia difícil, i els minuts passaven sense que el joc de l’equip millorés. Jarque no sap rematar una centrada de Luís García quan es trobava en immillorable situació. La desesperació comença a fer-se palesa, i més quan David García perd una pilota i Katan es marxa sol, i Torrejón ha de perseguir-lo com pot per cobrir i evitar que remati en condicions. El xut del israelià surt creuat, però de nou la por i els nervis afloren en Montjuïc.

Luis Garcia ho proba al minut 36, des de la frontal, i Davidovich rebutja sense que ningú arribi al refús. De nou Rafaelov torna a posar l’ai en el cos a la parròquia catalana, quan després de marxar-se de Chica, s’interna fins la cuina i dona la passada de la mort que in extremis talla Jarque, rebutjant el perill. Boccoli en jugada per la dreta, i Coloutti en un remat passant dos minuts del temps reglamentari ens diuen que als punts el Maccabi hagués guanyat i de carrer el primer temps.

Però com això es futbol i el que valen son els gols, l’Espanyol ha sortit molt més concentrat i efectiu en el segon temps. Tamudo ha donat el primer avís en jugada individual, rematant desviat. I al minut 53, Pandiani rep en la frontal, esmorteix la pilota per que De la Peña es tregui un sensacional tret, que es cola per tot l’escaire de la porteria defensada per Davidovich. Un gran gol digne del moment més oportú.

Aquest gol ha donat la tranquil·litat suficient al joc blanc i blau , al temps que ha posat coll amunt l’eliminatòria als israelians que no son pas un conjunt que faci gaires gols. Al tenir-se que obrir amb el marcador en contra, l’Espanyol ha passat com una piconadora per sobre del Maccabi, i en qüestió de deu minuts ha passat el marcador de registrar empat a zero, a un tres a zero que deixava totalment sentenciada l’eliminatòria.

I es que Tamudo ha assolit el seu quart gol de la seva trajectòria uefera, després d’una passada en profunditat de Pandiani, creuant lo just a la sortida del meta visitant i uns instants després, mentre la grada encara celebrava el gol que sentenciava l’encontre, Luis no s’ha volgut perdre la festa i ha arribat a una passada en profunditat magistral de Ivan, en un gol bastant similar a l’anterior.

Cal destacar com aspecte negatiu les lesions de David García que ha tingut que abandonar el terreny de joc, i de Moha que encara que no ha pogut ser substituït ha acabat l’encontre molt mancat de facultats físiques.

Al 68, Pandiani ha errat incomprensiblement el més fàcil; una centrada de Luis per banda dreta, ha acabat rematant de cap fora trobant-se sol i en una bona posició per un rematador de cap excepcional com ell.

El Maccabi estava vençut, i ja amb molt poca consistència ha intentat el gol de l’honor, però sols ha gaudit d’una ocasió en que Harazi en una pilota llarga a l’extrem ha centrat molt tancat i la pilota, alta, s’ha passejat per la porteria sense que ni defenses ni atacants la toquessin. Moisés obre a Luis, que engalta un fort tret que Davidovich rebutja com pot. Bona combinació entre Moha, Ito i Rufete, que acaba amb el llançament d’aquest últim, bastant desviat.

I ja en les acaballes de l’encontre, una gran jugada de Rufete que obre a Luis, amb l’ajut del rebot en les cames del defensa, i aquest li torna en profunditat al propi Rufete que dribla al porter però sense angle, estavella l’esfèrica a la xarxa exterior de la porteria del Maccabi Haifa.

Quan semblava que el 3-0 seria el resultat definitiu, una última centrada de Rufete precisa i preciosa al cap de Pandiani que sol i lliure de marca estableix el definitiu resultat i augmenta un gol més en la seva compta com a màxim golejador europeu del RCD Espanyol al llarg de la història.

Per tant, una gran segona part, antològica, històrica que no deuria fer oblidar els problemes de creació, de seguretat i en algun determinat lloc de la defensa del primer temps, però que a bon segur quedaran amagats i silenciats per el gran espectacle golejador i de joc, exhibit per l’equip a la segona part.

I demà el sorteig...un anglès (Tottenham), dos alemanys (Werder Bremen, i Leverkusen), dos espanyols (Sevilla i Osasuna), un holandès (AZ Kalmar), i un portuguès (Benfica) son els candidats a ser rivals de l’Espanyol.
Que la sort somrigui al conjunt de Valverde i ...¡ a per una plaça per les semifinals !
El somni continua...gairebé vint anys després, l’Espanyol torna a ser als quarts de final d’una competició continental. ¡¡¡Felicitats Espanyol !!!

Fitxa Tècnica.
RCD Espanyol; Gorka (8), Chica (7), Marc Torrejón (8), Jarque (7), David García (4) (Lacruz, m. 67) (6), Moisés (8), De la Peña (8) (Ito, m. 74) (6) , Moha (6), Luís García (8), Tamudo (8) (Rufete m. 65) (7), Pandiani (7)

Maccabi Haifa; Davidovich, Meshuman, Keinan, Harazi, Magrashivili (Keise, m. 72), Anderson, Gazal, (Arbertman, m. 60) Boccoli, Colautti, Katan, Rafaelov (Melikson m. 68)

Gols: 1-0 Ivan de la Peña, m. 53 , 2-0 Tamudo, m. 59, 3-0 Luis García, m. 61, 4-0 Pandiani, m.90

Àrbitre: Peter Fröjdfeldt, suec. Targeta groga a Gazal, m. 37

Incidències; Estadi de Montjuïc, 16.150 espectadors. Partit de tornada dels vuitens de final, de la Copa de la UEFA. Presència de seguidors del conjunt israelià, que han llençat dues bengales al començament del partit.

La figura del partit; Ivan de la Peña. Tot i que a la primera part las ha vist totes quadrades, i el joc de l’equip per ell liderat ha estat un desgavell impressionant, avui si que ha fet el que se li demana; fer un llançament de crac, aconseguint un gran gol que obria la llauna israeliana, i una passada magistral en el tercer.

Destacar a Jarque i sobre tot a Torrejón en moments molt compromesos en el primer temps han sabut solucionar els bastants maldecaps que els jueus han portat per bandes.